Obiective Sony – Un ghid complet, cu Bogdan Zop
- F64
- 24minutes read
Pe data de 17 iunie a avut loc evenimentul LIVE Obiective Sony – Un ghid complet, cu Bogdan Zop, în cadrul Zilelor Sony. Am discutat alături de Bogdan Zop despre gama de obiective Sony și am precizat pentru ce gen de fotografie se recomandă anumite obiective.
Agenda evenimentului a inclus clasificarea obiectivelor Sony în funcție de genurile fotografice.
A absolvit Facultatea de Fotografie la Caterbury Christ Church University și a revenit în țară pentru a lucra ca fotograf freelancer. Are adunați și 5 ani de lucrat alături de echipa F64 ca și consultant de vânzări, începuți înainte de facultate și terminați după. Ulterior și-a luat inima în piept și de aprox. 8 ani este fotograf freelancer fulltime.
Plecand de la fotografia de sport extrem, și-a dezvoltat foarte mult abilitatea de a suprinde instantanee, de a declanșa în cel mai bun și inedit moment, astfel a deviat spre fotografia de eveniment, care este aproximativ 70% din practica sa. A fotografiat evenimente pentru majoritatea brandurilor și agențiilor de publicitate din România, prin colaborări directe sau alături de alți fotografi colegi, festivaluri, concerte, evenimente sportive etc. De asemenea este foarte apropiat și de fotografia de familie, fiind foarte pasionat sa surpindă oamenii în cele mai frumoase momente din viața lor. Ceilalti 30% se împart in diverse stiluri de fotografie, majoritatea fiind în jurul oamenilor: portrete, ședinte editoriale, fotografie de studio. Pe lângă practica sa profesională, în timpul liber este foarte pasionat de natură, de fotografia de peisaj, călătorie și animale. De aproape 3 ani a trecut la sistemul Sony mirrorless.
De ce am ajuns la Sony? Din dorința e a nu mai căra un rucsac de 23 de kilograme. La vremea aceea se lansase de foarte puțin timp A7 III și cu siguranță comparând și cu ce aveam a fost cea mai bună alegere.
Tipurile de obiective în funcție de distanțele focale
50mm pe full-frame – obiectiv normal – perspectivă similară cu cea a ochiului uman
< 50mm – obiective wide – cu cât distanța focală este mai mică unghiul de cuprindere este mai mare.
> 50mm – obiective tele – cu cât distanța focală este mai mare unghiul de cuprindere este mai mic.
Obiectivele fixe versus obiectivele zoom
Obiective fixe
O singură distanță focală, un singur unghi de cuprindere
Avantaje
- Calitatea optică crescută
- Dimensiuni reduse
- Luminozitate ridicată
- Câmp de profunzime mic (efect de bokeh accentuat)
Dezavantaje
- Versatilitate scăzută
Obiective Zoom
Distanță focală variabilă, se modifică unghiul de cuprindere din inelul de zoom
Avantaje
- Versatilitate ridicată – ideal când fotograful nu-și poate modifica punctul de stație sau dorește utilizarea unui singur obiectiv în mai multe scopuri
Dezavantaje
Calitate optică scăzută sau obținută prin elemente optice scumpe ce ridică prețul obiectivului
Dimensiuni ridicate
Luminozitate scăzută
Câmp de profunzime scăzut față de obiectivele fixe
Luminozitate variabilă la anumite obiective
2 Comments
Faina prezentare, multumesc!
Bineeee Bogdan!!