(c) Alexandra Crisbășan

6 Aplicații pentru procesarea imaginilor pe Smartphone

Suntem super entuziasmați de orice nou smartphone, tabletă, aparat etc, cu speranța că ușor, ușor acestea vor ajunge să ne satisfacă toate nevoile. Așteptăm cu nerbdare cele mai noi modele din orice, sperând sau căutându-le din timp pe cele care vor avea specificații cât mai apropiate de dorințele noastre.

Promovăm comunicate cu ultimul răcnet, însoțite de cele mai multe ori și de review-uri, pentru a ne asigura că îți oferim cele mai bune informații menite să-ți ușureze decizia, atunci când vrei o cameră sau un obiectiv nou, printre altele.

smartphone
(c) Alexandra Crisbășan

Cum fotografia cu telefonul mobil, este ceva relativ nou (dar în era vitezei tot ce a apărut acum 6 luni deja este vechi), încercăm să ne axăm mai mult și pe acest gen de fotografie, care spre bucuria sau tristețea unora, reprezintă o variantă de viitor care acaparează piața mult mai repede decât putem măsura.

Am mai vorbit despre funcțiile ideale pentru fotografie ale camerei smartphone-ului, însă cum încă există mulți contra procesării imaginilor, dacă cursurile de procesare pe Desktop sunt mai rare la noi, atunci sugestiile și sfaturile despre aplicațiile ideale pentru procesarea pe telefon sunt și mai puține.

În acest articol voi prezenta ce folosesc și ce consider din punctul meu subiectiv de vedere că este util. Desigur că alte sugestii vor fi binevenite, întrucât nimănui nu-i strică o metodă în plus, o aplicație în plus.

Să le luam pe rând cu câteva mențiuni minime:

  • Toate aplicațiile din acest articol pot fi descărcate gratuit, fie că folosești iOS sau Android (cu o singură mică excepție pe care o voi detalia mai jos).
  • Unele au în interiorul lor lucruri de cumpărat, dar sunt ieftine. Dacă nu ești dispus să plătești, oricum nu vei duce lipsă de mare lucru.
  • Nici una dintre aceste aplicații nu strică rezoluția fotografiilor (La Polarr de exemplu, chiar ești întrebat dacă vrei să păstrezi rezoluția originală sau să îți micșoreze aplicația fotografia).
  • Dacă smartphone-ul tău face fotografii bune, vei putea să le manipulezi cât de intens îți dorești cu ajutorul acestor aplicații.
  • Dintre toate aplicațiile ce vor fi prezentate, doar Pixlr și Snapseed (dar este adăugată această funcție de curând) au funcție de suprapunere.
  • Fotografia reprezentativă pentru fiecare aplicație, a fost procesată doar în programul respectiv.

#1 Pixlr Express

Despre acestă aplicație voi vorbi mai pe scurt, întrucât avem deja un material realizat, dedicat. Pixlr este foarte bun pentru suprapuneri, dar dispune și de foarte multe filtre și posibilități de editare care au multe de oferit, printre care se numără și realizarea de colaje.

Totuși, personal, prefer să o folosesc în mare doar pentru expuneri multiple, dar asta este o preferință care nu ar trebui să se aplice tuturor. Ideal este dacă fiecare dintre noi explorează aplicațiile amplu, pentru a-și da seama ce se mulează cel mai bine pe gusturile fiecăruia.

#2 Photoshop

Dacă pe Desktop, nu știu ce m-aș face fără el, întrucât pe lângă multele funcții de care dispune poți adăuga tu o grămadă de plug in-uri, pe telefon recomand Adobe Photoshop în special pentru Claritate (nu sharpness – poate sună ciudat, dar dacă îți instalezi aplicația vei înțelege) Defog, și Noise Reduction, care cred că este destul de indispensabil, având în vedere că telefoanele încă mai dau greș pe partea de fotografie de noapte sau în lumină scăzută. Sigur, sunt mult îmbunătățite față de primele modele, dar nu le poți compara cu un obiectiv luminos.

Prima oară când am instalat aplicația pe Smartphone (aveam iPhone atunci), funcția de Noise Reducțion era disponibilă doar cu plată, dar ani mai târziu când m-am mutat pe Android, am descoperit că este free. Nu știu cum va fi acum, pentru noii posesori indiferent de sistemul de operare, dar m-am gândit că v-ar fi util să știți acest aspect.

#3 Lightroom

De obicei folosesc Lightroom pentru procesări minime, levels, luminozitate, umbre, saturație și altele similare. Nu am multe de zis aici. Aplicația își face bine treaba, dar nu este întocmai pe gustul meu, așa că o folosesc destul de rar.

În general este foarte bună pe fotografiile care se vor a fi curate, luminoase. Te lasă să te joci destul de mult cu umbrele fără să strici fotografia, ceea ce este un plus. Luminozitatea nu ajunge să fie arsă atât de ușor, dispune și de split-toning și dehaze.

