This is not a work of art!

Text: Stefan Popescu
Foto: Cristian Uba
Model: Florentina Oancea

Iar eu nu sunt un artist fotograf, sunt doar consultantul de vanzari de la departamentul echipamente de studio al noului magazin F64Studio. Cum spunea o celebritate hollywoodiana, “viata este ca o cutie cu bomboane de ciocolata. Nu stii niciodata ce vei primi”. Iar eu am primit in grija multi “modificatori de lumina”.

Ce este si ce face un modificator de lumina? Modifica lumina, ar fi un raspuns in doi peri, dar cat se poate de simplu si adevarat. Cunoscut sub diverse denumiri (reflector, softbox, snoot, umbrela, blenda, fagure, flag, gobo, scrim, cutter, cookie etc.) modificatorul de lumina este acel echipament ce se poate monta pe sau in jurul unui blit, si care “modifica” calitatea si cantitatea luminii  produsa de acesta.

Reflectorul este omniprezent, este parte din veioza de pe birou dar si din farul de la Sulina. In studio, este cel mai versatil modificator de lumina. Poate modela atat lumina principala, cat si lumina de fundal sau de contur. Si daca totusi nu este ceea ce iti doresti ii poti adauga faguri, volete, filtre de culoare, difuzie, densitate sau polarizare.

Dintre toate refletoarele, beauty dish-ul este preferatul meu, lumineaza delicat si totusi cu o tusa de contrast, creeaza atmosfera de unul singur. Este perfect pentru un scenariu de iluminare cu un singur blit. In fotografia de mai jos am asezat beauty dish-ul de 70cm suficient de jos si in lateral astfel incat sa lumineze arcadele iar umbra nasului sa nu se extinda prea mult pe obraz. Incadrarea aleasa este cat se poate de formala, tocmai pentru a lasa jocul de lumini si umbre sa dea valoare fotografiei.

Echipament:
fundal carton black
d-lite it 4 monobloc
beauty dish 70cm

Desi nascut sa aiba rolul principal, softbox-ul se descurca minunat si in roluri secundare. In scenariul meu va juca doar rolul unei umile blende de reflexie, imi va umple cu lumina partea umbrita a fetei, pentru o imagine descriptiva, dar totusi un pic condimentata de stralucirile beauty-dish-ului.

Culoarea neagra a fundalului nu ma avantajeaza, pe alocuri parul subiectului contopindu-se cu acesta. Insa imi da motiv sa folosesc si un reflector de fundal. Lumina “distanteaza” subiectul de fundal si descopera tonuri de culoare si texturi.

Pentru un plus de contrast poti folosi inca un reflector pentru luminarea conturului. Pentru un contur fin, un reflector de dimensiuni mici este ideal. Am ales blitul ranger quadra cu reflectorul din kit, pentru ca striga la mine de pe margine, dar orice alt reflector mic este la fel de bun. Desigur quadra este portabil.

 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Bogdan – multumim pentru aprecieri. Ideea e sa prezentam cateva ponturi fara a lungi prea mult vorba, sa fie cat mai pe intelesul tuturor. Vor mai urma o sumedenie de astfel de articole, asa ca urmariti in continuare 🙂
    Tudor – beauty dish-ul ca sa aibe efectul maxim trebuie sa fie la o distanta oarecum corelata cu dimensiunea acestuia. Respectiv pe aceasta (fac referire la cel de 70cm) l-am avut la cca. 1m distanta fata de subiect.

  • Buna initiativa cu tutorialele de iluminare. Imi plac la nebunie schemele de mana. De curiozitate, as fi vrut sa vad ce efect are beauty dish-ul cand e pus mai departe de subiect. Apropo, pentru seria asta, la ce distanta era?

  • Cristi ai facut o treaba foarte buna , este foarte util acest tutorial parerea mea , eu urmaresc tot ce inseamna prezentari si explicatii . Daca dintr-o carte intreaga de 100 de pagini ceea ce ai aflat nou se rezuma doar la o pagina , nu este nici o problema , din contra este un lucru in plus pe care l-ai memorat.
    Multumesc inca o data .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.