Printing F64 de vei alege, fotografii frumoase vei culege!

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

“Printing F64 de vei alege, fotografii frumoase vei culege” – acesta este sloganul serviciului de printing al magazinului F64. Poate ai mai auzit de el până acum, poate ai mai fost și ai printat la noi sau, dimpotrivă, poate că este prima oară când auzi de acest serviciu.

Ei bine, află că Printing-ul de la F64 este foarte versatil. Poți printa fotografii mici, mari, foarte mari, fotomagneți și fotocărți, toate la o calitate excelentă. Cel puțin eu am fost mereu bucuroasă când mi-au ajuns printurile (repede) pentru că arătau minunat.

Cum funcționează serviciul de printing? Foarte simplu. Îți încarci fotografiile în secțiunea dedicată, dacă vrei o fotocarte ai posibilitatea de a o personaliza după bunul plac, într-un timp foarte scurt. Singurul lucru la care trebuie să fii deosebit de atent este rezoluția fotografiilor.

În plus, ai posibilitatea de a alege tipul de hârtie (lucioasă, semi-lucioasă, mată, cașerare pe foam etc), dimensiunea și rama.  Ai inclusiv o secțiune de comentarii unde poți adăuga alte specificații, iar tot ceea ce-ți rămâne de făcut după, este să comanzi și să aștepți.

Și pentru că nu uităm că fotografia a început mai întâi cu filmul, serviciul de Printing vine la pachet și cu posibilitatea de a developa și scana filme, plus de a realiza printuri analog.

printing

Deși pare simplu să printezi o fotografie, uneori, ca să iasă exact cum îți dorești lucrurile devin mai complexe. Așadar, ca ele să nu devină complicate, colegii noștri de la Printing au răspuns și la cele mai frecvente întrebări puse de clienți:

1. Pot să comand în același timp, atât produse prin serviciul de Printing, cât și alte produse de la F64?

Da, poți comanda în același timp, atât produse prin serviciul de Printing, cât și alte produse comercializate de F64. La adăugarea produselor în coș, vei fi direcționat în mod automat pe pagina coșului tău de cumpărături. Acolo vei putea sa revezi lista produselor alese și să actualizezi cantitatea lor sau să renunți la unul, mai multe sau toate produsele selectate.

Livrarea produselor se va face după înscrierea și confirmarea comenzii.

 2. Când mi se livrează comanda în cazul în care comand un produs prin serviciul de Printing, cât și un aparat foto?

Pentru comenzile ce conțin atât produse de Printing, cât și aparate foto, accesorii foto etc., livrarea se va face în funcție de termenul de livrare al produselor comandate prin intermediul serviciului de Printing F64.

3. Când se face livrarea pentru produsele de Printing?

Pentru fotografiile printate până la dimensiunea A3 (30×40 cm) inclusiv, livrarea atât în București, cât și in restul țării se face în termen de 24 de ore (o zi lucrătoare) pentru comenzile înscrise până la ora 15:00 și în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) pentru comenzile înscrise după aceasta oră.

4. Cum plătesc?

Plata se poate face:

 • prin bancă: dacă preferi această modalitate de plată, te rugăm să anunți un reprezentant al S.C. F64 Studio S.R.L., iar el/ea se va ocupa de toate detaliile (factura proformă, confirmarea plății etc.), astfel încat comanda să fie livrată în cel mai scurt timp. Livrarea produselor se va face numai după intrarea banilor în contul nostru. Confirmarea plății poate dura între 24 și 48 de ore;
 • online, prin card. Procesatorul nostru de plăți este PayU
 • sau cash, în magazin, dacă vii direct acolo și soliciți printarea unor fotografii.

5. Ce este fotografia încadrată?

Fotografia încadrată este cea căreia i se adaugă margini albe atunci când formatul fotografiei nu corespunde cu una dintre dimensiunile standard ale imprimantei. Astfel, nu vor fi necesare tăieri sau eventuale reîncadrări ale fotografiei.

Imprimanta nu va deforma niciodată fotografiile, indiferent de modul de printare, proporțiile păstrându-se întotdeauna.

