Festivalul Photo Romania: Ediția 2023

Festivalul Photo România 2023 va fi organizat la Cluj-Napoca atât în format fizic, cât și în format online. Evenimentele din cadrul festivalului vor consta în expoziții, workshopuri, prezentări de proiecte în mai multe locații.

Evenimentul fizic va avea loc în Noaptea Muzeelor pe data de 13 mai, la locația Negative by Grain Lab, pe strada Ioan Rațiu numărul 10.

Artiștii prezenți la ediția din acest an

Cristina Gârleșteanu

Cristina Gârleșteanu lucrează în prezent în marketing. A urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene (UBB Cluj-Napoca), dar pasiunea pentru fotografie a adus-o mai aproape de acest domeniu. A fost redactor-șef al revistei online FOTO4all. Ea a coordonat o serie de ebook-urie despre fotografie, publicate de F64. Ea a coordonat blogul F64, care a fost premiat de 4 ori la Webstock Awards (categoria Blog de companie).

A co-fondat Bucharest Photo Week. A publicat fotografii și articole în reviste românești și străine: Digital Photo-Video, Photo Magazine, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guardian, blogul 591photography, Street Photography Magazine etc. A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii sau mențiuni în competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Sony World Photography Awards. 

A făcut parte din diferite expoziții personale sau de grup, cel mai recent în SUA (New York) și Mexic. Finalistă la London Street Photography Festival. Este membră a Women Street Photographers și are o imagine inclusă în cartea publicată de Prestel-USA în martie 2021. A publicat recent cărțile Dincolo de creativitate și fotografie și The Flight Odyssey. De asemenea, este membră a echipei Celula Foto.

Luiza Marinaș

Luiza Marinas este un fotograf român, înclinat spre artă plastică, fotografie conceptuală, portret, documentar și fotografia de călătorie. Și-a început călătoria în fotografie în 2007, când a decis să surprindă în imagini locurile în care călătorea în acel moment. Ea a călătorit și fotografiat oameni și locuri din România, Mongolia, Nepal, Argentina, India, Vietnam, Sri Lanka, Thailanda, Iordania, Islanda, Groenlanda și multe altele. Dar fotografia de călătorie nu a fost suficientă, așa că a început să se provoace cu diferite proiecte. Astfel a început o călătorie frumoasă în lumea artei plastice și a fotografiei conceptuale.

Fotografiile ei au fost publicate în numeroase publicații precum National Geographic, Foto4all, www.nikonisti.ro, MyPortraitHub.com, Professional Photography UK, Bored Panda, Fine art Photography, Blur Magazine, Dodho Magazine și Vogue Italia. Este autoarea mai multor expoziții personale și de grup în România și în străinătate. Cele mai recente expoziții sunt „Mongolia”, „Prin ochii ei” din Cluj-Napoca și „To respira prin culoare” realizate în colaborare cu Asociația Română de Educație în Alergie (AREA).

Luiza a obținut mai multe premii de fotografie, inclusiv locul 3 la National Award, la Sony World Photography Awards, 2014, Monochrome awards 2022, IPA Awards 2022, Shoot the frame 2016, 2019 și 2020. Luiza spune că fotografia a ajutat-o să cunoască multe locuri, oameni, culturi, obiceiuri pentru a se cunoaște pe ea însăși. Iar studiul fotografiei cu tot ceea ce a presupus ea – partea tehnică, estetică, simbolică, conceptuală a dus-o într-o lume în care analiticul se îmbină cu creativitatea într-un mod fascinant și ea simte că rămâne un explorator fidel incurabil al acestui pământ.