Fuji X20 – review la un compact premium
Fuji X20 este un compact premium, cu un design retro, care se adresează fotografilor pretenţioşi care doresc un aparat de dimensiuni reduse cu o calitate excelentă a imaginii pentru situaţiile în care nu au trusa DSLR la îndemână.
Construcţia este la standarde foarte înalte, corpul şi obiectivul fiind realizate integral din metal, plasticul fiind rezervat butoanelor de pe spate şi capacului de baterie.
Design-ul este inspirat din aparatele rangefinder, cu vizor optic lateral şi rotiţe de comandă pe partea superioară a aparatului. Fuji X20 este disponibil în două versiuni, argintiu sau negru integral. Versiunea argintie se adresează celor care doresc o asemănare cât mai mare cu aparatele clasice, în timp ce versiunea neagră este preferată de fotografii care preţuiesc înainte de toate discreţia, în special de cei care practică fotografia de stradă.
Fuji X20 este urmaşul modelului X10, de la care a preluat body-ul şi obiectivul. Modificările principale constau în captorul nou, o îmbunătăţire semnificativă a versatilităţii vizorului, un procesor mai performant şi noi funcţionalităţi în meniu.
Captorul foloseşte tehnologia X-Trans, similară cu cea folosită la Fuji X-Pro1, X-E1 şi X100s, şi are dimensiunile de 2/3”, având un factor de crop de aprox. 4x, fiind mai mare decât captorii folosiţi în majoritatea aparatelor compact.
Rezoluţia a rămas la 12MP, suficientă pentru majoritatea aplicaţiilor, iar împreună cu dimensiunea captorului relativ mare pentru un compact asigură o calitate sporită a imaginii.
Tehnologia X-Trans foloseşte o dispunere cvasi-aleatoare a filtrelor de culoare pe captor, ceea ce permite eliminarea filtrului AA, deci o claritate superioară a imaginilor, folosind pe deplin calitatea obiectivului. Captorul se comportă mai bine la sensibilităţi mari, având un raport superior semnal/zgomot. Gama de sensibilităţi este 100-12.800 ISO, accesibile la toate rezoluţiile. Reglajul de sensibilitate poate fi accesat atât din Q-menu cât şi prin personalizarea butonului Fn prezent lângă declanşator.
O îmbunătăţire faţă de X10 este implementarea modului Auto ISO care permite setarea sensibilităţii minime şi maxime împreună cu timpul de expunere de la care să aibă loc modificarea sensibilităţii. Aceasta permite o utilizare extrem de rapidă a aparatului, inclusiv în modul Program în condiţii dificile de lumină deoarece aparatul va utiliza sensibilitatea pentru a încerca să ne menţină cel puţin la timpul de expunere selectat.
Imaginile sunt prelucrate cu noul procesor EXR II, care completează capabilităţile de reducere a zgomotului, oferind performanţe excelente pentru un aparat din clasa compact. Procesorul EXR II asigură şi o viteză sporită atât în utilizarea aparatului, inclusiv la focalizare, cât şi creşterea cadenţei de fotografiere până la 12fps.
Obiectivul este un zoom echivalent cu 28-112mm cu luminozitatea 2.0-2.8. O caracteristică unică la aparatele din clasa compact este zoom-ul manual care foloseşte un inel similar cu al zoom-urilor pentru DSLR-uri, marcat cu focalele echivalente, deci 28-112, nu 7.1-28.4mm, ceea ce uşurează mult utilizarea. Inelul de zoom este folosit şi la pornirea aparatului pentru o mai mare rapiditate. În poziţia Off zoom-ul se retrage parţial în corpul aparatului ceea ce facilitează transportul acestuia.
Calitatea optică a zoom-ului este excelentă, permiţând obţinerea de imagini foarte bune încă de la deschiderea cea mai mare a diafragmei. Datorită factorului de crop, profunzimea este semnificativ mai mare decât în cazul unui DSLR, ceea ce permite realizarea de peisaje, arhitectură şi interioare la deschideri mari ale diafragmei.
La focala maximă şi diafragma 2.8 permite însă fără probleme separarea subiectului de fundal prin utilizarea profunzimii selective, foarte practic pentru realizarea de portrete cu fundal neclar.
