(c) Vlad Grigore

O zi la pozat cu Godox Witstro AD600 Pro

În ultimii ani, au apărut pe piața foto o multitudine de bliț-uri portabile de calitate superioară, precum Nikon SB910, Canon 600EX II-RT, dar și Godox AD360II-C, care beneficiază de o putere mărită într-o unitate compactă, de mici dimensiuni. Ne-am jucat, ne-au plăcut, ne-am obișnuit cu portabilitatea și versatilitatea oferită, așa că am zis să trecem la pasul urmator. Am căutat și mai mută putere într-un monobloc portabil, dar la un preț accesibil, pe piață existând deja modele de succes, precum Elinchrom Quadra și Elinchrom ELB. Soluția găsită: Godox Witstro AD600 Pro. Să vedem în cele ce urmează de ce este în stare!

(c) Vlad Grigore

Godox Witstro AD600 Pro TTL este un bliț de studio portabil cu o serie de caracteristici foarte interesante:

  • putere de 600 Ws și un acumulator de 2600 mAh, care  ne asigură până la 360 de declanșări,
  • durată blitz 1/220s – 1/10100s,High Speed Sync (HSS) pana la 1/8000 s,
  • mod TTL,
  • lampă de modelare pe technologie LED de 38W,
  • montură Bowens

Restul specificațiilor tehnice le puteți citi aici.

Design

Blițul portabil Godox AD600 Pro (vârful de gamă în acest moment de la Godox) este mult mai solid decât pare la prima impresie, dar totuși nu simți că ai putea să îl arunci în geanta foto și sa uiți de el, precum Elinchrom ELB. Butoanele și rotița de control au un răspuns rapid, precis și plăcut la atingere, iar display-ul LCD monocrom cu iluminare albastră de mari dimensiuni, parcă ne aduce aminte de ecranele telefoanelor mobile de acum 10-15 ani. Prinderea pe stativ ar fi putut mai solidă dată fiind masa monoblocului, dar până acum nu am avut absolut nici o problemă.

(c) Vlad Grigore

Montura

Godox AD600 dispune de montură tip Bowens, putând folosi oricând accesorii de studio și modificatoare de lumină compatibile. Utilizând mai bine de 15 ani blițuri din gama Elinchrom, am rămas plăcut suprins de mecanismul de blocare și deblocare super-rapidă cu un singur click, și mai puțin plăcut de ușoara nesiguranță pe care ți-o dă (dacă faci o mișcare greșită, poți sparge becul, deci puțină atenție este recomandată sau poate e vorba doar de obișnuință). Prinderea de umbrelă este ușor descentrată într-o parte.

Greutate și Dimensiuni

AD600 Pro are aproximativ 3 kg (cu bateri inclusă ), față de 2.5 kg ale lui Elinchrom Quadra RX, dar similarccu Profoto B1. Cu o lungime de 25 cm și o lățime de 12.5 cm, aș putea spune că e cam de dimensiunea unui teleobiectiv 70-200mm f/2.8 și poate fi transportat ușor într-un rucsac foto dedicat. Eu l-am transportat fără problema și în maximă siguranță într-o geantă foto de umăr.

Ergonomie

Deși este foarte bine construit și robust, materialul folosit la finisaj se dovedește un magnet de amprente și praf. Nevoia de a folosi așa de multe butoane pentru a naviga prin meniu, nu o să îi aducă premiul pentru ergonomie, dar adevărul este că e menit să îți faci treaba cu el, nu sa participe la ”parada modei”. Cred ca cele 9 butoane și rotița puteau fi simplificate prin a folosi doar o rotița de control și un buton de confirmare, dar asta implică și prezența unui meniu mai inteligent, fără a simți nevoia de a căra cu tine mereu manualul de utilizare. Una peste alta, folosind telecomanda Godox TTL XPRO-C a fost extrem de facil de utilizat și mi-a acoperit toate nevoile fotografice legate de shooting-ul din teren.

(c) Vlad Grigore

Telecomanda

Folosind Godox TTL XPRO-C ai acces la toate setăriile blitz-ului, inclusiv funcția High Speed Sync, grupuri, modificare putere, compensare putere, TTL, flash test. Design-ul este inbunătățit față de Godox X1T-F, pe care il loveai cu fruntea mereu. Telecomanda are 5 canale, frecvența radio de 2.4Ghz cu o rază de pana la 100 metri, TTL cu compensare de expunere de la -3 EV la +3 EV și HS la 1/8000 s.

(c) Vlad Grigore

Bateria

Bateria se fixează solid, ceea ce îți dă sentimentul de siguranță. Printr-o simplă apăsare pe un buton amplasat deasupra monoblocului poți verifica nivelul de curent. Poate fi încarcată în timp ce e atașată de unitate sau separat, ceea ce reprezintă un mare avantaj.
Capacitatea de 2600 mAh și un voltaj de 28.8VDC, ne promite 360 de declansari la putere maximă (full power), cu 100 de declanșări mai multe ca Profoto B1 și aproape dublu față de Elinchrom.

Ce mi-a plăcut

  • Prețul foarte avantajos pentru ce oferă
  • Calitatatea construcției
  • Foarte bună consistență în temperatură de culoare
  • Designul tip monobloc (dimensiuni compacte, ai totul la un loc )
  • High Speed Sync (sincronizare la viteze mari de declanșare)
  • Telecomanda intuitivă și foarte ușor de folosit
  • Bateria are o durată de viață foarte mare

Ce nu mi-a plăcut

  • Prinderea ușor instabilă
  • Timpul de încărcare (2 – 3 secunde)
  • Multitudinea de butoane
  • Montura Bowen
  • Materialul folosit la finisaj

În concluzie,

Godox Witstro AD600 s-a dovedit a fi un blitz extraordinar, compact, puternic, precis și simplu de utilizat. Deși nu se bucură de renumele unui brand foarte cunoscut, se ridică cu siguranță la nivelul lor din punct de vedere al performanțelor. La ultimele ședinte, s-a dovedit a fi un partener pe care m-am putut baza și nu m-a lăsat niciodată la greu, indiferent de situație.
Având atât de multă putere la îndemână într-o unitate atât de compactă este un lucru nemaipomenit, lasându-ți libertate maximă pentru creativitate. Prețul accesibil este unul din cele mai mari avantaje, în special pentru fotografii care doresc să utilizeze mai multe unități în cadrul ședințelor foto, fie în studio, fie în locație.

Articol și fotografii de Vlad Grigore

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.