Smartphone pentru fotografie – ce trebuie să știi?

Postat de: F64 F64

Mulți dintre noi credem că explozia pe piață a telefoanelor cu touchscreen și diferența dintre un telefon și un smartphone a fost dată de Apple atunci când au lansat primul iPhone.

Explozia a fost întradevăr cauzată de Apple, dar nu pentru că au construit primul smartphone, ci doar pentru că au reușit că creeze un model care să fie în concordanță cu nevoile erei noastre.

smartphone

Primul smartphone, a apărut însă, în 1992, făcut de IBM, numele acestuia fiind Simon Personal Communicator.

Simon a fost disponibil pentru cumpărare din 1994, avea touchscreen și făcea mai multe lucruri decât să sune și să primească apeluri. Simon putea trimite/primi e-mail-uri și faxuri. Era dotat și cu multe dintre aplicațiile care ne sunt insidpensabile atăzi precum: calendar, ceas, programator de evenimente și task-uri, notepad și altele.

Revenind în 2017, iată ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un smartphone special pentru a face fotografii:

  • Megapixelii
  • Rezoluția (care face diferența dintre importanța sau nu a megapixelilor)
  • Dimensiunea senzorului
  • Diafragma și calitatea lentilelor
  • Tipul de stabilizare
  • Memoria internă
  • Fotografiile cu telefonul și printatul lor

#1 Megapixelii

smartphone

Suntem încurajați să cumpărăm telefoane care au camere cât mai mulți megapixeli și chiar am menționat într-un articol trecut faptul că ei sunt importanți. Totuși, sunt mai multe aspecte de luat în vedere.

De exemplu, ce facem atunci când trebuie să alegem dintre două modele de telefoane, ale căror camere au același număr de megapixeli?

Să luăm pentru comparație telefoanele HTC DESIRE 820G Plus și Microsoft Lumia 640 XL care nu sunt nici foarte diferite ca preț. Observăm că deși Lumia are un display mai mare, de 5.7″ are o rezoluție a imaginii mai mică, de 1080×720 în timp ce HTC-ul cu un ecran de 5.5 vine cu o rezoluțiue de 1280×720 și poate filma la 1080 cu 30fps.