(c) Marius Cioroabă

Delta Dunării sub zoom-ul lui Sigma 60-600 mm f/4.5 – 6.3

Am descoperit Delta Dunării încă de mic în desele excursii pe care le-am făcut cu familia în acest loc de o frumusețe incredibilă. M-a fascinat încă de prima dată. Nu conștientizam atunci uimitoarea ei diversitate și sentimentul de libertate pe care ți-l oferă, dar locul acela îmi aducea o bucurie adevărată pe care numai la un copil o poți vedea. Îmi amintesc cum tatăl meu îmi povestea despre păsările care sunt stăpânele acestui teritoriu dintotdeauna. Mă provoca apoi să le identific, într-un joc ce mi-a insuflat în mod cert dragostea pentru cele mai grațioase ființe de pe pământ și, în egală măsură, pentru întreaga natură.

Între timp, pasiunile mele pentru fotografie și păsări s-au împletit în mod natural, dar obiectivul cu cea mai mare focală pe care îl dețin, Canon 70-200 mm, nu mi le poate aduce atât de aproape cât îmi doresc.

Din fericire, cea mai recentă incursiune în Deltă, făcută la începutul acestei luni, a fost o experiență diferită pentru mine.

Prietenii de la F64 mi-au împrumutat un obiectiv potrivit acestui tip de fotografie, Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM, așa că am avut șansa de a capta astfel de imagini într-un mod mult mai facil ca până acum.

Sigma a reușit să producă și să lanseze în toamna lui 2018 obiectivul cu cea mai mare plajă focală de pe piață. Avea deja în portofoliu gama 150-600 mm, dar 60-600-le a împins limita spre performanțe care la un moment dat ar fi părut o utopie pentru mulți fotografi.

Desigur, provocarea a fost imensă, pentru că o astfel de diferență între focala minimă și cea maximă poate aduce un compromis în ceea ce privește calitatea fotografiilor.

O să mă refer succint la specificațiile obiectivului pentru că le puteți găsi ușor pe internet. În schimb, o să mă concentrez mai mult asupra experienței pe care mi-a oferit-o în săptămâna în care l-am avut la dispoziție.

Așadar, Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM este un teleobiectiv cu diafragmă maximă variabilă în funcție de distanța focală la care se face fotografia, așa cum se regăsește de altfel în denumirea sa. La 60 mm, diafragma se deschide până la f4.5, dar pe măsură ce se face zoom, aceasta se închide până la f6.3 la focala de 600 mm. Și diafragma minimă variază de la f22 pentru 60 mm la f32 pentru 600 mm.  

DG arată că 60-600 este destinat aparatelor D-SLR, putând fi folosit atât pe full-frame-uri, cât și pe aparate cu senzor APS-C.

OS se referă la sistemul său de stabilizare optică, iar HSM la Hyper Sonic Motor, mecanismul care ajută obiectivul să focalizeze automat într-un mod rapid și silențios.

Sigma 60-600 este dotat cu un buton care blochează inelul de zoom pentru că greutatea sa face obiectivul să se strângă și să se desfacă singur în poziție verticală. De asemenea, are buton pentru focalizare automată și manuală, dar și pentru Manual Override, acea funcție care îi permite fotografului să focalizeze manual mișcând inelul de focus, în condițiile în care obiectivul se află în modul de focalizare automată continuă (SERVO pentru camerele Canon și AFC pentru Nikon și Sony).

Butonul pentru stabilizare are și el 3 poziții: închis (recomandat atunci când camera se află pe trepied), modul de stabilizare OS (recomandat în cele mai multe situații) și modul de stabilizare OS 2 (recomandat pentru pan – spre exemplu, atunci când fotografiezi păsări în zbor sau alte ființe/obiecte în mișcare).

În plus, 60-600 are un buton care permite personalizarea funcțiilor obiectivului pentru deținătorii de Sigma USB Dock, un dispozitiv pentru actualizarea firmware-ului obiectivului prin intermediul internetului.

Pus pe trepied, Sigma 60-600 se poate roti la 90 de grade, făcând astfel posibilă fotografierea de tip portret doar mișcând rotița special destinată acestui lucru.  

O ultimă specificație pe care vreau să o amintesc este colierul pentru trepied cu plăcuță de tip Arca Swiss încorporată.  

Trebuie spus că am folosit 60-600-le pe un Canon 5D Mark IV, iar excursia mea în Deltă nu a fost o tură foto, ci o vacanță cu soția și prietenii. În aceste condiții, cu siguranță că n-am avut timp să-i descopăr toate secretele, dar sunt sigur că mi-am făcut o idee relevantă despre ce poate să ofere.  

