Tură foto în Grecia cu DJI Mavic 3 și Action 2

Când te gândești la Grecia, te gândești la soare, apă albastră, la cele mai frumoase insule, la un cocktail pe plajă sau la mâncare gustoasă. Dar, bucata asta de pământ dintre marea Ionică și Egee, excluzând insulele, are mai multe de oferit.

Nu departe de România, la granița de nord a Greciei cu Bulgaria, la doar jumătate de ceas de Promachonas (localitatea de graniță) și șapte ceasuri de București (dacă-i dai blană), e un loc mirific. Eu l-am vizitat și vara și iarna, ca să-mi fac o idee mai amplă.

Lacul Kerkini e un fel de Delta Dunării, dacă e vorbim despre diversitatea speciilor de păsări care își petrece timpul aici. Delta Dunării găzduiește cu 10-12 specii de păsări mai mult. Kerkini e un popas foarte util pentru păsările migratoare din Europa. Chiar și pentru păsările care pleacă la sfârșit de vară de la noi cu destinația Africa.

Peisajele sunt absolut superbe în orice anotimp, dar ies în evidență iarna. Și nu trebuie fii fotograf ca ți dai seama. Lacul Kerkini e mărginit și la sud și la nord de munți, iar dacă peste tine norocul unei ierni ca cea de la începutul lui 2022, o te bucuri de creste înzăpezite și un cer de un albastru impecabil în zilele senine. Iar dacă mai pui în cadru și o familie de pelicani cu cioc roșu, n-ai cum dai greș în poveștile tale de pe Facebook, TikTok sau instagram.

Noi ne-am strâns patru prieteni (în afară de mine au mai fost Marian Sterea, Paulian Prăjitură și Victor Maschek) și ne-am făcut o vacanță surpriză,  chiar de Sfântul Valentin, cu aprobarea doamnelor și domnișoarelor din viețile noastre, pe lacul Kerkini, alături de oamenii care au grijă de-o viață ca pelicanii cu cioc roșu, care rămân peste iarnă aici, aibă mâncare zilnic. Noi n-am avut norocul zilelor senine cu creste înzăpezite, dar ne-am bucurat de lumina primei dimineți petrecute pe lac.

kerkini lake pelicans marius tudor

Am plecat convinși n-o petrecem mai mult de trei nopți. Prognoza meteo inițială nu ne era favorabilă și știam n-o fotografiem ce văzusem deja în cadrele altor fotografi care au poposit pe acolo. Fortuna a fost totuși cu noi. Nu cât ne-am fi dorit, dar i-am simțit prezența.

Ne-am extins de la început cu încă o noapte șederea, cu gândul ajungem la Meteora. Un alt loc senzațional care merită vizitat oricând. Asta pentru aveam cu noi noul Mavic 3 și ne doream testăm mai mult capabiliatile dronei.

Despre DJI Mavic 3

DJI Mavic 3 a fost lansat în 4 noiembrie 2021, la mai bine de 3 ani de predecesorii săi – Mavic 2 pro și Mavic 2 Zoom. Vine în 3 variantesimplă, fly more combo și varianta Cine. Noi am avut la test varianta simplă – cu o singură baterie.

Discutăm doar câteva caracteristici (și îmbunătățiri față de varianta Mavic 2 pro) :

  1. Timp de zbor îmbunătățit masiv – 46 de minute față de 31. Tot aici trebuie menționat se poate încarcă bateria direct la USB C, nu este neapărat nevoie mai cărăm după noi un încărcător în plus;
  2. Drona are 2 camere – una principala cu senzor de Micro 4/3 – o îmbunătățire substanțială față de senzorul de 1 inch prezent pe Mavic 2 pro (sau mai nou – pe Air 2s). Senzorul are 20 Mpx și camera este echivalent cu 24 mm cu diafragmă variabilă f 2.8-11, cu sistemul Hasselblad Natural Color Solution;
  3. Poate filma 5.1k până la 50 fps , 4k până la 120 fps, full HD până la 200 fps, având un maximum bitrate de 200 Mbps
  4. Una secundară, telephoto, echivalentul a 162mm f/4.4, pe un sensor mult mai mic, de 1/2 inchi ce produce imagini de 12 Mpixeli și filmează 4k și full HD la 30fps

Despre camere – cea tele este într-o oarecare măsură o treaba neterminată – nu putem fotografia RAW, nu are mod manual – putem doar compensa expunerea,  nu putem filma decât în modul standard de culoare.

