Huawei P20 PRO și videografia de nuntă
Julius Paul s-a gândit la o metodă faină și încă puțin încercată de a testa capacitatea unui smartphone de a se apropia de o cameră profesională și anume, a decis să meargă cu acest telefon la nuntă, pentru a vedea exact care sunt limitările sale atunci când ești pe “teren”. Cu toții știm că a lua echipament în teste să îl folosești acasă sau pe stradă, fără presiunea unui eveniment sau a unui proiect nu poate acoperi toate situațiile neprevăzute, unde chiar ai avea nevoie să te poți baza pe el. Asta nu înseamnă că o nuntă le poate acoperi întrutotul, fiind neprevăzute, însă cu siguranță poți să-ți faci o idee mai bine conturată măcar despre workflow.
Haide să trecem de introducere și să aflăm la ce concluzii a ajuns Julius:
Auzisem o mulțime de lucruri bune despre camera foto a smartphone-ului Huawei P20 Pro și chiar dacă nu sunt fan al sistemului de operare Android, am vrut să îi dau o șansă. Și unde poți testa mai bine capacitățile unei camere foto de smartphone dacă nu în câmpul muncii? Le-am scris un e-mail celor de la F64 Studio și le-am cerut în test acest Huawei. Cu siguranță și tu ai văzut pe internet o mulțime de review-uri despre camera foto a lui Huawei P20 Pro, însă prea puțini vorbesc și de funcția video a acestuia. Prin urmare, am mers la nunta lui Sorin și a Adelei la Oradea să realizez un clip de nuntă așa cum se cuvine, doar cu telefonul și cu un gimbal de la Feiyu Tech SPG.
Când le-am zis colegilor mei fotografi și videografi despre această idee, au fost foarte sceptici, dar, pentru că mirii oricum aveau angajată o echipă de videografi pentru a filma nunta, mi-au dat și mie o șansă neavând nimic de pierdut. Singurul care era încântat de idee a fost prietenul meu Silviu Popovici, fotograful de la nuntă.
Prima impresie
Când a venit smartphone-ul am fost foarte surprins de modul în care arată, și mai ales, de calitatea ecranului AMOLED de 6.1” cu rezolutie 1080 x 2240 pixeli, (densitate ~408 ppi).
Trebuie să recunosc că pentru câteva clipe mă gândeam să renunț la telefoanele de la Apple având în vedere că Huawei a creat de-a dreptul un telefon impresionant din punct de vedere al design-ului. Evident că am fost foarte curios de mult lăudata cameră foto, iar în urma unor mici teste am ajuns la concluzia că funcțiile manuale, funcția de portret și cameră foto suplimentară pentru fotografii alb-negru pot să delecteze orice fotograf profesionist. Nu o să vorbesc despre a face fotografii cu Huawei P20 Pro, pentru că găsești o mulțime de video-uri și articole pe subiectul acesta, deci o să ne axăm mai mult pe funcția video.
Funcția video
Ca și specificații camera video arată astfel: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps. M-a surprins faptul că la partea de video, deși există modulul pro, nu ai posibilitatea de a ajusta manual expunerea. Acest lucru este dezamăgitor pentru că mai ales atunci când filmezi într-o locație unde lumina nu are aceeași intensitate în toate zonele incăperii, se vede destul de nasol cum smartphone-ul schimbă expunerea în trepte. Nu prea am înțeles de ce au făcut-o așa. Am găsit însă repede soluția. După câteva căutări pe internet și după ce am citit review-uri, am ajuns la concluzia că trebuie să instalez o aplicație care oferă un mod pro în adevăratul sens al cuvântului. Din review-uri nici o aplicație nu părea foarte bună, așa că am dat cu banul și am ales Filmic Pro. Cu 15$ am transformat telefonul în cel mai performant mirrorless din punct de vedere al setărilor camerei.
