(c) Tony Hampel

„Pretenaș” – urșii lui Tony Hampel

Astăzi, 2 februarie, este Ziua Ursului, Stretenia sau Întâmpinarea Domnului.

Se zice din bătrâni că în ziua de Stretenie, ursul iese din peștera sa și joacă de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie.

ursii
(c) Tony Hampel

De curând, i-am descoperit urșii lui Tony Hampel. Urșii cu nume de cod „Pretenaș”- tocmai că a fotografiat mai mulți dintre ei, dar adesea îi e greu să îi deosebească exact. Nu este singurul care a fotografiat acești urși de la Gardina Zoologică din Târgu Mureș, dar la Tony am văzut cele mai multe fotografii și, întrucât mă inspirau, au început întrebările… De când îi fotografiază oare? Cum de a obținut aceste cadre? Oare ce-or gândi urșii când îl văd de partea cealaltă a gardului? Oare care este viața acestor urși de la gradină? Iar apoi, am zis că ce zi mai bună de a vi-i prezenta decât Ziua Ursului?

Și așa începe povestea…

În partea estică a oraşului Târgu Mureș, pe platoul Corneşti, se află Grădina Zoologică, la 488 m deasupra Mării Negre şi la 197 m deasupra oraşului. Padurea de stejar și carpen, numită “Pădurea Mare” oferă condiții ideale pentru animalele grădinii. De la 600-700 m2, la 20 de hectare în 1965 și 40 de hectare în 2007, aceasta este istoria pe scurt, în cifre, a Grădinii Zoo vizitată anual de peste 180.000 de oameni.

Urșii au 5 hecatare ale lor, pădure și areal pe care îl împart cu lupii. Uneori, și să vrei să-i vezi nu ai cum, pierzându-se în depărtare printre copaci sau ceață.

Tony îi vizitează de mai bine de 2 ani, pentru că asta îl relaxează. Cumva a devenit fascinat de acești uriași pe care lumea îi știe feroce dar cu care, pe de altă parte, simte că poate comunica. Adesea se trezește povestind cu ei și, uneori, pentru a-i liniști și răsfăța, le duce ciocolată. Oare de asta să-i fi fost îngăduit să îi fotografieze și de la distanțe de doar 15cm? 🙂

ursii de la Targu-Mures
(c) Tony Hampel

Urșii i-au arătat adesea o altă față…nu cea de animale puternice și de temut, ci ipostaze blânde, jucăușe, momente de tihnă pe care le-au împărtășit cu vizitatorii și fotografii.

Parcă îmi și imaginez urșii bucuroși că au găsit grămezi de frunze ispititoare, pe care le-au privit îndelung, admirând cât de crocante și maro și portocalii sunt. După care s-au rostogolit prin ele, așa cum au făcut cu multe alte frunze și crengi, povestindu-i parcă lui Tony ce înseamnă să te bucuri de lucrurile mărunte, să fii prezent.

Iarna, ca să se mai dezmorțească, se plimbă în lung și în lat printre copaci, uneori mai aruncă câte o șicană lupilor, alteori par că fac un pic de yoga, într-un moment de relaxare perfect. De altfel, la blana pe care o au, iarna nu e niciodată o problemă, omătul e numai bun să se tăvălească prin el.

Imaginile însă vorbesc de la sine…

Despre Tony Hampel

Tony Hampel fotografiază de aproximativ 4 ani. Totul a început dintr-o joacă, în sensul că obişnuia să imortalizeze peisaje în timpul concediilor, iar cea care urma să îi devină soţie a observat răbdarea şi entuziasmul său, motivându-l și sfătuindu-l să facă ceva mai concret în acest sens . Zis şi făcut! Și-a achiziţionat un aparat foto ceva mai performant şi alte echipamente utile, apoi a mers la cursul de fotografie ITSC din Târgu Mureş. Au urmat multe, multe ore de studiu şi invitaţia de a fi membru al PIXEL ART FotoClub din Târgu Mureş.

În viaţă de zi cu zi este bijutier, iar în afara programului de muncă s-ar numi fotograf amator, asta deoarece în fiecare zi învăţă ceva nou. Din acest punct de vedere ar putea spune că se află la graniţa dintre hobby şi meserie, în sensul că surprinde şi momente unice din viaţă oamenilor, dar face asta din plăcere şi din dorinţa de a se păstra viu . Consideră că orice activitate care are legătură cu arta, cu esteticul, ne poate deschide orizontul spre lumi nebănuite şi, cunoscând pe alţii, ajungem să ne cunoaştem pe noi.

Dacă ar fi să ureze ceva altor pasionați de fotografie, acel lucru ar fi să nu renunțe niciodată la visurile lor.

ursii
(c) Tony Hampel

Echipamentul folosit pentru relizarea fotografiilor: Nikon D5100, Nikon D610 și Nikon D750, plus obiectivele Tamron 17-35 mm f/2.8-4, Samyang 12mm f/2.8, Tamron 70-300 mm f/4-5.6, Tamron 70-200 mm f/2.8, Nikon 16-35mm f/4.

[products ids=125014697,125039530,46209499,46209513]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.