6. Ce este fotografia tăiată?

În cazul fotografiei tăiate, imprimanta va face automat câteva decupări, astfel încât formatul rezultat să corespundă cu cel standard al printer-ului.

Imprimanta nu va deforma niciodată fotografiile, indiferent de modul de printare, proporțiile păstrându-se întotdeauna.

7. Se pot returna fotografiile printate sau analog?

Dacă ai primit produsul incomplet sau este neconform (zgâriate, avariate din cauza transportului, pătate, etc.), este necesar să ne semnalezi problema în maximum 48 de ore de la primirea comenzii. Pentru mai multe detalii referitoare la politica de retur, poți accesa pagina dedicată.

Fotografiile se vor returna fie personal, fie prin curier, la showroom-ul F64 din Bulevardul Unirii nr. 45, sector 3, București.

8. Care sunt dimensiunile disponibile pentru print?

 • Fotografiile tip 10×15 corespund dimensiunii de 102x152mm;
 • Fotografiile tip 13×18 corespund dimensiunii de 127x178mm;
 • Fotografiile tip 15×21 corespund dimensiunii de 152x210mm;â
 • Fotografiile tip A4 corespunde dimensiunii de 210x305mm;
 • Fotografiile tip A3 corespunde dimensiunii de 305x400mm.
 • Pentru fotografiile mai mari de A3, există o secțiune dedicată printurilor în format mare, unde poți alege exact formatul/formatele disponibile pentru dimensiunea fotografiei tale, iar acestea variază de la fișier la fișier.

printing

9. Ce metodă de developare folosiți?

Metoda implicită pentru filmele alb/negru este o metodă semi-statică compensatorie cu revelator de tip Rodinal. Metoda este potrivită pentru majoritatea tipurilor de emulsie. Pentru filmele color sunt folosite chimicale Fuji Hunt, one-shot, proaspete.

10. Se pot menționa indicații speciale de tip “push”, “pull”, “granulație fină” etc?

Pentru cereri specifice de tipul “push”, “pull”, “granulație fină”, “acutantă maximă”,” latitudine tonală maximă” comanda minimă este de 4 filme per opțiune.

11. Se pot face intervenții de reglare a contrasului și a tonalității pentru printurile analog?

Printul analog este realizat în conformitate cu o imagine digitală prelucrată care reprezintă ținta de contrast/tonalitate. Printul final va fi cât de aproape permite negativul de imaginea “țintă” fără intervenții locale de tip dodge-burning. Se fac intervenții de expunere și filtre de contrast pentru a aduce imaginea aproape de imaginea “țintă”.

12. Care este diferența dintre procesul manual și procesul automat în cazul filmelor negativ color?

Ambele procese folosesc chimicale originale și se realizează la cele mai înalte standarde. În cazul procesului C41, developarea manuală este preferată pentru rolele de 120 sau plan-film.

13. Am un film vechi, se mai poate developa?

Oricât de vechi ar fi un film, încă se poate developa. Dacă filmul nu este încă expus se va compensa o treaptă de expunere pentru fiecare 5 ani vechime. Dacă rola a stat expusă și nedevelopată, de cele mai multe ori imaginile sunt acolo, calitatea lor fiind influențată de felul în care a fost păstrat filmul. Dacă filmul a stat la întuneric și nu a fost supus la temperaturi mari, imaginea nu va fi afectată de trecerea timpului.

14. Ce fac dacă nu sunt mulțumit de filmul developat? Dar de fotografiile scanate?

În cazul în care, pentru orice motive, filmul sau imaginea este distrusă, F64 va suporta integral returnarea contravalorii peliculei afectate. Pentru fișierele scanate și primite deja de client, F64 se angajează sa rescaneze intregul filmul sau doar cadrele pentru care se reclamă o neconformitate.

