(c) Alexandra Crisbășan

O săptămână la Milano – Cu Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom

În articolele trecute am vorbit despre Sigma 30mm și Olympus 7-14mm, despre genurile de fotografie pentru care ar fi cele mai bune, defecte și multe altele. V-am prezentat unele dintre locurile care mi-au plăcut cel mai mult din Milano, iar acum avansând spre viitor, voi încheia această serie de articole cu Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom.

Nici nu se mai poate pune sub semnul întrebării faptul că smartphone-urile câștigă din ce în ce mai mult teren pe piață. Cred că adesea, pasionații entuziaștii, amatorii sau poate mai nou chiar și profesioniștii (dar probabil cu mai multă prudență), se întreabă: De ce să dau mai mult de 2000-3000 de lei pe (încă) un aparat foto sau un nou obiectiv când cu acești bani îmi pot cumpăra un smartphone cu care pot fotografia, procesa, vorbi la telefon și posta munca vizuală în câteva secunde?

Asta ca să nu mai vorbim de portabilitatea și flexibilitatea cu care vin telefoanele inteligente la pachet. Putem spune că Motorola Moto Z, nu este neapărat o inovație, întrucât mai sunt multe telefoane cu o cameră de 13mpx și 4gb RAM, de exemplu. Totuși, este un pas mare pentru fotografia cu smartphone-ul faptul că acum îl poți transforma într-un semi aparat foto cu ajutorul Hasselblad True Zoom, care este compatibil cu mai multe modele de telefoane: Moto Z Droid, Moto Z Force Droid, Moto Z Play Droid.

Cu siguranță că în 5 ani, această variantă va fi mult îmbunătățită, având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Deja un iPhone 5 este cu mult îndepărtat față de un iPhone 7.

În fine, destul cu lauda și prelegerea despre viitorul fotografiei, hai să vedem cum s-au descurcat împreună Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom, dar și separat.

Design și construcție

Motorola Moto Z

O să încep mai întâi cu singurul lucru care m-a dezamagit enorm, dar care este subiectiv. Ai un avion de telefon, un accesoriu care-l transformă într-un aparat foto, dar nu ai jack pentru căști! Serios acum, am avut zeci de GB de muzică de care nu am putut să mă bucur decât la difuzor (care este foarte bun ce-i drept), dar ca un mare iubitor al muzicii pot spune că nu-mi convine să fiu nevoită să-mi cumpăr un adaptor, ca sa am ceva în plus pe care îl pot pierde și drept urmare, chiar dacă sunt poate cam exigentă, nu mi-aș cumpăra acest telefon din acest motiv. Desigur că, pentru mulți dintre voi este posibil ca acest lucru să nu conteze, într-un final, oricum multe se reduc la gusturile fiecăruia.

Trecând mai departe, Motorola Moto Z, este extrem de subțire, ceea ce îl face să se simtă foarte bine în mână, doar că o să resimți asta puțin ciudat după ce folosești telefonul cu zoom-ul atașat. Asta nu-i rău, dar dacă nu ești atent poți avea tendința să-l scapi.

Mi-a plăcut că cei de la Lenovo, care mai nou au cumpărat Motorola s-au gândit să includă și un spate textil, ca un fel de husă, pe care să îl atașezi telefonului când nu folosești zoom-ul. De ce este el util? În primul rând, zoom-ul se atașează prin niște mici capete magnetice, ca niște brobonele. Fiind atât de mici, dacă telefonul nu ar avea cel spate textil (care se atașează la fel) sunt convinsă că s-ar strica foarte repede, având în vedere că nu întotdeauna ne ținem telefonul în cele mai optime condiții. În plus, fiind din material textil și nu din plastic, nu se poate sparge sau zgâria.

În rest, ca și design telefonul mi se pare foarte reușit, senzorul de amprentă funcționează optim, marginile acestuia sunt din metal, ceea ce ar trebui să reducă o parte din șocul unei eventuale căderi. Display-ul are culori vii, nu prea mai am nimic de adăugat.

Mi-a plăcut faptul că simul și cardul de memorie intră în același compartiment.

Hasselblad True Zoom

Se simte ca o jucărie în mână, este puțin mai greu decât telefonul, având în vedere că are un obiectiv destul de generos ca mărime pentru un smartphone. Cu toate acestea, nu dezechilibrează și este o plăcere să îl ții în mână datorită grip-ului. Ca să îți dai seama cam care este raportul de greutate, Motorola Moto Z cântărește 136 g, iar Hasselblad True Zoom 145g. Împreună ajung la 281g, mai ușoare ca un body de mirrorless fără obiectiv. Mă bucur că producătorii au fost suficient de atenți la greutate. În fond, faptul că smartphone-urile sunt foarte ușor de transportat este unul dintre cele mai mari atuuri.

