Fotografia de portret-echipament, lumină și încadrare

Postat de: Cristina Tinta Cristina Tinta

Un articol prin care se face o introducere în fotografia de portret. Aflăm care este echipamentul cel mai indicat pentru acest gen de imagini, care sunt planurile și unghiurile întâlnite cel mai des, precum și alte sfaturi utile.

Dacă deschidem un dicționar, vom găsi portretul definit drept o pictură, un desen, o sculptură, o fotografie sau o altă formă de reprezentare a unei persoane în care expresia și fața acesteia sunt predominante. Pe de altă parte, portretul devine reprezentarea anumitor trăsături ale subiectului, așa cum le vede fotograful, pictorul sau sculptorul. Putem spune chiar că printre primii observatori ai gesturilor, temperamentelor, mișcărilor și caracterului uman se află portretiștii.

Scopul portretului este să ne transmită starea și detalii despre personalitatea subiectului. Din acest motiv, portretul nu ar trebui să fie un instantaneu, ci o imagine compusă în care persoana are o postura statică. De asemenea, o astfel de imagine înfățișează adeseori o persoană care privește direct la cel ce îi realizează portretul, creând o legătură specială cu privitorul.

fotografia de portret

Când realizăm un portret, lumina, compoziția și impresia generală a mediului joacă un rol important. Elementele ce înconjoară subiectul pot face o imagine mai atragătoare sau o pot încărca cu detalii care ne vor distrage atenția de la ceea ce este important. De fapt, portretul ar trebui să fie rezultatul unui studiu asupra trăsăturilor individuale ale personajului, dar și asupra mediului.

Printre primele portrete au fost cele realizate regilor și împăraților, dar și cele funerale (din Egipt). În fotografie, încă de la începuturi, oamenii și-au făcut portrete, fie de familie, fie pentru reprezentarea unor evenimente importante din viața lor. Dagherotipia a favorizat și în acest caz, dezvoltarea acestei laturi a fotografiei și apariția studiourilor.

Unul dintre cele mai vechi portrete fotografice cunoscute este cel realizat de Joseph Draper din New York, în 1839 sau 1840 – portretul surorii sale, Anna Katherine Draper.

Iar când vorbim despre portret în fotografie este musai să îl amintim și pe Felix Nadar (pe numele lui adevărat Gaspard Félix Tournachon), căruia i se datorează unele din cele mai celebre portrete fotografice ale personalităților de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Echipament – cu ce e indicat să fotografiezi portrete?

#1 Aparatul foto

În general, am putea spune că orice aparat este bun pentru fotografia de portret, atâta timp cât știm exact ce putem face cu el pentru a obține rezultatul dorit. Este bine însă de știut care sunt limitările date de echipamentul foto și posibilitățile pe care acesta ni le poate oferi.

Găsiți enumerate mai jos câteva caracteristici, pe care un aparat foto ar trebui să le îndeplinească, pentru a putea fi folosit la fotografia de portret:

  • să permită vizualizarea prin obiectiv și să aibă un exponometru intern
  • să aibă obiective interschimbabile pentru a ne oferi o manevrabilitate totală în privința încadrării
  • să poată închide diafragma la valoarea aleasă pentru verificarea profunzimii de câmp
  • să ofere posibilitatea fotografierii în format RAW
  • să poată fotografia cu mai multe cadre pe secundă pentru a surprinde acțiunea
  • să aibă un minim de 10 megapixeli, mai ales dacă vreți să imprimați imaginile în format mai mare

Tipul de cameră foto care include toate cerințele de mai sus poate fi un echipament DSLR, fie din gama entry level, care este posibil să nu ofere toate cerințele, fie camere semiprofesionale sau profesionale. Cele din ultimele categorii sunt cele mai recomandate. Gama echipamentelor foto se poate extinde și către aparatele mirrorless (mai ales în ultima vreme) și mai departe către aparatele pe film pe format de 35mm, format mediu și lat, care oferă posibilitatea realizării mai multor experimente tehnice și obținerea unor efecte mai speciale.

#2 Obiectivele