15. Ce este și cui se adresează proof scan-ul?

Proof scan-ul se adresează celor care vor să aibă o imagine clară a ceea ce a înregistrat pelicula. Este practic înlocuitorul contact-printului care se folosea înainte de apariția posibilității de digitalizare. Scanările se realizează la o rezoluție de 1200dpi în format JPEG pentru formatul 35mm sau 800dpi pentru format mediu. Imaginea rezultată conține suficientă informație pentru orice uz în format electronic. Proof scan-ul nu este potrivit pentru print, iar pentru această variantă nu este disponibilă funcția digital ICE.

Ce este scanarea Pro?
Toate scanările pro se realizează în format TIFF și cu digital ICE activat pe opțiunea Quality. Scanările PRO beneficiază de corectarea curbelor pe fiecare cadru în parte.

 • Pro scan 2400dpi
  Pro scan 2400dpi este ideal pentru printuri de 70×50 și este destinat cadrelor de pe filme format 120.
 • Pro scan 3200dpi
  Pro scan 3200dpi este ideal pentru printuri de până la 30x40cm și este destinat cadrelor de pe filme format 135.
 • Pro scan 4800dpi
  Pro scan 2400dpi este ideal pentru printuri de 100×120 cm și este destinat cadrelor de pe filme în format 120.
 • Pro scan 6400dpi
  Pro scan 6400dpi este ideal pentru printuri de până la 100x120cm și este destinat cadrelor de pe filmele în format 135.

16. Nu pot ajunge la magazin pentru developare/scanare. Ce trebuie să fac să vă trimit filmele?

În cazul în care nu poți ajunge la magazin poți înscrie o comandă direct din aplicația online bifând modalitatea de livrare prin curier rapid înainte de finalizarea comenzii.

Există o taxă de pick-up de 10 lei pe care va fi nevoie să o plătești în momentul în care achiți întreaga comandă online prin card bancar, iar noi, în baza acestei taxe, ne vom ocupa să trimitem un curier către tine pentru a ridica filmele. Practic trebuie doar plasată comanda, iar colegii noștri de la printing se vor ocupa de restul.

În orice caz, vei fi contactat înainte de a trimite curierul pentru a stabili toate detaliile, iar pentru alte nelămuriri, nu ezita să îi contactezi pe colegii noștri la printing@f64studio.ro

printing

Menționasem faptul că este posibil și printul unei fotocărți. Prețul este afișat în timp real în aplicația dedicată și se modifică în funcție de alegerile tale. Fotocartea este personalizabilă începând cu: tipul de prezentare a fotocărții, de format, dimensiune, hârtie și coperți. Ai posibilitatea de a adăuga un număr de maxim 120 de pagini și vei fi taxat suplimentar doar la fiecare 8 pagini adăgate. Prețul afișat inițial este pentru 24 pagini, iar prețurile în general variază între 45 și 275 RON (TVA inclus).

Cum a face o fotocarte presupune mai mult efort din partea ta, ți-am pregătit și aici o serie de explicații.

Ce trebuie să știi despre fotocarte?

 • Comanda se va procesa în maxim 7 zile calendaristice.
 • Orice proiect de fotocarte este verificat înainte, iar clienții sunt anunțați în cazul în care se identifică neconcordanțe.
 • Poți să previzualizezi și verifici conținutul oricărei fotocărți în secțiunea Poiectele Mele – în dreptul fiecărui proiect – editezi proiectul pe care vrei să-l vezi și odată ajuns în aplicație vei avea acces la butonul de previzualizare.
 • Dacă ai salvat o fotocarte pentru a o accesa ulterior și finaliza comanda, trebuie să parcurgi următorii pași:a. Accesezi secțiunea dedicată fotocărții
  b. Click pe Creează Fotocartea
  c. Vei fi redirecționat în pagina de logare
  d. După ce te-ai logat în contul de client F64, vei fi redirecționat înapoi în pagina fotocărții.
  e. În pagina menționată mai sus, accesezi secțiunea Fotocărțile mele.
 • Ține minte că din momentul în care ai plasat comanda nu mai poți face modificări! Cu toate acestea, dacă este urgent să modifici ceva, ne poți contacta pe adresa printing@f64studio.ro pentru a ne comunica situația.
 • Albumele au legături broșate sau layflat, cu coperți mari sau moi. Cărțile broșate reprezintă cea mai populară metodă de finisare, beneficiind de cel mai bun cost și de o buna rezistență. Colile din interior sunt încleiate și au atașată o coperta dintr-un suport de o grosime superioară (170-300g/mp). În această categorie intră mai multe tipologii de produse, existând versiuni care implică bloc interior cusut sau broșarea cu clape.Layflat este o tehnică de legare prin care este posibil ca atunci când paginile fotocărții sunt deschise să nu existe nicio îndoitură la mijloc, paginile rămânând complet plate. Fotocărțile layflat sunt opțiunea ideală pentru a păstra intacte fotografiile panoramice, care se întind pe lățimea a două pagini.
 • Fotocărțile se imprimă pe hârtie super lucioasă, fotografică sau de calitate superioara 300g.