Un alt aspect care mi s-a părut ciudat a fost faptul că după câteva teste mi-am dat seama că imaginile filmate în rezoluție FullHD nu sunt la fel de sharp ca și cele filmate la rezoluție 4k. Este evident faptul că este o diferență de calitate între cele două formate, însă în mod normal este sesizabilă doar pe monitoate 4k. Eu am observat o diferență de definiție a imaginii destul de mare. Parcă imaginile filmate în Full HD erau ușor blurate. Ce-i drept, ințal voiam să filmez clipul de nuntă în Full HD 60fps pentru a putea crea efectul de slow motion, însă nu m-a mulțimit deloc calitatea imaginii. Așa că am filmat în 4k și m-am limitat la cele 30 de fps. Sunt curios de ce nu au pus 60fps la rezoluție 4k având în vedere că telefoanele din aceeași gamă ale concurenței oferă această posibilitate.
Trecând peste aceste mici neajunsuri fierbeam de nerăbdare să văd cum se descurcă pe teren în condiții de iluminare diversă. La acest capitol pot să spun că excelează! Judecând doar după clipurile pe care le-am filmat în modul 4k pot spune fără nici o reținere că acest telefon are o cameră video care este cu mult peste capacitățile multor aparate de filmat existente pe piață. În lumină naturală pe timp de zi imaginea este impecabilă! În interior, într-o cameră iluminată slab sau într-o biserică ortodoxă, apare zgomot de imagine din cauza valorilor ISO mai mari, dar eu cred că este mai mult decât decent. Este totuși un telefon. Dacă filmezi la rezoluție 4k și faci un downscale la Full HD în post procesare, acel zgomot de imagine se diminuează semnificativ. La restaurant îmi făceam griji că imaginea va fi arsă pe culoare fiindcă cei responsabili cu muzica aveau lumini de scenă colorate destul de puternice. Dar am rămas foarte plăcut surprins să văd că nu există această problemă. Am filmat cu multe modele de DSLR/mirrorless din generație mai veche și tot timpul imaginea era arsă pe albastru și pe violet. La Huawei P20 PRO totul a fost perfect.
Filmic PRO
Cei care au creat această aplicație au făcut o treabă foarte bună. Practic după ce o instalezi, ai posibilitatea să ajustezi expunerea (timp de expunere, diafragmă, ISO) și balansul de alb pe orice telefon. Este foarte intuitivă și ușor de folosit. Ce-i drept m-am uitat la un tutorial ca să văd cum pot folosi toate funcțiile aplicației. Pentru 15$ primești varianta standard, dar poți cumpăra și pachetul pentru avansați pentru încă 10$. Acesta îți oferă și posibilitatea de a ajusta Levels și de a filma în format flat (LOG). După ce am testat în Adobe Premiere variante de cromatică mi-am dat seama că imaginile filmate standard au un Dynamic Range destul de bun așa că nu am cumpărat și pachetul pentru avansați.
Per total am identificat un singur minus la aceasta aplicație. Conectând un gimbal prin bluetooth la telefon pentru a folosi butonul “REC” de pe mâner, aplicația se închide, iar când o pornești din nou, toate setările sunt resetate. Probabil este un bug care va fi rezolvat la următoarele versiuni.
Sistem de stabilizare
Aveam mai multe variante de sisteme de stabilizare pe care le puteam folosi (gimbal, trepied, monopied), însă am ales să merg pe varianta unui gimbal pentru telefon, pentru că sunt foarte la modă în momentul de față. La această nuntă am folosit un FeiyuTech SPG care deși nu este un produs de top, s-a descurcat foarte bine. Este mic, ușor, se reglează foarte repede, iar aplicația de mobil îți oferă tot ce ai nevoie pentru a echilibra telefonul și a seta puterea motoarelor. Eu am mai folosit FeiyuTech pentru mirrorless și m-am bucurat să văd că și acesta pentru telefon este identic la comenzi. Singurul minus pe care l-am observat e că pentru Huawei P20 Pro gimbalul este destul de mic. Adică telefonul fiind mare (155mm lungime), iese destul de mult în exterior, ceea ce face ca în anumite condiții (poziții) gimbalul să nu mai țină dreaptă linia orizontului. Dar mi-am dat seama repede când apare această problemă și am evitat acele condiții. Per ansamblu este un gimbal bun, ideal pentru concedii și petreceri. Nu ocupă mult spațiu (eu îl țineam în buzunarul de la spate al pantalonilor), se folosește foarte ușor, iar prețul este foarte accesibil.
