Review Zeiss Batis 18mm f/2.8

ZEISS Batis 2.8/ 18 mm este cel mai nou obiectiv din familia Batis, cu atuofocus, pentru aparate mirrorless Sony A7x și A6XXX. Este cel mai larg și în același timp cel mai mic obiectiv prime pentru aparatele mirrorless Sony.
Atu-urile lui ZEISS Batis 2.8/18:

  • obiectiv ultra-larg pentru peisaje, distanța focală 18mm FF (echiv. 27mm APS-C)
  • pentru orice vreme
  • apertura: F2.8 – F22
  • lamele diafragmă: 9
  • distanța minimă de focalizare: 25 cm
  • focus manual full time: da
  • scala, distanța și profunzime de camp
  • dimensiuni: 95mm x 100mm (cu parasolar)
  • greutate: 330 g

Familia ZEISS Batis
Familia ZEISS Batis cuprinde 3 obiective: Batis 2.8/18, Batis F2/25 și Batis 1.8/85. Spre deosebire de Loxia și Milvus obiectivele Batis au motor de focus rapid și silențios și pot fi folosite pe orice vreme. Caracteristic mai este și display-ul OLED pentru distanța și profunzimea de camp și bineînțeles, focusul manual fulltime, smooth si precis. Am avut șansa să testez toate cele trei obiective. Fotografii cu Batis 2/25 și Batis 1.8/85 se află în galeria foto.
Construcția ZEISS Batis 2.8/18
Obiectivul din metal negru se montează foarte ușor și stă foarte bine pe un Sony A7. Inelul de focus manual este din cauciuc negru, îndeajuns de lat pentru a fi apucat comod și rotit cu două degete. Cursa este lungă și focusul manual este smooth. Toate aparatele mirrorless de la Sony sunt dotate cu asistență pentru focus manual (focus peaking și mărirea imaginii pe ecran), așa că focusul manual nu pune nici un fel de probleme. Designul exterior este unul destul de sexy, cu o rotunjime plăcută ochiului și cu un parasolar de tip petala.

Display pentru distanța de focalizare și profunzimea de camp
Display-ul nu este pus acolo de pomană. Este foarte folositor noaptea, de exemplu când vrei să focalizezi la infinit ca să fotografiezi Calea Lactee. Display-ul poate fi pornit mereu, oprit mereu și pornit numai în modul de focus manual. Setările se fac în felul următor, cu aparatul setat în modul de focus manual:

  • pentru a trece de la m la ft. și invers se rotește inelul de focus în sensul acelor de ceas, pana când se schimbă m in ft. (sau invers)
  • pentru a schimba modul de funcționare al display-ului se rotește inelul de focus în sensul acelor de ceas până când este activat modul dorit (ON, MF sau OFF)

În videoul de mai jos ZEISS arată cum faci setările:

Distanța afișată merge până la 5m, apoi afișează >5m și apoi infinit. În dreapta este afișată profunzimea de câmp cu plus (+) sau cu minus (-). Utilă și asta dacă fotografiezi ceva de aproape. Distanța minimă de focalizare este de 25 cm.
Calitatea imaginii
Indiferent de apertură, centrul imaginii este perfect, cu detalii fabuloase, sharp foarte bun, contrast foarte bun și fără vreo aberație.

Distorsiuni
Cu ochiul liber nu am observat distorsiuni în centru. Am fotografiat cu setarea de corectare automată a distorsiunilor în aparat. Distorsiunile din cauza perspectivei duc însă la fotografii mai interesante, cu condiția să nu fotografiezi clădiri.
Lens flare, ghosting
Ceva artefacte pot apărea dacă folosești o apertură mare. Obiectivul are un strat T* care își face bine treaba.
Vignetare
O ușoară vignetare poate apărea la aperturi mari de F2.8 sau F4. Micșorarea aperturii elimina complet vignetarea. În situații reale, vignetarea nu este o problemă nici la aperturi mari.

Vezi oferta ZEISS Batis 2.8/18 la F64

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.