Ce trebuie să știi când faci o fotocarte?

 1. Ai posibilitatea de a schimba tema. Click pe Temă, prezent în partea de sus a editorului din aplicație. Alegi ce temă îți dorești și apoi click pe Salvați. Schimbarea temei nu va afecta întreaga carte, dar va schimba opțiunile de Layouuts, Backgrounds și Stickere în funcție de particularitățile fiecărei teme alese.
 2. Fii atent la simbolul galben! El te avertisează când rezoluția fotografiilor sau stickerelor este prea mică, fapt care ar duce la un print nereușit. Pentru a evita acest lucru asigură-te că fotografiile sunt .jpg, au mai mult de 1000px și în 300dpi rezoluția, nu se va supăra nimeni dacă înainte le faci și corecturi de culoare. În fond, vrei să iasă bine, nu?
 3. Pentru a adăuga text într-o fotocarte – click pe – Adaugă text, situat în dreapta sus, în editor. Poți inclusiv să dai copy-paste o dată ce ai dat click pe Adaugă Text, pentru a insera direct textul dorit în căsuță.
 4. Folosește versiuni cât mai noi ale următoarelor browsere de internet: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer.
 5. Dacă întâmpini un semn X roșu pe pagina fotocărții, înseamnă că ai șters pagina respectivă, dar că aceasta era asociată cu altă pagină. Din acest motiv, dacă nu adaugi conținut, la printare pagina respectivă îți va apărea goală. Dacă vrei să ștergi definitiv pagina, trebuie să ștergi și pagina cu care este asociată. Ții minte când rupeai foi de la mijlocul caietului ca să nu-ți zboare celelalte pagini? Este cumva similar.
 6. Pentru a încărca fotografii: click pe – Adaugă poze din editor, situat în stânga sus pe a doua linie de meniu. Apoi vei avea posibilitatea de a adăuga poze din  calculatorul tău sau din aplicațiile Facebook, Flickr, Picasa, PhotoBucket, SmugMug. Pentru a selecta mai multe fotografii pentru a fi încărcate, selectează-le pe toate cele dorite ținând apăsată tasta ctrl, apoi dă click pe open. Vei primi un mesaj de confirmare a încărcării. Fotografiile pe care le-ai adăugat le găsești în partea din stânga a editorului (ele sunt vizibile dacă ești în tab-ul Fotografii).
 7. Dacă vrei să schimbi ordinea paginilor, mută cursorul peste imaginile în miniatură ale paginilor (se află în partea de jos a editorului). O să observi că pagina selectată este întotdeauna evidențiată printr-un chenar portocaliu. Când ai ajuns cu mouse-ul peste pagina pe care vrei să o muți, click și apoi prin drag & drop, ia fotografia și deplaseaz-o în locul dorit, luand în acel moment degetul de pe mouse. La fel se procedează și în cazul mutării a două pagini.
 8. În momentul în care ești gata să-ți salvezi proiectul, click pe Salvați din meniul din partea dreaptă a editorului. Când vei ieși, vom salva automat modificările făcute, iar ulterior poți accesa proiectul în modul descris cu subpuncte abc… de la “Ce trebuie să știi despre fotocarte?”