Ce mi-a plăcut la el

Plaja focală

În mod cert, zoom-ul 10x este cea mai mare calitate a acestui obiectiv. Pentru mine a fost foarte util, putând să păstrez o distanță apreciabilă față de subiecții fotografiilor mele, în special păsări, așa cum v-am spus deja în rândurile de mai sus. Partea bună este că acest obiectiv all-around îți dă posibilitatea să faci și fotografii decente de peisaj, putând fi singurul obiectiv pe care îl iei cu tine într-o tură foto sau alt fel de excursie.

Focusul rapid

Sincer, rapiditatea focusului mi-a depășit așteptările, având în vedere că este o lentilă făcută de alt brand decât cel scris pe aparat. Diferența față de 70-200-le meu de la Canon, o lentilă pe care o consider aproape perfectă, este insesizabilă.

Sistemul de stabilizare

Bun de tot. Am plecat în grabă din București și mi-am uitat acasă atât trepiedul, cât și monopiedul. Așadar, am tras numai din mână, modalitate pe care o prefer pentru că-mi oferă o mult mai mare libertate de mișcare. Oricum, nu prea le-aș fi folosit, în condițiile în care am fotografiat mult din bărci aflate în mișcare. Condițiile au pus astfel la grea încercare sistemul de stabilizare care s-a descurcat excelent.

Calitatea imaginii

Aberații cromatice aproape inexistente. Sharp bun, în special la cadrele strânse.

Calitatea materialelor

Obiectivul este robust. Îți dai seama imediat că este făcut din materiale bune. De asemenea, este tratat anti-praf și rezistă la apă. Din fericire, n-a fost cazul să testez acest lucru.

Ce mi-a displăcut

Dimensiunea și greutatea

Desigur, nu e un reproș, dat fiind că vorbim de un asemenea super tele, dar Sigma 60-600 e un obiectiv mare, nu foarte ușor de manevrat. În plus, greutatea sa de peste 2,7 kg (peste 2,9 cu parasolar și cele două capace) îl face relativ incomod.  

Inelul de zoom

Se mișcă destul de greu. Mi-ar fi plăcut să se rotească mai ușor. Pentru un videograf ar fi o mare problemă.  

Calitatea imaginii

Am menționat mai sus sharp-ul bun pe care îl are la cadrele zoomate. Trebuie spus însă că la 60 de mm imaginea nu are întotdeauna o mare acuratețe. Evident, ea crește în fucție de diafragma folosită. Ceea ce mi-a displăcut cel mai tare însă în legătură cu calitatea imaginii a fost faptul că culorile sunt destul de nesaturate. A trebuit să rezolv acest aspect în Lightroom.

Deschiderea diafragmei

Știu. Cer prea mult. J Mi-aș fi dorit însă o diafragmă mai deschisă, fiind obișnuit cu 2.8-ul Canon-ului meu 70-200. Tipul de fotografie pentru care este conceput necesită timpi foarte mici de expunere, așa că nu-ți mai rămâne decât să crești ISO la valori mari în multe situații. 

Mi-a fost greu să includ prețul într-una dintre cele două categorii, așa că am ales să vorbesc separat de el. Sigma 60-600 mm costă 9100 de lei la F64. Sigur, nu este o sumă mică, însă nici mare raportat la ce oferă. Canon-ul are în această categorie 600-le fix, un obiectiv senzațional, dar cu un preț de peste 14000 de euro. Și o greutate și dimensiune mult mai mari. Nikon-ul vine și el cu un 200-500 mm la 7000 de lei, iar varianta mai ieftină ar fi Tamron 150-600, la 6100 de lei. Dintre toate, îl prefer pe Sigma, mai ales că de Black Friday a avut o ofertă chiar foarte bună anul trecut, în jur de 6500 de lei, dacă îmi amintesc bine.

În concluzie, Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM mi-a fost foarte util și mi-a oferit o experiență plăcută de fotografiat. Cred că plusurile lui atârnă mai greu ca minusurile, așa că a intrat în pole-position pe wish list-ul meu.

Sper că fotografiile de mai jos arată și pentru ochii mai pretențioși că-și face bine treaba.

Tu ce obiective consideri că sunt potrivite atunci când vorbim de fotografia wildlife? Despre ce obiective ai vrea să te documentezi, să citești review-uri pe blogul F64?

Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.