Luminozitatea mare permite utilizarea de sensibilităţi mai mici în condiţii grele de lumină, ceea ce duce la o calitate sporită a imaginii. Fuji X20 permite fotografierea la un echivalent de 112mm la diafragma 2.8, oferind un avantaj de două trepte faţă de un zoom pentru DSLR cu luminozitatea 5.6 la o focală similară. Acesta este echivalent cu posibilitatea de a fotografia la 400 ISO în loc de 1600 ISO, reducând dezavantajul captorului mic şi permiţând obţinerea de imagini de o calitate similară.
Capabilităţile macro sunt maxime la focala cea mai mică, având şi un mod supermacro care permite apropierea până la 1cm de obiectiv. Aceasta oferă, pe lângă perspectiva interesantă caracteristică focalelor mici când se fotografiază de aproape, şi obţinerea unei profunzimi foarte selective.
Stabilizarea imaginii este net superioară modelului X10, permiţând fotografierea subiectelor imobile la timpi relativ lungi, inclusiv la focale superioare.
Vizorul are capabilităţi unice în zona aparatelor compact, atât prin confortul de vizare cunoscut de la modelul Fuji X10, cât mai ales prin adăugarea unui afişaj LCD pe toată suprafaţa acestuia. Acesta permite afişarea parametrilor de expunere, a modului de lucru şi, foarte important, a zonei pe care se face focalizarea, ceea ce transformă vizorul într-o unealtă foarte utilă la fotografiere. Există şi un reglaj de dioptrii cu o gamă extinsă faţa de X10.
Trecerea de la folosirea LCD-ului principal la vizor se poate face automat datorită unui senzor care sesizează apropierea ochiului. Daca se optează din meniu pentru utilizarea permanentă a vizorului, Fuji X20 se comportă foarte aproape de un aparat pe film, LCD-ul principal rămânând oprit până la acţionarea butoanelor de Playback, meniu sau a altor setări.
LCD-ul principal este fix, cu o dimensiune de 2.8” şi 460.000 pixeli. Dispune de reglaj clasic de luminozitate dar şi de opţiunea Sunlight mode pentru utilizare la fotografierea în exterior.
Meniul este îmbunătăţit faţă de X10, fiind foarte asemănător cu noile aparate perfomante din gama Fuji X. Acum este împărţit în 4 tab-uri pentru Shooting şi 3 pentru Setup, ceea ce facilitează accesul la diversele setări.
Cu toate că nu a fost implementat un sistem de tip My menu pentru a se putea grupa setările cel mai des accesate, Fuji X20 oferă un buton pentru Quick menu (care a fost implementat şi la X10 prin firmware 2.0). Quick menu grupează setările principale care privesc calitatea imaginii într-un singur ecran foarte rapid de utilizat.
Fuji X10 permite salvarea imaginilor în format jpeg şi RAW, dar datorită calităţii excelente de care este capabil, majoritatea utilizatorilor vor folosi cu preponderenţă jpeg.
Măsurarea expunerii se poate face în mod Multi (matricial, cu recunoaşterea scenei), Spot şi Average. Modul Multi oferă expuneri foarte bune în majoritatea cazurilor. Compensarea de expunere este prezentă pe o rotiţă uşor accesibilă, foarte intuitiv de utilizat.
Pentru cazurile dificile, există două posibilităţi de bracketing de expunere, unul clasic, care realizează 3 imagini separate cu expuneri diferite, dar şi unul novator, care salvează fiecare imagine în trei variante, modificând valoarea ISO la prelucrarea internă. Acest mod elimină problemele bracketing-ului clasic la fotografierea subiectelor în mişcare, unde putem avea momentul cel mai bun cu expunerea cea mai puţin inspirată.
Fuji X20 dispune de opţiunea Dynamic range care permite înregistrarea unei game dinamice superioare, deci păstrarea detaliilor în zonele foarte luminoase ale scenelor de mare contrast. Putem alege între Auto, 100%, 200% şi 400%, având la dispoziţie inclusiv un mod de braketing, care realizează 3 imagini separate cu setari diferite.
Modurile de expunere sunt cele uzuale, de la Auto şi moduri scenă la cele consacrate pentru utilizatorii pretenţioşi P, S, A, M. Există şi filtre software pentru efecte de tip High Key, Low Key, Miniature, etc. alături de mod Panorama şi de posibilitatea de a face multiple expuneri într-un mod foarte intuitiv.