#4 Snapseed

Am început să o folosesc destul de recent. Este extrem de versatilă și dispune de foarte multe funcții bine puse la punct. De la a lucra pe tot ce înseamnă, lumini, umbre, vignetare (oferă posibilitatea de a închide sau deschide atât centrul imaginii cât și colțurile), posibilitatea de a spori luminozitatea sau umbrele unde atingi cu degetul, făcând o selecție, bokeh, claritate și chiar și HDR.

Poți lucra mult și pe culori, balans de alb, să aplici diverse filtre cu texturi sau fără.

Mai nou, dispune și de expunere multiplă, vezi mai jos testul.

expunere multiplă
(c) Alexandra Crisbășan

#5 Polarr

Similar cu snapseed, doar ca dispune de mai multe funcții în ceea ce privește alterarea culorilor decât ale luminilor și umbrelor. Ce are special însă, sunt funcția de distorsiune și cea de fringing, care ajută la realizarea unor fotografii psihedelice. La fel ca Snapseed vine cu foarte multe filtre.

#6 Photoscape

Nu știu câți dintre voi folosiți Photoscape pe Desktop. Este o aplicație gândită destul de simplu, dar care, din punctul meu de vedere îți lasă amprenta prin modul în care poți lucra pe nivelele de procesare minimă. Practic, dacă știi cam ce funcții are, poți recunoaște o fotografie care a fost procesată cu Photoscape, versus altele care asupra cărora s-au folosit alte programe de procesare.

Parcă lasă o amprentă aparte asupra imaginilor, le aduce puțin mai aproape de film și are și poți face fotografiile să pară “faded”.

M-am bucurat când am văzut că o pot folosi și pe Android (pentru iPhone nu există, dar am văzut în AppStore ceva ce se numeste Photoscape Excel, care nu știu exact ce face, dar poate mă lămuriți voi).

Totuși, am ales să las această aplicație la urmă fiindcă, pe telefon încă mai are nevoie de câteva îmbunătățiri. Are probleme cu crash-ul sau cu faptul că nu-ți salvează în 100% din cazuri fotografiile, însă asta ține de alte lucruri, nu de capacitatea acesteia de a procesa imagini, ci de funcționabilitate. În plus, update-uri se fac atât de des, încât sunt sigură că se vor rezolva curând problemele (sau cine știe, poate doar eu am această problemă. Ar fi bine să fie așa!).

BONUS:

Pentru cei care au Smartphone-uri de dimensiuni mari și se enervează atunci când Instagram-ul le taie din fotografiile în format portret, fiindcă sunt prea lungi, recomand No Crop.

No Crop care adaugă un paspartu imaginilor, în așa fel încât ele să fie mai late.

Acest paspartu poate avea mai multe culori și modele, poate fi blurrat sau nu. Totul este la alegerea ta și mai apoi, doar la un buton distanță duci fotografia în Instagram, de unde îi poți face ultimele finisaje.

Instagram-ul stă foarte bine la capitolul claritate și îmi place că poți selecta spre ce culori să bată luminile și umbrele, cât și intensitatea acestora. Sigur că are multe alte funcții și filtre, dar pe mine cele menționate mă încântă cel mai tare.

Mai sunt alte două aplicații pe care le recomand mai mult din laudele altor pasionați de fotografia cu un Smartphone:

VSCO Cam și Adobe Photoshop Mix. Încă nu am avut ocazia de a le testa, dar dacă se mai adună încă patru la această listă sumară, voi mai face un articol, cu noi aplicații numai bune pentru procesare.

Tu cu ce preferi să manipulezi/editezi/procesezi fotografiile de pe Smartphone? Ai vrea ca redactorii blogului F64 să testeze în mod special unele? Lasă-ne un comentariu cu sugestii, le așteptăm cu interes și curiozitate!

Citește și alte articole despre fotografia cu telefonul mobil:

Articol și fotografii/capturi de ecran de Alexandra Crisbășan.

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Photofox

  • Prefer VSCO

  • VSCO. Dejavantaj…seturile de filtre care trebuiesc achizitionate separat pe langa cele gratuite. De altfel are o interfata simpla, prietenoasa, cu multe optiuni de editare.

  • Pixlr-o-matic este bun….

  • Mulțumesc pentru articol. Pe telefon folosesc Snapseed si ocazional Toolwiz. Am incercat Pixlr dar m-a prins mai tare Toolwiz-ul bogat in opțiuni de editare, filtre, măști etc. Pe desktop folosesc deocamdata Photoscape. Curand voi trece de pe bridge (limitat la .jpg) la DSLR si atunci ma gandesc sa instalez GIMP pentru ca nu am buget pentru aplicatii pe bani.

    • Buna, multumim mult pentru raspuns! Ne bucuram ca ne-ai spus ce folosesti. Putem spune ca am mai adaugat acum inca o aplicatie de testat pe lista si anume Toolwiz-ul mentionat de tine. 🙂 Vom reveni cu siguranta cu un al doilea articol. Mult succes si spor la fotografiat si procesat 🙂

  • Multumesc pentru informatii. Aplicatii pentru stabilizarea imaginilor video preluate cu telefonul exista? Am incercat Hyperlapse, dar nu permite salvarea pe SD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.