Ne așteptam fie o pierdere de vreme, dar s-a dovedit este doar parțial adevărat și pe teren ne-am schimbat cumva părerile. La fotografii putem spune lasă de dorit – nu este foarte sharp, senzorul mic nu satisface nevoile unui fotograf cu oarecare experiență. În schimb, la partea de filmare am obținut rezultate surprinzătoare și am reușit luăm câteva cadre la care nici nu visam ar fi posibile pentru o drona de aceste dimensiuni.

Trebuie un pic de exercițiu pentru a o stăpâni, dar rezultatele vor fi foarte ok. Atenție mare la focus, are tendința de a face hunting destul de des, așa cel mai bine este setarea punctului de focus manual.

Noi am reușit cadre extraordinare fără deranjăm păsările și numai datorită acestei camere. 

Dacă cumva printr-un update de firmware s-ar putea adauga posibilitatea de a controla manual expunerea ar fi un mare plus.

Camera principală este pur și simplu peste tot ce a existat până acum la DJI seria Mavic. Culorile obținute de Hasselblad Natural Color Sistem sunt plăcute și chiar dacă filmăm în modul standard nu vom fi dezamăgiți.

De asemenea, senzorul mai mare ne permite cadre mai curate pe lumină slabă. Dinamic Range-ul este de asemenea foate bun, de 12.8 EV.

Zoom digital 2x sau 4x – posibil pe ambele camere. Este mai mult un gimmick, se poate face asta din post-productie, ce depășește 2x este de neutilizat din punctul nostru de vedere.

Mavic 3 folosește de acum aplicația DJI Fly – care, chiar dacă în trecut a fost folosită pe modelele din gamele de mai jos, în timp a fost updatată și acum e responsabilă și de seria Mavic. Aici poate fi un plus sau un minus, depinde de user

Ca și modelul anterior are senzori de jur împrejur, astfel este destul de greu de lovit accidental. Acești senzori omnidirecționali sunt deocamdată rezervați numai pentru seria Mavic aparent.

Sistem de transmisie Ocusync 3+, în FCC 15km, CE 8 km. Nu am avut probleme de semnal cât timp am folosit drona. Trebuie spun la start timpul de achiziție a sateliților ni s-a părut simțitor mai lung față de modelul Air 2S și am văzut recent cei de la DJI au admis există această problemă și o vor remedia printr-un update de firmware

Telecomanda a fost updatată și ea și acum e similară celor mai noi, folosite la Mini 2 și Air 2s, mult mai ergonomică și cu o baterie mai mare

Are un nou mod de RTH – advanced RTH – care încearcă ajungă direct acasă bazânduse pe senzorii de obstacole, fără urce la înălțimea de siguranță. Este doar o opțiune, în unele cazuri – în care între noi și drona pot fi cabluri sau crengi subțiri fără frunze, de exemplu, poate ar fi încă înțelept folosim “vechiul” RTH

APAS 5.0 – este noul sistem de detecție și ocolire a obstacolelor. L-am testat prea puțin dar faptul are senzori și în lateral e un mare plus față de Air 2S.

Drona vine acum cu un fel de ham care o protejeze când e în geantă, care părea o chestie greoaie inițial – dar s-a dovedit chiar mai utilă și mai ușor de folosit decât vechea “protecție de gimbal”.

