Sony A9: de la concert la circuit, cu Andrei Mosloc

Postat de: F64 F64

Aveam de fotografiat în același weekend un concert Macanache & The Putreds și etapa a patra din Motorc – Romanian Motorcycling Competition la circuitul Motorpark România pentru echipa Racing Academy. Cele două evenimente mi-au oferit un motiv destul de bun pentru a testa Sony A9 si obiectivele Sony 16-35mm f/4 și Sony 100-400mm f4.5-5.6.

În timpul colaborării cu Macanache am pus pentru prima oară mâna pe un aparat mirrorless Sony, pe care artistul și l-a cumpărat ulterior, la recomandarea mea. Este vorba despre un Sony A6300 pe care l-a folosit destul de mult timp și care de la o vreme a ajuns la „Taximetristul fotograf” din București.

Sony A9
© icsPhoto / Mosloc Andrei

Pentru concert am avut de ales între Nikon D750 și Sony A9. D750 era varianta firească având în vedere că întârziasem o jumătate de oră (atât îți ia să parchezi în centru), dar curiozitatea legată de capabilitățile A9 a învins. Butonasem aparatul câteva ore și nu părea nefiresc. Evident, trecusem prin stufosul meniu Sony și mă familiarizasem cu butoanele. Am fotografiat câteva piese cu wide-ul și am trecut la teleobiectivul Sony 100-400mm, care nu este suficient de compact pentru fotografia de concert, dar suficient de bun cât să merite efortul. Am rămas cu el pe aparat până aproape de sfârșitul show-ului. Nimic de reproșat: super stabilizare, focus rapid. În plus, calitatea imaginilor la ISO 6400 oferită de A9 este peste așteptări.

La circuit urma să testez viteza aparatului și a obiectivului, dar recunosc că m-au cam testat ele pe mine. În modul continuu cu viewfinder electronic, aproape că nu îți dai seama când camera face poze. Așa se explică cele 2257 de cadre pe care le-am tras în aproximativ o oră. Am folosit la maxim 100-400 mm, am tras la toate distanțele focale, mi-a plăcut mult. Un singur lucru i-aș reproșa: zoom-ul se „deșurubează” în timp ce mergi cu aparatul pe umăr. Mi-a plăcut în schimb focalizarea prin live view, care îți permite să abordezi unghiuri diferite.