Balansul de alb prezintă opţiunile uzuale, de la Auto la preset-uri, scara Kelvin si manual. O caracteristică a aparatelor Fuji este comportarea cu adevărat excelentă a balansului de alb Auto inclusiv în lumină artificială care pune de obiecei în dificultate multe DSLR-uri. Toate reglajele de balans de alb permit ajustarea fină pe două axe. Balansul de alb manual se realizează foarte uşor, fiind situat în meniu imediat sub Auto. Fuji X20 dispune de buton dedicat pentru balansul de alb, ceea ce permite o mare viteză şi precizie în utilizare.
Fuji X20 duce mai departe sistemul proprietar de Film simulations, adăugând la modurile Provia, Astia şi Velvia două noi moduri, Pro Negative standard şi High. Acestea sunt completate de modurile a/n cu filtre şi Sepia. O îmbunătăţire faţă de X10 este posibilitatea de a alege tipurile de simulare de film folosite în Film simulation bracketing, care salvează fiecare imagine în 3 variante, după dorinţa utilizatorului.
Utilizatorul poate opta pentru modificarea contrastului, saturaţiei şi reglajului de sharpness.
Focalizarea foloseşte un sistem hibrid, care combină detecţia de fază şi cea de contrast, ceea ce permite obţinerea unei viteze şi precizii superioare aparatelor compact obişnuite chiar în condiţii dificile de lumină. Pentru performanţa maximă, există în meniu în zona Power management opţiunea High performance.
Fuji X20 are un flash integrat ascuns în partea superioară a carcasei, cu opţiunile clasice Auto, Forced flash şi Slow sync. Puterea este relativ mică, dar datorită luminozităţii mari a obiectivului şi posibilitaţii de a folosi sensibilităţi relativ mari, raza de acţiune este mai mult decât suficientă. O altă caracteristică importantă a aparatelor Fuji este echilibrarea foarte bună a luminii de flash cu cea existentă, flash-ul oferind doar o completare a luminii, fără a împrumuta imaginilor caracterul clasic de iluminare frontală dură şi fundal întunecat.
Deoarece aparatul foloseşte un obturator central timpul de sincronizare cu flash-ul ajunge la 1/2000s, de aprox. 10 ori mai scurt decât cel disponibil pe majoritatea DSLR-urilor. Aceasta permite fotografierea în plin soare la diafragme deschise, de ex. putem folosi 1/2000 F:4.0 în loc de 1/250 F: 11, deci putem obţine atât profunzime selectivă cât şi o rază de acţiune semnificativ mai mare a flash-ului.
Există şi o patină pentru flash-uri dedicate, Fuji oferind nu mai puţin de 3 modele de flash-uri externe compatibile cu X20. Fuji EF-42 este un flash clasic, poate puţin cam mare pentru X20, dar care permite toate facilităţile uzuale pe flash-urile pentru DSLR-uri: zoom automat, răsucire în toate direcţiile, alimentare cu 4 baterii AA. Fuji EF-20 este un model mult mai compact, cu utilizare TTL şi corecţii de expunere intuitive şi uşor accesibile, alimentat cu 2 baterii AA.
Cel mai interesant flash pentru X20 este EF-X20, un model cu design retro realizat special pentru seria de aparate premium Fuji X. Acesta permite funcţionarea atât în TTL cu corecţii de expunere cât şi în mod manual, dispunând şi de un mod slave cu două poziţii pentru a putea fi folosit separat de aparat, fiind comandat de flash-ul integrat. Din păcate, utilizarea la distanţă se poate face doar în mod manual, dar publicul căruia se adresează Fuji X20 este de obicei versat în tehnica fotografică.
Fuji X20 este alimentat de o baterie tip NP-50, foarte compactă, potrivită dimensiunilor mici ale aparatului. Ca în cazul majorităţii aparatelor folosite de utilizatori pasionaţi, este recomandat să avem o baterie de rezervă la noi.
Modul de filmare a fost îmbunătăţit ca performanţă faţă de X10, acum fiind posibilă înregistrarea în format Full HD la 60fps. Acum există şi posibilitatea folosirii unui microfon extern care se conectează la mufa USB a aparatului. X20 permite reglarea nivelului sonor la înregistrare. La filmare se poate opta pentru simulare de film şi balans de alb, similar cu setările foto, din păcate nevând acces şi la balansul de alb manual.
