Despre Godox X – un întreg sistem, cu Alex Frusina

Deși oficial compania s-a înființat în 1993 putem spune că au început să conteze pe piața foto-video undeva în 2014. De atunci, cu pași rapizi, au reușit să creeze un adevărat sistem interconectat de blițuri. Dacă vor menține această linie, în scurt timp pot avea șanse să devină sistemul preferat de flashuri al fotografilor. Este aproape ciudat cum aceste blițuri sunt unele dintre cele mai performante din categoria lor și totuși printre cele mai ieftine.

Chiar dacă au trecut câțiva ani buni de când avem Godox în portofoliul nostru de produse, sunt încă mulți clienți care aud de acest sistem pentru prima dată.

Așa că pentru cei care sunt curioși de ce oferă familia Godox, pentru cei care au deja Godox și vor să își extindă sistemul de flashuri și pentru cei care aud prima dată de ei voi explica exact ce produse avem și cum interacționează între ele pentru a avea cea mai bună iluminare a cadrului la probabil cel mai bun preț de pe piață.

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem despre sistemul Godox X este că toate elementele lor funcționează împreună. Orice bliț sau declanșator ce va fi menționat în acest articol face parte din acest sistem X și folosește aceeași frecvență, 2.4 Ghz, amănunt care te poate ajuta atunci când nu ești sigur dacă două produse Godox sunt sau nu compatibile.

Motivul pentru care aceste blț-uri câștigă din ce în ce mai multă popularitate este că pe lângă faptul că pot fi declanșate radio, ele oferă utilizatorilor ajustarea puterii flash-ului de la distanță și funcții precum ar fi zoom-ul, TTL și HSS.

Pentru a simplifica și mai mult lucrurile vom împărți sistemul Godox X în funcție de modul lor de comunicare cu celelalte elemente din sistem, astfel:

  • Transmitere: acestea se pun pe cameră și trimit semnal catre bliț-uri.
  • Transceivere: acestea pot trimite, dar pot și primi semnal.
  • Receptoare: așa cum probabil v-ați dat seama, acestea nu stau pe cameră și pot primi semnal de la transmitere și transceivere. Prin “primirea de semnal” nu înseamnă doar declanșare, ci și posibilitatea de a controla puterea flash-ului. Ele sunt monoblocuri cu receptoare încorporate care nu pot însa trimite semnal.

Transmiterele 

GODOX

Avem 3 transmitere compatibile cu Godox X: XT32, X1-T si XPro. Toate 3 oferă control manual de la distană asupra bliț-urilor.

Godox X1-T a fost primul lansat pe piață și are TTL și HSS. Poate controla până la 5 grupuri simultan și are un hot-shoe ce oferă posibilitatea de a pune și un alt bliț pe aparatul pe care îl folosim, iar acesta nu trebuie neapărat sa fie Godox – noi vom avea în continuare control asupra celor 5 grupuri, plus un bliț de la orice producător pe cameră.

Godox XT32 este o altă alternativă cu un design mai prietenos datorită rotiței de comutare între moduri și a ecranului înclinat care este mai ușor de urmărit, dar care nu poate transmite TTL și nici nu are patină de bliț cum are X1-T.

Godox XPRO este cel mai nou membru al familiei X care a învățat din trecut și oferă ce avea mai bun X1-T și XT32. Design mai bun cu un display înclinat de dimensiuni mari, este TTL și HSS compatibil, oferă butoane individuale pentru selectarea grupurilor de flash-uri și vine în plus cu funcția TCM (TTL-Convert-Manual) ce permite preluarea datelor oferite de TTL și să le folosim în modul manual.

Transceiverele 

godox

Pentru noii utilizatori de sistem Godox acestea probabil sunt printre cele mai confuze, atunci când vine vorba de achiziționarea unuia. Sunt flash-uri ce pot fi folosite de asemenea, pe cameră cât și de la distanță. O nota aparte o face AD360II care este un flash godzilian în comparație cu celelate.

Mai departe voi încerca să înlătur ceața ce planează asupra acestor flash-uri, pentru a ne fi mai ușor să alegem ce este potrivit pentru noi.

Avem TT350 și V350 care sunt mini-bliț-uri care sunt destinate în special pentru camere de dimensiuni mici, cum ar fi mirrorless-urile sau aparate compacte high-end, având un echilibru ce le face ușor de utilizat în practică. Ambele au TTL și HSS, iar diferența este că V350 folosește o baterie dedicată care îi permite să se încarce mai repede între declanșări și rezistă mai mult, pe când TT350 foloseste 2 baterii AA. Avantajul acestora este că sunt mult mai ușor de procurat chiar din magazinele care nu sunt specializate.

