Tură foto în Grecia cu DJI Mavic 3 și Action 2

Când te gândești la Grecia, te gândești la soare, apă albastră, la cele mai frumoase insule, la un cocktail pe plajă sau la mâncare gustoasă. Dar, bucata asta de pământ dintre marea Ionică și Egee, excluzând insulele, are mai multe de oferit.

Nu departe de România, la granița de nord a Greciei cu Bulgaria, la doar jumătate de ceas de Promachonas (localitatea de graniță) și șapte ceasuri de București (dacă-i dai blană), e un loc mirific. Eu l-am vizitat și vara și iarna, ca să-mi fac o idee mai amplă.

Lacul Kerkini e un fel de Delta Dunării, dacă e vorbim despre diversitatea speciilor de păsări care își petrece timpul aici. Delta Dunării găzduiește cu 10-12 specii de păsări mai mult. Kerkini e un popas foarte util pentru păsările migratoare din Europa. Chiar și pentru păsările care pleacă la sfârșit de vară de la noi cu destinația Africa.

Peisajele sunt absolut superbe în orice anotimp, dar ies în evidență iarna. Și nu trebuie fii fotograf ca ți dai seama. Lacul Kerkini e mărginit și la sud și la nord de munți, iar dacă peste tine norocul unei ierni ca cea de la începutul lui 2022, o te bucuri de creste înzăpezite și un cer de un albastru impecabil în zilele senine. Iar dacă mai pui în cadru și o familie de pelicani cu cioc roșu, n-ai cum dai greș în poveștile tale de pe Facebook, TikTok sau instagram.

Noi ne-am strâns patru prieteni (în afară de mine au mai fost Marian Sterea, Paulian Prăjitură și Victor Maschek) și ne-am făcut o vacanță surpriză,  chiar de Sfântul Valentin, cu aprobarea doamnelor și domnișoarelor din viețile noastre, pe lacul Kerkini, alături de oamenii care au grijă de-o viață ca pelicanii cu cioc roșu, care rămân peste iarnă aici, aibă mâncare zilnic. Noi n-am avut norocul zilelor senine cu creste înzăpezite, dar ne-am bucurat de lumina primei dimineți petrecute pe lac.

kerkini lake pelicans marius tudor

Am plecat convinși n-o petrecem mai mult de trei nopți. Prognoza meteo inițială nu ne era favorabilă și știam n-o fotografiem ce văzusem deja în cadrele altor fotografi care au poposit pe acolo. Fortuna a fost totuși cu noi. Nu cât ne-am fi dorit, dar i-am simțit prezența.

Ne-am extins de la început cu încă o noapte șederea, cu gândul ajungem la Meteora. Un alt loc senzațional care merită vizitat oricând. Asta pentru aveam cu noi noul Mavic 3 și ne doream testăm mai mult capabiliatile dronei.

Despre DJI Mavic 3

DJI Mavic 3 a fost lansat în 4 noiembrie 2021, la mai bine de 3 ani de predecesorii săi – Mavic 2 pro și Mavic 2 Zoom. Vine în 3 variantesimplă, fly more combo și varianta Cine. Noi am avut la test varianta simplă – cu o singură baterie.

Discutăm doar câteva caracteristici (și îmbunătățiri față de varianta Mavic 2 pro) :

  1. Timp de zbor îmbunătățit masiv – 46 de minute față de 31. Tot aici trebuie menționat se poate încarcă bateria direct la USB C, nu este neapărat nevoie mai cărăm după noi un încărcător în plus;
  2. Drona are 2 camere – una principala cu senzor de Micro 4/3 – o îmbunătățire substanțială față de senzorul de 1 inch prezent pe Mavic 2 pro (sau mai nou – pe Air 2s). Senzorul are 20 Mpx și camera este echivalent cu 24 mm cu diafragmă variabilă f 2.8-11, cu sistemul Hasselblad Natural Color Solution;
  3. Poate filma 5.1k până la 50 fps , 4k până la 120 fps, full HD până la 200 fps, având un maximum bitrate de 200 Mbps
  4. Una secundară, telephoto, echivalentul a 162mm f/4.4, pe un sensor mult mai mic, de 1/2 inchi ce produce imagini de 12 Mpixeli și filmează 4k și full HD la 30fps

Despre camere – cea tele este într-o oarecare măsură o treaba neterminată – nu putem fotografia RAW, nu are mod manual – putem doar compensa expunerea,  nu putem filma decât în modul standard de culoare.

Ne așteptam fie o pierdere de vreme, dar s-a dovedit este doar parțial