Review Olympus M.Zuiko Digital 25mm

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

Când Olympus a anunțat primul obiectiv numai bun de portrete, de 25mm pentru montură micro 4/3 era abia 2014, iar acesta venea cu o diafragmă de 1.8. Dacă atunci ți s-a părut că obiectivul este destul de luminos, acum poți opta pentru o variantă și mai bună, cu f1.2, respectiv  Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO.

Olympus 25mm f/1.2 este unul dintre cele mai noi obiective profesionale din gama Zuiko Pro, oferind cea mai mare deschidere a diafragmei pentru Olympus de până acum.

olympus
(c) Alexandra Crisbășan

Mi-a plăcut mult, chiar foarte, foarte mult, să îl testez. Fiind îndrăgostită de fotografia de noapte, speram să mă pot bucura din plin de ea, cu ajutorul obiectivului și pot spune că dacă prețul n-ar fi fost atât de ridicat, mi l-aș fi cumpărat pe loc.

În plus, deși este considerat ca fiind un obiectiv de portrete, am constatat cu plăcere că se descurcă excelent și pentru close-up (mai greu cu macro în adevăratul sens al cuvântului), fotografia de eveniment, de stradă și după cum am mai menționat, fotografia de noapte.

Dar, să le luăm pe toate pe rând pentru a înțelege de ce m-a încântat acest obiectiv dedicat Olympus.

#1 Construcția

olympus 25mm

Aici am strâmbat puțin din nas, nu fiindcă nu se simte bine sau pare făcut „ieftin”, chiar nu este cazul, ci doar pentru că, montat pe un Olympus OM-D E-M10, mi s-a părut destul de greu (deși este conceput pentru micro 4/3). Parcă dezechilibrează cumva camera, ea cântărind mai puțin de 400g, în timp ce obiectivul de 25mm are o greutate de 410g (eu fiind obișnuită cu un 14-42mm care cântărește sub 200g).

Sigur că această diferență ar fi mai puțin sesizabilă pe un body de Olympus EM-1 Mark II, de exemplu. Acum, depinde și cât de mult contează pentru tine greutatea. Dacă ești fan DSLR sigur o să râzi un pic, citind că mă plâng de un mirrorless care nici cu un obiectiv „greu” nu ajunge la 1kg.

Cu toate acestea, m-am acomodat repede și, în fața a ceea ce este capabil să facă Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO, greutatea mi s-a părut un aspect care nu mai contează.

Ca design este foarte bine conceput, corpul de metal dând o senzație de siguranță, rezistență,  în plus fiind  protejat și împotriva intemperiilor. Ce să vrei mai mult?

Inelul de focus este mare și ușor de manevrat, realizat din plastic și oferindu-ți posibilitatea de a-l împinge în sus sau în jos pentru a trece de pe autofocus pe focus manual și viceversa.

Lentilele au și ele un design complex, întrucât vorbim de 19 elemente dispuse în 14 grupuri, cu o diafragmă formată din 9 lamele rotunjite.

#2 Autofocusul

Olympus M. Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 folosește tehnologia MSC (Movie Still Compatible), care ajută la un autofocus rapid și destul de silențios, dar eu aș recomanda și folosirea focusului manual. Uneori, dar depinde desigur și de condiții, întrucât obiectivul oferă o foarte bună separare a subiectului de fundal, te vei trezi că deși autofocusul s-a mișcat repede, nu s-a axat mereu fix pe zona pe care ți-o doreai tu.

Totuși, dacă ești la un eveniment cu foarte mulți oameni sau într-o situație în care ești nevoit să fotografiezi rapid, chiar și noaptea, autofocusul nu lasă de dorit, te poți baza fără griji pe el, cu mici excepții.

#3 Bokeh

Foarte fain, am mai menționat că Olympus 25mm oferă o foarte bună separare a subiectului de fundal, nici foarte dură nici prea slabă. Te ajută să te concentrezi pe subiectul principal, dar oferă și un „prolog” al poveștii din spate.

#4 Macro

olympus 25mm
(c) Alexandra Crisbășan

Acest obiectiv nu este conceput special pentru fotografia macro, având o magnificare de doar 0.11. Nu te gândi că o să poți surprinde o muscă prea ușor, de exemplu. Însă M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO este deosebit de bun pentru close-up. Cel puțin din testele făcute cu pisica mea, eu am fost destul de încântată.

#5 Distorsiuni

Am observat doar minime distorsiuni, aproape insesizabile, de tip butoi. Pot fi ușor eliminate în programele de procesare, dacă deranjează. Pe mine nu m-au deranjat, așa că imaginile prezente nu conțin corecturi de genul, deși toate imaginile au fost procesate.

#6 Vignetare