Festivalul Photo Romania: Ediția 2023

Festivalul Photo România 2023 va fi organizat la Cluj-Napoca atât în format fizic, cât și în format online. Evenimentele din cadrul festivalului vor consta în expoziții, workshopuri, prezentări de proiecte în mai multe locații.

Evenimentul fizic va avea loc în Noaptea Muzeelor pe data de 13 mai, la locația Negative by Grain Lab, pe strada Ioan Rațiu numărul 10.

Artiștii prezenți la ediția din acest an

Cristina Gârleșteanu

Cristina Gârleșteanu lucrează în prezent în marketing. A urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene (UBB Cluj-Napoca), dar pasiunea pentru fotografie a adus-o mai aproape de acest domeniu. A fost redactor-șef al revistei online FOTO4all. Ea a coordonat o serie de ebook-urie despre fotografie, publicate de F64. Ea a coordonat blogul F64, care a fost premiat de 4 ori la Webstock Awards (categoria Blog de companie).

A co-fondat Bucharest Photo Week. A publicat fotografii și articole în reviste românești și străine: Digital Photo-Video, Photo Magazine, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guardian, blogul 591photography, Street Photography Magazine etc. A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii sau mențiuni în competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Sony World Photography Awards. 

A făcut parte din diferite expoziții personale sau de grup, cel mai recent în SUA (New York) și Mexic. Finalistă la London Street Photography Festival. Este membră a Women Street Photographers și are o imagine inclusă în cartea publicată de Prestel-USA în martie 2021. A publicat recent cărțile Dincolo de creativitate și fotografie și The Flight Odyssey. De asemenea, este membră a echipei Celula Foto.

Luiza Marinaș

Luiza Marinas este un fotograf român, înclinat spre artă plastică, fotografie conceptuală, portret, documentar și fotografia de călătorie. Și-a început călătoria în fotografie în 2007, când a decis să surprindă în imagini locurile în care călătorea în acel moment. Ea a călătorit și fotografiat oameni și locuri din România, Mongolia, Nepal, Argentina, India, Vietnam, Sri Lanka, Thailanda, Iordania, Islanda, Groenlanda și multe altele. Dar fotografia de călătorie nu a fost suficientă, așa că a început să se provoace cu diferite proiecte. Astfel a început o călătorie frumoasă în lumea artei plastice și a fotografiei conceptuale.

Fotografiile ei au fost publicate în numeroase publicații precum National Geographic, Foto4all, www.nikonisti.ro, MyPortraitHub.com, Professional Photography UK, Bored Panda, Fine art Photography, Blur Magazine, Dodho Magazine și Vogue Italia. Este autoarea mai multor expoziții personale și de grup în România și în străinătate. Cele mai recente expoziții sunt „Mongolia”, „Prin ochii ei” din Cluj-Napoca și „To respira prin culoare” realizate în colaborare cu Asociația Română de Educație în Alergie (AREA).

Luiza a obținut mai multe premii de fotografie, inclusiv locul 3 la National Award, la Sony World Photography Awards, 2014, Monochrome awards 2022, IPA Awards 2022, Shoot the frame 2016, 2019 și 2020. Luiza spune că fotografia a ajutat-o să cunoască multe locuri, oameni, culturi, obiceiuri pentru a se cunoaște pe ea însăși. Iar studiul fotografiei cu tot ceea ce a presupus ea – partea tehnică, estetică, simbolică, conceptuală a dus-o într-o lume în care analiticul se îmbină cu creativitatea într-un mod fascinant și ea simte că rămâne un explorator fidel incurabil al acestui pământ.

Claudiu Guraliuc

Claudiu Guraliuc este fotograf de artă plastică și educator, specializat în portrete artistice și nuduri, cu sediul în Cluj, România.Este Maestru Fotograf, deținând distincția de Asociat cu The Master Photographers Association din Marea Britanie și distincția de Licențiat al Societății Regale de Fotografie din Marea Britanie. A primit numeroase premii internaționale, în octombrie 2020 primind premiul Fotograful de artă al anului, la Gala Premiilor Master Photography din Marea Britanie, cu o imagine parte a seriei sale picturale, de inspirație baroc.

În ianuarie 2022, a primit premiul International Master Photographer of the Year 2021, una dintre premiile de top din industrie. De asemenea, i s-au acordat premiile Portret și Fotograful Anului în cadrul celei de-a 38-a ediții anuale a Premiilor Internaționale Master Photographers din Marea Britanie.Și-a publicat lucrările de unele dintre cele mai mari reviste de fotografie de circulație și are lucrări de artă prezente în galerii, colecții private și muzee din Europa, Asia și Statele Unite.Reprezentat de Katsea Art Gallery, Baltimore, Maryland, SUA și Influx Gallery, Notting Hill, Londra.

Hajdu Tamás

Tamás Attila HAJDU sa născut la Simleu Silvaniei (Szilágysomlyó), Transilvania în 1976. Este medic veterinar și fotograf din Baia Mare, România. El a fost selecționat la Sony World Photography Awards 2013 și finalist la LensCulture Exposure Awards 2015 cu seria sa în curs de desfășurare prezentată și aici. Fotografiile lui Tamás au fost expuse la mai multe expoziții, inclusiv Photoville prezentat de Feature Shoot sau Spotlight Romania Show la GEMAK din Haga. 

