Shirley Baker: poezie în alb-negru

Postat de: Cristian Munteanu Cristian Munteanu

În pragul primăverii, era musai să vorbim despre prima femeie găzduită de articolele pe care le-am scris până acum. Poate v-aţi fi aşteptat la Diane Arbus, Dorothea Lange, Sally Mann, Imogen Cunningham, Margaret Bourke-White sau Vivian Maier, ca să mă opresc doar la câteva nume. Sigur, mi-ar fi plăcut să scriu despre toate aceste fotografe minunate, şi, probabil, în timp o voi face.

Însă astăzi mergem pe urmele unei doamne mai puţin cunoscute, dar cu fotografii la fel de fermecătoare, şi anume Shirley Baker.

Fiecare fotografie a unui copil, făcută de fotografa britanică, este o alinare. Nu ştiu mulţi fotografi care să reuşească să pună atât de multă tandreţe în imaginile lor. Shirley Baker pare că are o singură ţintă: să ne arate că zâmbetele cele mai curate se nasc, ca şi nuferii, în situaţiile cele mai negre. Dar să revenim la biografia acestei fotografe.

Fotografa britanică n-a lucrat decât foarte rar pentru cineva, revistă, ziar, etc. Majoritatea lucrărilor ei sunt făcute când a dorit, unde a simţit, cu oamenii care i-au plăcut. Libertatea aceasta se şi vede în imagini, care, deşi nu alcătuiesc un proiect unitar din punct de vedere vizual, reconstruiesc cu fidelitate viaţa de la periferia Manchesterului anilor ’60.

Născută în Kersal, Lancashire, Shirley a avut o soră geamănă, Barbara, care a urmat şi ea o carieră artistică. În timpul celui de-al doilea război mondial, familia se mută în Derbyshire, acolo unde cele două surori Baker urmează şcoala. La terminarea acesteia, părinţii n-au considerat de cuvinţă să le ajute în încercarea lor de a reuşi să urmeze o carieră artistică. Astfel, ea se mărită cu Tony Levy, doctor, în 1957, şi se mută în Cheshire, acolo unde se şi naşte singurul lor copil, fetiţa Nan, în 1963. Fotografa nu va arăta nicio imagine făcută familiei ei, deşi ştim sigur că îi plăcea să documenteze şi viaţa de acasă. Pentru mine e oarecum contradictorie această alegere, de a fotografia viaţa altor oameni şi de a-i expune, dar a ţine viaţa ta personală într-un sertar.