(c) Dorin Bofan

Călătorind alături de păsări, cu Dorin Bofan

Pe data de 24 iunie a avut loc evenimentul LIVE Călătorind alături de păsări, cu Dorin Bofan, în cadrul Zilelor Sony. 

Horia Bogdan și Dorin Bofan au discutat despre:

  • parcursul lui Dorin Bofan ca fotograf de la anii ulteriori perioadei de începător și până astăzi
  • Cum fotografierea păsărilor din nord a adăugat o nouă dimensiune creativității.
  • De ce cunoașterea prin fotografie și experimentele sunt importante.
  • Cum de-a lungul timpului s-a produs o redefinire a rolurilor – din fotograf de natură în ghid, apoi în soț și tată, apoi în alergător și implicarea în conservarea naturii, cu fotografia ca parte fundamentală a dezvoltării personale și a relaționării sociale.
  • Impactul pe care rolurile asumate de-a lungul timpului le au în comunitatea din care, ca fotografi și iubitori ai naturii, facem parte

Echipamentul pe care îl deține Dorin Bofan este:

Dorin Bofan este fotograf de natură și ghid. Merge pe munte, aleargă, călătorește și este implicat în proiecte de conservare. Locuiește împreună cu familia la Târgu Mureș, chiar lângă o pădure. Vede fotografia ca pe un proces continuu de învățare, atât despre lumea înconjurătoare, cât și despre sine și face experimente fotografice creative ori de câte ori are ocazia. A publicat de curând prima sa carte, Nord, o colecție de imagini și texte despre călătoriile în nordul Europei, o zonă care îi este foarte dragă. Lucrează de câțiva ani la Terra Silva, un proiect despre păduri.

Am început fotografia prin 2005. Până prin 2010, a fost o etapă a explorării, a învățării și a imitării. Am fost foarte impresionat în acea perioadă de peisajele largi, de lumini mai dramatice. Nevoia de a face acest gen de fotografie venea cumva și din nevoia de a mă identifica cu ceva. Fiind la început, am văzut fotografia ca pe un mijloc de a mă defini, într-un fel. În primii ani a fost nevoia de a experimenta, de a fi într-un fel validat de cei din jurul meu. Pe măsură ce timpul trecea, devenea o sumă de experiențe personale și un drum înspre o dezvoltare personală care nu știam unde o să mă ducă, dar atunci simțeam că e cumva pentru mine. Și stilul meu, pe măsură ce a trecut timpul și au început niște explorări mai personale, a trecut de la mai dramatic înspre ceva mai personal.

Dorin Bofan

Călătorind alături de păsări

Cred că totul a plecat de la excursia pe care am făcut-o împreună cu Aura, soția mea, în jurul Islandei, timp de 6 săptămâni, cu bicicletele. În Islanda, cele mai multe animale pe care le poți vedea sunt evident păsările, în special în perioada verii. Noi cumva am prins finalul verii. Multe din păsările care cuibăresc vara în Islanda nu mai sunt, pleacă. În schimb am întâlnit păsări care sunt locatari permanenți. Mai degrabă fotografiez momente, decât peisaje sau păsări. Atunci când fotografiez o pasăre în peisaj, nu pasărea este subiectul, ci alăturarea de elemente și ce se întâmplă în acel moment. Am pozat păsări în Islanda, Insulele Feroe, Scoția, Norvegia, Patagonia, Argentina.

Dorin Bofan

Puteți urmări întreaga prezentare aici:

Pe tine ce elemente te fascinează din fotografia de natură? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.