TT600 și V850 II sunt flash-uri de dimensiuni normale, destinate în special pentru DSLR-uri și care au HSS când sunt declanșate de la distanță, dar din păcate nu au funcția de TTL. La fel ca și flash-urile de mai sus, TT600 folosește baterii AA, 4 de data aceasta, iar V850 II are acumulator dedicat.

TT685 și V860 II vin cu îmbunătățiri majore – au TTL și HSS atât pe cameră cât și prin declanșare de la distanță și cum deja începem să ne obișnuim TT685 funcționează cu baterii AA, iar V860 II are acumulator dedicat.

Un amănunt de notat este faptul că TT600/TT685 au posibilitatea atașării unui power pack (acumulator extern dedicat) Godox PB960 care face ca timpul de reîncărcare să fie mai rapid. V850 II/ V860 II nu au această posibilitate.

AD360II a.k.a Gulliverul speedlight-urilor, cel mai mare bliț de patină pe care îl știu, este de obicei folosit pentru declanșare de la distanță, mai ales că are și un mic power pack. Este ideal pentru fotografia de locație.

Atât transmiterele cât și transceiverele se folosesc direct pe patina aparatelor așa că ele sunt dedicate fiecărui brand în parte. Vei observa ca în denumirea lor au o literă care este și inițiala brand-ului cu care este compatibil. Astfel avem: N – Nikon, C – Canon, S – Sony, F – Fuji, O – Olympus/Panasonic. De exemplu 685-ul dedicat pentru Nikon se va numi TT685N.

Receptoarele

Nu se pot folosi direct pe aparatul de fotografiat și nu sunt dedicate unui anumit brand de cameră foto, însa au integrate receptoare pentru a primi cele mai importante funcții care fac familia X atât de atractivă.

AD200 a fost cel mai surprinzător flash al anului 2017. Deși are 200 W/s, iar dimensiunile reduse nu sunt cu mult mai mari decât un speedlight normal. Are integrată o baterie lithium ion care poate susține peste 500 de declanșări la putere maximă, iar viteza de reîncărcare intre două astfel de declanșări este de 2s. Dacă vrei mai multă putere există un adaptor, AD-B2 care îți permite să utilizezi simultan două bliț-uri AD200 și astfel ajungem la o putere de 400 W/s. Totodată avem și un cablu de extensie al capului de bliț,  EC-200, care îți va permite să modifici pozitia capului de bliț pentru mai multă flexibilitate.

godox

AD600B/AD600BM sunt cele mai puternice bliț-uri ale celor de la Godox cu 600 W/s. În timp ce ambele au posibilitatea de HSS, AD600BM (M-ul vine de la manual) nu are TTL. Avem la amandouă montura Bowens pentru atașarea mai multor modificatori de lumină. Pe lângă faptul că aceste bliț-uri pot fi conectate direct la priză mai avem două accesorii foarte interesante: H600B care este o extensie de aproape 3m pentru capul de bliț și mai avem H1200B poate prelua puterea de la două monoblocuri AD600, ajungând la o putere de aproximativ 1200W/s !

Nu de mult a fost lansat AD600 PRO care are are aceași putere ca predecesoarele sale, dar are un mod de stabilitate al culorii impresionant pentru white balance, o lampă de modelare de 4 ori mai puternică, iar viteza de reîncărcare între declanșări este redusă la jumătate. Dezavantajul este că bateria va rezista până la 360 declanșări la putere maximă.

AD400 PRO  este cel mai nou membru al sistemului X și asa cum o spune și numele are 400 W/s cu o viteză de reîncarcare de 1s, bateria rezistă 380 de declanșari și ce este foarte interesant este ca i se poate schimba inelul monturii de accesorii, astfel că poți folosi modificatori de lumină nu numai pe montură Bowens, ci și pe Elinchrom, Profoto, Broncolor etc.

Tot acest articol are scopul sa elucideze în mare măsură sistemul X de la Godox și de a veni în sprijinul celor care doresc folosească cât mai multe surse de lumină într-un mod creativ. Nu trebuie să le achiziționezi pe toate odată, ci să înțelegi că ele pot comunica excelent între ele și în timp puteți construi un sistem robust și fără limite pentru cadrele tale.

Dacă încă ai nelămuriri despre sistemul X de la Godox, lasă-ne un comentariu și îți vom răspunde 🙂

Un articol de Alex Frusina.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Salut, ce blitz de tip Speedlite poate fi folosit ca master pt ad200?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.