(c) Dragost Cirstea

Huawei P30 Pro – un pas uriaș spre performanță fotografică

Când a venit vorba de fotografie întotdeauna am fost fan al unei truse cât mai ușoare care să îmi permită să fotografiez indiferent de situație. Ei bine, anul acesta am luat decizia de a fotografia la două dintre cele mai importante festivaluri din România (n.r. Electric Castle și Untold) cu un telefon Huawei P30 Pro. Acum probabil te întrebi, de ce un telefon? Ei bine, mi-am dorit să mă distrez la maxim la festivaluri, însă să am cu mine și un dispozitiv cât mai mic și versatil care să poată capta imagini ca și când aș avea cu mine un aparat mirroless profesional cu mai multe lentile. După un research pe smartphone-uri, pe site-ul oficial Huawei la capitolul cameră am rămas plăcut surprins să citesc următoarele specificații:

  • Cameră foto cvadruplă Leica:
  • 40 MP (obiectiv cu unghi larg, deschidere diafragmă f/1.6, OIS)
  • + 20 MP (obiectiv cu unghi ultra-larg, deschidere diafragmă f/2.2)
  • + 8 MP (obiectiv telefotografic, deschidere diafragmă f/3.4, OIS)
  • Camera foto HUAWEI Time-of-Flight (TOF) care permite focalizarea automată (focalizare laser, focalizare cu detecție de fază, focalizare cu detecție a contrastului), compatibilă cu AIS (funcția de stabilizare a imaginii prin IA HUAWEI)
  • O cameră foto frontală de 32 MP, deschidere diafragmă f/2.0

Specificații Huawei P30 Pro

După aceste specificații în urma cărora m-am entuziasmat foarte tare, am făcut o trecere în revistă și a celorlalte specificații ale telefonului:

  • Dimensiuni: 73,4 mm (lățime) – 158 mm (înălțime) – 8.41 mm (grosime) – 192 g (greutate)
  • Ecran: 6,47 inchi, cu o rezoluție FHD + 2340 x 1080
  • Certificare IP68 (rezistent la stropi, apă și praf)
  • Procesor pe 7 NM cu opt nuclee Huawei Kirin 980 (2 x Cortex-A76 2,6 GHz + 2 x Cortex-A76 1,92 GHz + 4 x Cortex-A55 1,8 GHz)
  • Memorie 6 GB RAM + 128 GB ROM / 8 GB RAM + 128/256 GB ROM
  • Baterie 4.200 mAh
  • Încărcare SuperCharge (max. 40 W) și încărcare wireless rapidă (15 W)

Ca un sumar al specificațiilor la camerele principale, Huawei P30 Pro oferă un sistem cu o nouă cameră de 40MP (echivalent lentilă 27mm) cu diafragma f/1.6 și Huawei SuperSpectrum OIS, o cameră ultra-wide de 20MP (echivalent lentilă 16mm) cu diafragma f/2.2, o cameră cu un design persicop 5x optical zoom cu diafragmă f/3.4 și un ”obiectiv” denumit de cei de la Huawei: TOF lens.

Dacă modelul precedent (n.r. seria Huawei P20) oferea 3x optical zoom, ei bine, anul acesta avem parte, cum spuneam și mai sus de 5x optical zoom și 10x hybrid zoom. Totodată, în loc să opteze pentru un senzor RGB, cei de la Huawei au decis că vor să implementeze un senzor RYYB. Cel mai probabil, explicația tehnică ar fi că senzorii galbeni pot absorbi mai multă lumină decât cei verzi, fapt ce conduce la capturarea mai multor informații prin fiecare declanșare.

Cu toată această nouă tehnologie la bord, alături de AI-ul care are rolul de a îmbunătăți atât fotografiile cu zoom, cât și pe cele în lumină scăzută, Huawei a putut ridica ”Night Mode-ul” la rang de artă. Asta poate și pentru că poți capta imagini de tip HDR direct în modul de ”Night”?

Pentru că angajații Huawei, la capitolul cameră a noului smartphone, au dorit să exceleze fără ”dar și poate”, au oferit utilizatorilor nu doar posibilitatea să realizeze fotografii cu expunere lungă fără să fie nevoiți să folosească un trepied, ci și să poată realiza aproape orice fotografie, în orice condiție în modul ”Auto”. Cum? Au crescut valoarea ISO până la 409600. Da, Huawei P30 Pro își poate ajusta setarea ISO, în aproape orice condiție de iluminat.

(c) Dragos Cirstea

Datorită faptului că Huawei anul acesta a dorit să pună în practică atât celebra afirmație ”sky is the limit” (digital zoom 50x – echivalent lentilă 1343mm), cât îmbunătățirea camerei de ultra-wide cu ajutorul AI, cu noul model poți realiza chiar și fotografii la concerte ca și când ai face parte din staff-ul foto al festivalului.

La modul ”Portret” lucrurile stau diferit anul acesta. Huawei oferă o mulțime de îmbunătățiri, atât la focalizarea laser, cât și la focalizarea cu detecție de fază și focalizarea cu detecție a contrastului. Alături de noul senzor TOF, background-ul efectiv se separă de subiectul în focus astfel încât ajunge să surprindă un cadru perfect. Mai mult de atât, Huawei a oferit oportunitatea utilizatorilor să folosească diferite moduri de a surprinde background-ul. În acest mod ”Portret” există și posibilitatea unui zoom până la 3x.

Aberațiile cromatice la nivel de margini nu tocmai ”soft”, dar și flare-ul necontrolat exact mă determină să afirm că avem pe noul model o cameră ultra-wide aproape perfectă. Însă, un lucru-i cert: vignetarea este nu este aproape deloc prezentă.

Din câte se poate observa, Huawei P30 Pro este mai mult decât un aparat de fotografiat, restul specificațiilor care vin la pachet pe parte de hardware, îl clasează într-un top al smartphone-urilor în anul 2019.

Trebuie menționat și faptul că noul model a câștigat premiul ”Best Smartphone 2019-2020” în cadrul ”EISA Award”.

Concluzie

Huawei P30 Pro este telefonul care m-a determinat să renunț la aparatul de fotografiat, atât pe perioada celor două festivaluri la care am mers în această vară, cât și în vacanțele personale. După ce am utilizat telefonul câteva zile am rămas uimit de modul cum acesta răspunde la comenzile oferite, atât în aplicații, cât și în partea de soft, lipsind cu desăvârșire diverse impedimente care apar la celălalte modele de Android.

Versatilitatea pe care ți-o oferă multitudinea de camere și moduri de fotografiere îmi dă încredea să îi găsesc un loc de cinste în trusa mea foto alături de aparatul mirroless și obiective.

Huawei P30 Pro a reușit să scape într-o proporție destul de mare de acel ”defect” de fotografiere în condiții extreme față de competitorii direcți.

Cu siguranță modelele ce urmează a fi lansate de cei de la Huawei se anunță a fi cel puțin la fel de capable să surprindă orice fotografie, în orice condiție te-ai afla.

Restul, rămâne de văzut. Tu ce părere ai?


Articol și fotografii de Dragos Cirstea

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.