La nuntă
Pot spune că a fost o experiență foarte interesantă din mai multe puncte de vedere. M-am simțit super lejer la nuntă pentru că nu a trebuit să car mult echipament cu mine. Având în vedere calitatea imaginilor filmate cu acest telefon este doar o chestiune de timp până când și echipamentele pro vor avea aceleași dimensiuni, lucru care mă bucură.
Oamenii au fost și sceptici, dar și intrigați când le-am spus ce vreau să fac. Nu aveau mari speranțe că va ieși un clip adevărat de nuntă, dar totuși auzind de performanțele lui Huawei P20 Pro erau curioși să vadă rezultatul. Mi-aș fi dorit să fiu mai puțin vizibil în timp ce filmam, însă am obținut exact contrariul pentru că toată lumea îmi urmărea mișcările.
Mi-a plăcut foarte mult că mirii au fost foarte receptivi și au avut răbdare de fiecare dată când voiam să filmez anumite cadre. Chiar și colegii care fotografiau și filmau mi-au oferit din timpul alocat lor pentru a-mi face și eu treaba. Le mulțumesc mult pentru asta.
Eu am primit un telefon cu o memorie de 128GB. Nu am știut cât vor ocupa fișierele și dacă îmi va ajunge memoria, însă nu am avut probleme. La finalul nunții am avut 23 de minute filmate care ocupau 31GB. Nu știu dacă e mult sau puțin pentru un utilizator normal care folosește telefonul pentru a filma în fiecare zi, dar pentru mine mi s-a părut perfect, similar cu aceeași cantitate de material video filmat cu DSLR/mirrorless.
La partea de baterie din nou nu am știut la ce să mă aștept. Am filmat strict doar cadre pentru clip, iar când am ajuns la restaurant mai aveam 40% baterie. Cu aplicația Filmic PRO telefonul stătea cu ecranul deschis și când nu filmam, deci a fost un consum suplimentar. Până la finalul evenimentului practic am folosit o baterie și jumătate.
Mi-am dorit foarte mult să fac montajul în ziua nunții pentru ca eram foarte curios de rezultat și mai ales pentru că toată lumea voia să vadă cât mai repede produsul finit. Restaurantul din Oradea unde a avut loc nunta avea în spatele scenei un ecran cu LED-uri unde erau proiectate diverse animații video. Am văzut o mega-oportunitate în a proiecta clipul chiar atunci.
Montajul a durat aproximativ trei ore, iar după momentul prezentării tortului când lumea era alături de miri pe ringul de dans, fotograful s-a urcat pe scenă si a făcut o fotografie de grup cu toți invitații. Atunci am luat microfonul și am făcut prezentarea clipului. Puteți vedea in video-ul de mai jos reacția oamenilor. Mirii au fost cei mai încântați astfel încât la final m-au îmbrățișat și mi-au mulțumit pentru acest “cadou”.
Concluzie
Huawei P20 Pro este un telefon excelent din punct de vedere al calității imaginilor ce se pot obține cu el. Cu toate minusurile care le are la partea de video, nu văd un impediment în a-l achiziționa, mai ales că piața oferă destul de multe aplicații care îți transformă telefonul într-o adevărată cameră video PRO. Dacă mi-ar fi plăcut sistemul de operare Android cu siguranță mi-aș fi achiziționat un astfel de telefon.
Cât despre experiența de a filma la nuntă cu un telefon pot spune că dacă ai puține cunoștințe despre compoziție și tehnici de filmare și montaj, poți face clipuri video foarte bune în orice împrejurare: nuntă, concediu, excursii, evenimente, etc. Pentru profesioniști telefonul are încă multe limite, dar în caz de nevoie poate reprezenta o cameră de back-up excelentă.
Citește întreg articolul lui Julius Paul pe site-ul său.
2 Comments
Cu ce program s-au făcut editările video?
Cu ce program s a făcut editarea clipului video de la nunta? Multumesc