Mi s-a părut însă, că zoom-ul este destul de fragil. Stăteam destul de prost încercând să-l atașez telefonului și din cauza aglomerației, a oamenilor care tot mișunau prin spatele meu, mi-a alunecat din mână, n-a căzut nici măcar de la 1m, dar colțul zoom-ului are acum cicatrici. Rezistența la șocuri este totuși un capitol la care smartphone-urile nu se descurcă atât de bine. Cred că fiecare dintre noi are povești tragi-comice despre cum și-a făcut praf telefonul. Poate că marile companii de telefoane ar trebui să acorde o atenție sporită rezistenței materialelor (pentru că la capitolul software s-a ajuns deja destul de departe), având în vedere că un smartphone este mult mai predispus deteriorării decât un aparat foto.

Mergi cu telefonul oriunde, de la medic la petreceri, de la piscină la munte și nu ai curea de pus la gât sau de pus pe mână, ai de obicei o husă (dacă o ai și pe aia). Un singur brânci e suficient ca să ai nevoie să-ți înlocuiești ecranul. Ori când vorbim despre aparate foto, lucrurile stau puțin altfel, pentru că le folosești doar pentru a fotografia.

Apăsând de 2 ori butonul de ON/OFF al telefonului ai posibilitatea de a intra direct în cameră, fie că ai zoom-ul atașat sau nu și fără să mai fi nevoit să-ți bagi codul sau folosești amprenta (e ok, nu se poate intra de acolo în galerie sau meniu, așa că nu-ți fă griji).

Declanșarea folosind zoom-ul se face din butonul dedicat, plasat extrem de intuitiv, ca la orice aparat foto, în dreapta sus, iar zoom-ul poate fi folosit rotind acel buton în stânga-dreapta pentru a-l ajusta după bunul plac.

Diafragma maximă este de 3.5 la Hasselblad, față de f1.8 de la Motorola, dar acest aspect nu dreanjează deloc, ba chiar îți oferă mai multă varietate. Vom discuta despre asta imediat.

Viteză, focalizare și zgomotul de imagine

De obicei avem problemele acestea cam cu orice smartphone sau poate că este mult spus probleme. O exprimare mai adecvată ar fi faptul că resimți limitările. Știi că în lumină slabă focalizează greu, iese cu mult zgomot de imagine ș.a.m.d.

Ei bine, din aceste puncte de vedere, pot spune că și împreună și separat se descurcă destul de bine. Ca să elaborez puțin le iau pe categorii.

  • Viteză – ai posibilitatea de a fotografia în rafală, iar asta este bestial! Pentru că nu se pierde nimic. Poți fotografia în rafală din mers, un subiect în mișcare, etc. Apare în schimb o eroare care cu siguranță va fi rezolvată la următoarele update-uri de sistem de operare. Uneori, dacă faci două-trei rafale una după alta, în zoom maxim, camera se oprește și îți spune să o restartezi (să închizi aplicația și să o redeschizi). Pozele făcute în rafala care se întrerupe sunt salvate până în momentul în care apare mesajul. În rest, nimic de reproșat. Chiar dacă nu fotografiezi în rafală, telefonul declanșează rapid.
  • Focalizare cu zoom sau fără, focalizează extrem de precis și de rapid unde alegi tu, indiferent de lumină. La ce mi s-a părut mai slab, a fost focalizarea la capitolul macro. Trebuie să stai puțin să te chinui, să încerci zone diferite, cu speranța că într-un final telefonul o va alege pe cea dorită.
  • Zgomot de imagine – da există, dar este cu mult redus. Când vine vorba de fotografie de noapte, datorită luminilor de pe stradă (chiar dacă nu-s foarte multe), ai șanse ca el să nu prea te deranjeze. În schimb, dacă ești într-o cameră cu lumină foarte difuză, nu prea va putea fi ignorat, după cum se vede și în fotografiile de mai sus.

Calitatea imaginii

motorola
(c) Alexandra Crisbășan

Aici este nevoie să le separăm pentru a putea explica în detaliu.

Motorola Moto Z

Telefonul fiind foarte luminos are tendința ca în lumină puternică să “șteargă” din detalii, mai ales dacă subiectul nu stă în zona cea mai luminoasă. Asta poate fi un avantaj, pe stradă mai ales, când este multă lume, iar atunci când este un impediment, nu este atât de supărător. Dacă focalizezi în lumină, totul e ok.

Culorile sunt foarte vii, aberațiile cromatice nu sunt foarte mari, dar sunt mai bine controlate de Hasselblad decât de telefon. Imaginile sunt sharp, chiar destul de sharp pentru un telefon (mai ales în modul HDR), dar zoom-ul de sine stătător al smartphone-ului lasă enorm de mult de dorit. Poate că nu s-au mai concentrat producătorii atât de mult pe el pentru că oferă Hasselblad-ul la pachet.

Hasselblad True Zoom

Nu este atât de luminos, dar face o treabă excelentă. Imaginile sunt foarte sharp și în zoom maxim. Este drept că la 10x este puțin mai greu să nu resimți tremurul mâinii când declanșezi, dar dacă acorzi două secunde de atenție în plus, nu ai de ce să te plângi. Eu personal, n-am prins nici măcar o singură fotografie mișcată în zoom maxim. Fotografiile de mai sus au fost facute fie în tramvai privind pe geam, urcând scările de la metrou, fie pe stradă stând pe loc, dar toate în zoom maxim.