Imagini cu DJI Mavic 3 realizate de Paulian la Meteora

Zilele noastre la Kerkini au fost presărate cu ture cu barca pe lac, dimineața și la apus, dar și cu sesiuni la mal, acolo unde gazdele noastre ne-au ghidat către cele mai bune cadre. Deși ne doream munții înzăpeziți în fundal, nu am avut norocul unor zile senine. Însă, nu am plecat dezamăgiți.

Serile le-am petrecut la tavernă, cu cea mai bună mâncare grecească.

Fotografii de Marius Tudor

Fotografii de Marian Sterea

Fotografii de Victor Maschek

Fotografii de Paulian Prăjitură

Și pentru  aveam nevoie de o cameră cu care  documentăm întreagă expediție la Kerkini și Metora, DJI România ne-a mai pus în bagaj, pe lângă Mavic 3, un DJI Action 2.

Despre DJI Action 2

DJI Action 2 este o cameră de acțiune modulară cu un corp foarte compact și capabilități video 4K impresionante. Este o versiune regândită camerei Osmo Action de la DJI și are o varietate de module magnetice, astfel încât utilizatorii să o poată personaliza în funcție de nevoile lor de fotografiere sau filmare.

Action 2 folosește un senzor CMOS de 1 / 1,7 inchi, care este mai mare decât senzorul de 1 / 2,3″ din camera originală Osmo Action. Obiectivul său F2.8 oferă un câmp vizual de 155º (FoV), iar noul senzor are capabilitatea de a adapta temperatura de culoare foarte rapid pe măsură ce situațiile de fotografiere se schimbă, astfel încât filmarea aibă un aspect unitar.

Camera are, de asemenea, un nou mod de stabilizare numit HorizonSteady, care promite să mențină stabile liniile orizontului, indiferent de orientarea camerei și RockSteady 2.0 de la DJI pentru a reduce tremuratul. Alte caracteristici includ Hyperlapse, Timelapse, slow-mo de 8x și „Lapse Control”, permițând utilizatorilor să controleze viteză și durata modurilor hyperlapse și timelapse. Camera poate fi folosită și cameră web sau pentru streaming live la 1080 / 30p.

Puteți conecta modulul ecranului frontal sau un acumulator suplimentar la Action 2 pentru a crește durata de viață a bateriei. Folosirea oricăruia dintre aceste accesorii vă permite, de asemenea, să înregistrați pe un card micro SD, extinzându-se pe cei 32 GB de memorie încorporată ai modulului principal. Ecranul din față mărește durata de viață a bateriei de la 70 de minute până la 160 de minute (înregistrare 1080 / 30p), iar acumulatorul va crește durata de viață a bateriei cu până la 3 ore. Cele două module nu pot fi utilizate în același timp.

DJI Action 2 poate fi folosit și cu accesorii precum un colier magnetic purtabil pentru captarea videoclipurilor FPV, un mâner plutitor și o carcasă impermeabilă.

Atașarea modulului ecranului frontal sau a acumulatorului suplimentar va dublă dimensiunea DJI Action 2.

Designul magnetic modular facilitează schimbarea rapidă a accesoriilor, păstrând totuși dimensiunea totală relativ mică. Designul magnetic permite, de asemenea, atașarea Action 2 pe orice suprafață magnetică, ceea ce, teoretic, poate fi o modalitate de a capta imagini din niște puncte de stație diferite și unice.

Ce urmează?

Dragostea și pasiunea noastră pentru Grecia continuă cu un workshop de fotografie nuntă pe mările Greciei. Avem, între 29 aprilie și 7 mai, trei catamarane care vor ajunge dela Atena până în Mykonos. Pe traseu, ne vom opri în Kea și Syoros pentru ședințe foto. Workshopul este unul pur practic și vom pune la lucru echipamente de la Sony și Panasonic, puse la dispoziție prin amabilitatea F64. Ne vedem pe mare!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.