De ce printing ?

Fotografia digitală a făcut minuni pentru industria foto, permițând viteză, adoptarea de noi stiluri fotografice și oportunități tehnologice la care doar puteam visa înainte. A sosit însă și cu un revers al medaliei, având tendința să elimine acea latură „fizică” a fotografiei, dezbaterea digital versus printing fiind una destul de controversată și, cu siguranță vor exista mereu opinii pro și contra.
La întrebarea „De ce printing?”, răspunsurile pot veni în diverse forme, cert este faptul că a privi o fotografie pe un ecran sau monitor este o modalitate intermediată de un dispozitiv care pare să constrângă cumva. De cealaltă parte, printul eliberează fotografia. Pe hârtie, fotografiile devin o parte a lumii fizice, au substanță.


Dincolo de asta însă, există și câteva aspecte practice. E adevărat că o copie fizică a unei imagini nu este imună la distrugere sau degradare, însă reprezintă un back-up destul de bun, permintându-ți să nu depinzi de computer.  Nu ai prin sertar fotografii chiar și de la străbunici care să fie încă intacte?
Mai mult, fotografiile printate le poți atinge, iar asta dă un sens de conectare cu imaginea respectivă, lucru pe care îl vei obține mult mai greu atunci când privești imaginea pe ecranul unui computer sau al unei tablete.
Totodată, cum ar fi să lași mai departe către rude/familie și cunoscuți o cutie cu hard disk-uri în locul unor albume foto? Parcă nu are chiar același farmec, nu? La fel cum un CD cu fotografii îl vom rula dar uităm mai repede de el decât de albumul cumpărat și păstrat în bibliotecă, pe care îl mai răsfoim din când în când.
„Mai avem astăzi nevoie de print? Ar trebui folosit mai degrabă semnul exclamării. În fața societății de consum însă, ceea ce altă dată părea o certitudine, ceva de la sine înțeles, astăzi devine obiect de muzeu. În goana dupa nou, riscăm să uităm reperele care ne-au adus astăzi, aici. Să privești un tablou pe un perete nu e un simplu gest mecanic. El subîntinde un întreg act de cultură: a fi interesat de un gest artistic, a fi într-un muzeu, într-o expoziție, a privi, a pătrunde dincolo, a atinge (foaia de hârtie). Tipăritura este un mediu străvechi de comunicare, suportul fix punând baza unei întregi lumi de inter-schimb, cu reguli și valori stabilite încă din antichitate. Dacă ajungem astăzi să-i verificăm viabilitatea, e posibil cu siguranță să știm să ne păstrăm relația cu rădăcinile. Asta nu înseamnă că nu e necesar să ne adaptăm noilor medii. Ciudat însă, senzația de consitență nu o conferă efemerul de care „astăzi” este atât de plin.
Revenind la zile noastre, aud adesea, despre fotografii : „…dar să le și scoți pe hârtie, atlfel se pierd prin calculator și nu le mai vedem niciodată”. Chiar așa! Mediul nu se învechește cu siguranță, gesturile noastre uită doar ceea ce poate conta cu adevarat – și aceea este urma lăsată, palpabilă.”  (Vlad Eftenie, arhitect și fotograf)
„Printul este rezultatul final al imaginii. Cred că imaginile în format digital încântă repede, dar se uită la fel de repede. Chiar dacă suntem într-un mediu digital aflat în explozie continuă, imaginile trebuie să-și găsească locul și pe hârtie. Este o formă a realității până la urmă. În ceea ce mă privește s-ar putea să fie o deformație datorată lucrului pe film, însă acum 6-7 ani am simțit nevoia de a avea o parte din imaginile digitale, cele apropiate sufletului și în print, fizic. Digital sunt doar biți care mai devreme sau mai târziu se pierd în funcție de metoda de arhivare. Printul începe acum să fie pentru mine o altă formă de „editare” a imaginii, o bucurie pe care abia încep să o explorez la modul serios. Este costisitor dar merita.” (Mihai Ilie, fotograf)

fine art
La F64 credem încă în printing, iar în 2014 am lansat și un serviciu dedicat: serviciul de printing.
Simplu de utilizat, serviciul Printing F64 (disponibil atât online, cât și în magazin) vine în sprijinul tău și te ajută să dai viață oricând fotografiilor prin intermediul ultimelor tehnologii de printare. Ai posibilitatea să printezi fotografii de la 10×15 cm până la 60×85 cm (A1), pe hartie premium luster sau ultra smooth fine art.
 