Nici noaptea nu-i rău, după cum se poate vedea, aberațiile cromatice – cum am spus sunt mai bine controlate de Hasselblad, iar probleme cu flare-ul n-am avut cu nici unul dintre ele.

Ce mi-a plăcut la Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom

  • Este ideal pentru fotografia de stradă, lifestyle, portrete, poate și evenimente, deși n-am apucat să-l testez în acest sens.
  • Bateria ține destul de mult
  • Fotografiile au o calitate bună, iar telefonul și zoom-ul se mișcă excelent
  • Memoria generoasă
  • Spatele textil

Ce nu mi-a plăcut la Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom

  • Nu are jack de căști
  • Zoom-ul telefonului lasă de dorit (poate pierzi Hasselblad-ul, mai știi?)
  • Hasselblad-ul nu prea rezistă la șocuri
  • De ce nu are micro USB pentru încărcare? Mufa cablului seamănă cu cea de la Nexus.
motorola
(c) Alexandra Crisbășan

Specificații Motorola Moto Z

  • Dimensiuni: 153.3 x 75.3 x 5.2 mm
  • Greutate: 136 g
  • Dual sim sau Single Sim
  • Display: AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors 5.5 inch
  • Rezoluție: 1440 x 2560 pixeli – ~535 ppi densitate pixeli
  • Sistem de operare: Android 6.0.1 (Marshmallow), poate fi upgradat la 7.0 (Nougat)
  • Procesor  Quad-core (2×1.8 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo) – 4 nuclee
  • Card de memorie: microSD, până la 256 GB
  • Memorie internă: 32/64 GB, 4 GB RAM
  • Camera primară: 13 MP, f/1.8, laser autofocus, OIS, bliț dual-LED (dual tone),
  • Funcții: Geo-tagging, focalizare selectivă, detecție a feței, HDR, panoramă
  • Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps, HDR
  • Cameră frontală: 5 MP, f/2.2, 1.4 µm mărime pixel, bliț LED 1080p
  • Tip USB: Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go; conector magnetic
  • Senzor de amprentă
  • Baterie: Li-Ion 2600 mAh battery – durată de viața 1 zi jumate maxim (folosit intens, non-stop), 2-3 zile folosit moderat
  • Culori disponibile: Negru-gri, negru-auriu-roșcat, negru-auriu, alb
motorola
(c) Alexandra Crisbășan

Specificații Hasselblad True Zoom

  • Telefoane compatibile: Moto Z Droid, Moto Z Force Droid, Moto Z Play Droid
  • Dimensiuni: 152.3 x 72.9 x 9.0 – 15.1 mm
  • Greutate: 145g
  • Rezoluție: 12MP
  • Rezoluție video: 1080p Full HD at 30fps
  • Tip de senzor: BSI CMOS
  • Dimensiuni senzor: 1/2.3-inch
  • Dimensiune pixeli: 1.55 um
  • Diafragmă: f3.5-6.5
  • Zoom: 10x optic/4x digital
  • Distanța focală: 4.5-45 mm (25-250mm 35mm echivalent)
  • Macro: 5cm @1x – 1.5m @10x
  • Bliț și moduri: Xenon flash/Auto, on, off
  • Stabilizare de imagine: Da
  • ISO: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Moduri: Photo, panorama, video, professional, night landscape, night portrait, sports, day landscape, back light portrait
  • Modul PRO: Focus, white balance, f-stop, ISO, exposure
  • Balans de alb: Auto, incandescent, fluorescent, sunny, shade
  • Format fișier: JPG, DNG (RAW) Video: MPEG4

Concluzie

Dacă nu te deranjează să-ți cumperi un adaptor pentru căști, mi se pare o investiție ideală. Telefonul este o mini rachetă, care face fotografii bune și singur, iar zoom-ul vine ca un bonus ce nu ridică prea mult prețul. Și că tot vorbim de preț, trebuie să menționez că mă așteptam să fie mult mai scump, având în vedere specificațiile și atașamentul. Plus că, pe lângă spatele textil vine și cu un toc în care încap amândouă.

Este suficient de ușor și de profesional încât să suprinzi cele mai ciudate compoziții la o petrecere sau să faci o ședință foto, fără să sperii pe nimeni dacă vrei să fii puțin “stalker” când vine vorba de fotografia de stradă.

Ca să fac un super rezumat, telefonul este puternic, zoom-ul excelent, ai suficientă memorie RAM și internă pentru a-ți descărca toate aplicațiile de procesare și nu numai (excluzând comunicarea, Social Media și aletele pentru că sunt deja evidente), raportul preț-calitate e ok și în afară de faptul că trebuie să fii atent să nu-l scapi prea des (fapt valabil pentru orice smartphone), ce ți-ai putea dori mai mult?

Poate te-ar interesa și următoarele articole despre fotografia cu telefonul mobil:

Articol și fotografii de Alexandra Crisbășan.

[products ids=PV125034675-2]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.