Lucrările sale au fost, de asemenea, prezentate într-o serie de reviste și publicații de fotografie, inclusiv Punctum, Practical Photography, Vice, Lenscratch, Feature Shoot, The Independent, La Repubblica și The Guardian, National Geographic.

Luciana Vulea

Luciana M. Vulea trăiește într-o lume a imaginilor, în care orice tip de imagine și orice tip de tehnică o interesează și o practică. În prezent este doctorand în Arte Vizuale cu tema „Inserția virtualității în imaginarul contemporan” și asistent universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România, unde predă Animație 2D și 3D alături de colegii săi Diana Drăgan Chirilă și Andrei Budescu, ceea ce îi permite să ia parte la diverse provocări artistice. De asemenea, ea practică restaurarea fotografiilor vechi, activități curatoriale și se implică în diverse evenimente sociale.Citat inspirațional: „În momentul în care cineva acordă o atenție deosebită la orice, chiar și la un fir de iarbă, acesta devine în sine o lume misterioasă, minunată.” Henry Miller

Numele de mai sus sunt artișii selectați de Photo Romania în cadrul proiectului Futures (www.futures-photography.com).În data de 13 mai, îi veți putea întâlni în cadrul evenimentului Photo Romania 2023, și le veți putea vedea o parte din lucrări. Evenimentul face parte și din Noaptea Muzeelor 2023.

FUTURES este o platformă de fotografie cu sediul în Europa, care reunește comunitatea mondială de fotografie pentru a sprijini și a promova dezvoltarea profesională a artiștilor emergenti din întreaga lume. Din 2017, își propune să adauge valoare pe termen lung în abilitarea fotografilor timpurii și la mijlocul carierei – lansând inițiative pentru a-și promova munca și oferindu-le acces la o rețea fără precedent de profesioniști, piețe și public.

Alți artiști și evenimente din cadrul Photo Romania Festival 2023

Cristina Vâjâean


Cristina e atrasă de orice îi oferă posiblitatea de a-și exprima creativitatea, de a-și manifesta liber și autentic sinele interior.

În fotografia ei adoptă un stil clar-obscur, intim și melancolic. Evidențiază mereu o latură mai puțin cunoscută a modelelor, o latură sensibilă și puternică în același timp.

Cristina e fotograf de peste 7 ani, păstrându-și un stil aparte și încercând mereu să evidențieze unicitatea fiecărei femei pe care o surprinde prin arta ei.

Expozițiile RE.VIEW și DOAR UMBRE

RE.VIEW: Lucrări ale studenților absolvenți, departamentul Foto-Video, Universitatea de Artă și Design/ coordonatori Luciana Vulea & Ștefan Bădulescu.
Locația: Cinema Mărăști, Cluj-Napoca
Perioada: 1-31 mai 2023

DOAR UMBRE: Lucrări ale studenților absolvenți, departamentul Foto-Video, Universitatea de Artă și Design/ coordonatori Luciana Vulea & Ștefan Bădulescu.
Locația: Cinema DACIA, Mănăștur, Cluj-Napoca
Perioada: 2-31 mai 2023

Prezentare CELULA FOTO

Celula Foto este primul proiect de acest gen de la noi, un zine independent care publică fotografi români. Ajunsă în prezent la numărul 9, publicația a fost lansată în luna martie 2022 și, în cuvintele lui Maier Romulus, este “un fel de amuse-bouche oferit înainte de felul principal al unui festin fotografic. E mai mult decât un teaser, un sneak peek în lucrările fotografului, care să te facă să te familiarizezi cu viziunea lui și să aștepți cu nerăbdare să scoată un photobook. E, totodată, o încercare de a aduce în casele iubitorilor de fotografie cât mai multe perspective fotografice, la o calitate bună și un preț decent. Din dorința de a promova onest cât mai mulți fotografi români.”

Din echipă mai fac parte: Adrian Mihoc, Anca Radu și Cristina Gârleșteanu.

Fotografii prezenți până acum în paginile Celula Foto au fost: Adrian Căpușan, Mihai Ciama, Alex Cruceru, Mioara Chipăruș, Dinu Lazar, Oliver Merce, Sorin Vidis, Vasile Dorolți și Silviu Pavel.

Sunteți așteptați să-i cunoașteți, să aflați mai multe despre zine, submissions și fotografie faină.

Sâmbătă (13 mai 2023), ora 19 la Negative by Grain Lab (strada Ioan Rațiu nr 10, Cluj-Napoca).

Un interviu despre Celula Foto publicat mai demult pe blogul F64, poți găsi aici.

Așa că dacă ești pasionat de foto și din Cluj, pe 13 mai locul tău e la Negative by Grainlab. Nu rata evenimentele!

Imagini de la ediții trecute ale Photo Romania Festival:

Un eveniment susținut de:

342421915_917068719546920_732124586568378515_n

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.