 

Adaugi, personalizezi, printezi. Simplu și rapid. Alegi dimensiunea potrivită, tipul de hârtie  fotografică și de ramă (dacă vrei să le înrămăm tot noi), iar apoi comanzi. În acest mod, poți păstra pentru totdeauna momentele imortalizate și să dai viață amintirilor tale.
Tot ce ține de serviciile de printing se desfășoară acum printr-un simplu email la adresa: printing@f64studio.ro
Pentru situațiile în care cunoști tipul de fotografii pe care dorești să le printezi, trebuie doar să trimiți pe mail arhiva cu fotografiile prin intermediul platformei wetransfer.com, împreuna cu informațiile referitoare la dimensiunea printurilor, finisajul hârtiei foto și adresa de livrare, dacă vrei să primești fotografiile prin curier. Singurul lucru la care trebuie să fii deosebit de atent este rezoluția fotografiilor
Dacă nu ești sigur/ă ce tip de hârtie avem disponibil șamd, poți întotdeauna citi detaliile explicate pe pagina principală a serviciului de printing: https://www.f64.ro/suport-f64/printing.
Pentru mai multe informații poți accesa Termenii și condițiile programului de Printing F64 aici.
Orice fotografie de familie, cu prietenii, sau din ultimul concediu, merită un loc pe frigider cu ajutorului unui fotomagnet.
Fotomagneții sunt un cadou din ce în ce mai căutat, atât de către fotografi, cât și de pasionații de fotografie și îi găsești desigur și la F64!
Fotomagnetii F64 sunt disponibili în 2 dimensiuni, 10×15 cm și 13×18 cm, pe hârtie lucioasă și semi-mată, cu grosimi diferite și preturi începând de la 7 lei.
fotomagneti F64
 
 
 
Faptul că ne-am adaptat rapid la cele mai noi tehnologii nu e deloc rău. Totuși, când vine vorba despre fotografie, pe hârtie imaginile devin o parte a lumii fizice și au parcă o altă substanță. Așa că nu-ți abandona amintirile în PC sau pe hardurile externe, apeleaza cu încredere la serviciul de printing F64. Noi te așteptăm cu drag!
[products ids=125023567,125013543,125024273,125007463,1041456]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] întrebarea „De ce printing?” am răspuns într-un articol […]

  • […] Lumea în care trăim este puternic tehnologizată și digitalizată, însă conectarea și senzația pe care ți-o conferă ținerea în mână a unei fotografii nu poate fi înlocuită de monitor, tabletă sau telefon. Simplu de utilizat, serviciul Printing F64 vine în sprijinul tău și te ajută să dai viață oricând fotografiilor prin intermediul ultimelor tehnologii de printare. Ai posibilitatea să printezi fotografii de la 10×15 cm până la 100×150 cm, pe hartie fotografică sau pe canvas. Fotografiile pot fi ulterior cașerate pe mousse și/sau înrămate special pentru printurile de dimensiuni mari, iar livrarea este asigurată la nivel național. Adaugi, personalizezi, printezi. Simplu și rapid. Alegi dimensiunea potrivită, tipul de hârtie  fotografică și de ramă, iar apoi comanzi. În acest mod, poți păstra pentru totdeauna momentele imortalizate și să dai viață amintirilor tale. Serviciul poate fi folosit atât online, cât și in direct în magazin. Pentru detalii suplimentare, citește mai multe aici. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.