Fuji X20 foloseşte carduri format SD, fiind compatibil cu SDHC şi SDXC. Sunt de preferat cardurile rapide, atât pentru filmarea la calitate maximă cât şi pentru a valorifica viteza superiară de scriere a noului procesor.
În materie de accesorii, pe lângă flash-urile pe care le-am enumerat, Fuji oferă pentru X20 un nou model de parasolar cu filtru de protecţie şi un toc de piele dedicat.
Concluzie:
Cu toate că poate fi folosit indiferent de nivelul de experienţă al utilizatorului, Fuji X20 se adresează cu precădere fotografilor pasionaţi, cunoscători ai tehnicii foto. Aceştia vor putea să exploateze cu adevărat posibilităţile aparatului şi să obţină imagini de o calitate excelentă, de multe ori comparabilă cu cele produse de DSLR-uri.
Fuji X20 este un aparat care va da rezultate foarte bune în toate situaţiile în care nu avem la îndemână voluminoasa trusă DSLR, fiind chiar superior acesteia în situaţii care cer discreţie, cum este cazul fotografiei de stradă.
Cu toate că preţul este la limita superioară a clasei aparatelor cumopact, raportul calitate/preţ este foarte favorabil datorită calităţilor excelente, de la design la construcţie, calitatea imaginiii şi uşurinţa utilizării.
Pro:
– design-ul retro şi construcţia excelentă
– obiectiv luminos, foarte performant
– senzor modern, fără filtru AA
– comportarea la sensibilităţi mari
– AF rapid şi precis
– vizor novator, extrem de util
– focus peaking la focalizarea manuală
Contra:
– absenţa balansului de alb manual la filmare
– nu are scală de gri la reglajul de brightness
– nu are My menu
– rezoluţie modestă la monitorul LCD
___
Radu Grozescu
100/2.8, 500 ISO
100/2.8, 640 ISO
100/2.5, 640 ISO
100/2.5, 640 ISO
50/2.5, 640 ISO
20/2.8, 320 ISO
50/2.8, 400 ISO
40/2.5, 320 ISO
50/4.0, 400 ISO
60/4.0, 640 ISO
40/4.0, 800 ISO
60/2.8, 400 ISO
30/2.8, 200 ISO
40/4.0, 400 ISO
90/2.8, 320 ISO
50/3.2, 400 ISO
Echipament utilizat:
[products ids=125003323]
5 Comments
[…] Radu Grozescu pentru X20 […]
Păcat că nu aveti acces la imaginile originale.
Mie mi se par suficient de clare dar, bineînteles, este o opinie subiectivă.
Setările de sharp, shadow, highlights, color si noise reduction au fost pe 0 (zero) pentru a arăta comportarea aparatului asa cum a fost gândită de fabricant.
Sunt convins că se pot obtine imagini ceva mai clare cu NR -2 si sharp 0 sau +1.
Tocmai am comandat aparatul, deci am votat cu portofelul 🙂
Toate imaginile sunt soft. Tipic Fuji, culori frumoase dar le lipseste sharpness. Nu pot sa inteleg daca e de vina obiectivul sau motorul de NR. Sau chiar senzorul. Eu inca nu am vazt imagini sharp pe un Fuji din gama X.
Fuji X10 permite salvarea imaginilor în format jpeg şi RAW — ar tb X20.
3 imagini separate cu setari diferite. –un a^.
excelentă a balansului de alb Auto inclusiv în lumină artificială care pune de obiecei în dificultate multe DSLR-uri. — o virgula dupa Auto; cuvantul obicei.
există în meniu în zona Power management opţiunea High performance. — virgula dupa meniu si dupa management.
foloseşte un obturator central timpul de sincronizare cu — virgula dupa central.
atât profunzime selectivă cât şi o — virgula inainte de cat.
atât în TTL cu corecţii de expunere cât şi în mod manual —idem.
filmarea la calitate maximă cât şi pentru —idem.
valorifica viteza superiară de scriere — un O in superioara.
Imi cer scuze ca nu am putut participa mai constructiv la review. Foarte bine realizat, de altfel.
[…] Fuji X20 – am participat la multe evenimente de-a lungul celor peste doi ani de când scriu pentru Gadget, […]