(c) Matei Moroldo

Despre origami și pasiunea pentru florile de hârtie, cu Ayako Funatsu

Ayako Funatsu de origine japoneză a început un business cu flori de hârtie, chiar în România. Noi am fost la o ședință foto, să descoperim creațiile și viziunea lui Ayako, foarte curioși de ce a ales ca tocmai din Japonia să se stabilească aici. În rândurile ce urmează afli pe scurt povestea ei și descoperi cadrele de la ședința foto!

Cum te-ai îndrăgostit de România, când ai descoperit-o, cum ai decis să te stabilești aici și de cât timp ești aici?

M-am stabilit în România în urma cu 18 ani (mai 2000), dar am venit pentru prima dată în România în 1995 cu un rucsac în spate. Am vrut să călătoresc singură într-o țară în care nu prea merg japonezii. Când căutam o țară am găsit un articol mic dintr-un ziar japonez în care scria că după revoluție se încearcă dezvoltarea turismului și creșterea economiei țării. M-am dus imediat la librărie și mi-am cumpărat un ghid turistic despre România. Scria că dacă mergi la țară, localnicii te invită la ei acasă să stai cu ei la masă, te cazează și în general că sunt destul de ospitalieri. După 2 săptămâni de calatorie în România exact așa mi s-a întâmplat! Mi-a plăcut atât de mult România și m-am îndrăgostit de această țară. De aceea m-am întors în fiecare an și ușor, ușor am început să-mi doresc o viață în România, să lucrez și trăiesc viața de zi cu zi aici, în loc de Japonia. În 1999 am venit să caut de lucru și am reușit! Îi spusesem șefului meu din Japonia că dacă reușesc să găsesc un loc de muncă, mai rămân doar 3 luni. Am semnat contractul cu o firmă din București în luna februarie în 2000 și după 3 luni, așa cum am agreat, am încetat contractul cu firma din Japonia și am plecat spre România definitiv.

De ce faci voluntariat la Comana și cum te simți tu în spațiul religios ortodox din România?

Acum câțiva ani, o prietenă de-a mea dragă, co-fondaor Ansamblul Moara de Hârtie și Satul Meșteșugurilor din Comana căuta voluntari și tot cam în aceeași perioadă începusem să mă gândesc că am o viață foarte frumoasă în România și că în fiecare zi mă simt plină de bucurii și fericire. România mi-a oferit multe, așa că mi-am dorit să-i ofer și eu ceva. Acel ceva a fost voluntariatul la Comana, unde mă simt protejată.

 

Cum ai decis să te lansezi un business aici, devenind o antreprenoare japoneză într-un mediu de business românesc?

Am un scop pe acest pământ. Ce vreau să fac pentru restul vieții mele este crearea unei noi istorii de artă în lume, prin dezvoltarea domeniului de flori de hârtie. Visez ca peste 100 ani să ajungă creația mea de aranajemnte florale din hârtie la muzeele renumite din lume, inclusiv Muzeul de Artă al României. Pentru realizarea acestui scop am decis să lansez un business aici, în România.

De ce în România? De la natura pe care o are România și de la viața mea de zi cu zi în România am o insprirație bogată, trăiesc din artă. După 3 luni în America și apoi încă 3 în Japonia pentru a aprofunda cunoștințele legate de florile de hârtie mi-am confirmat că aici, în România florile din hârtie au un mare potențial de business.

Ce înseamnă de fapt origami? Cum se leagă de legendele japoneze?

Farmecul este acela că o hârtie pătrată transformă într-un obiect. Eu folosesc origami pentru un mic accent pentru aranjamentele mele de flori de hârtie sau chiar pentru petale.
Cred că majoritatea străinilor spun că Japonia și origami = cocor.

Cocorul este simbolul norocului sau al longievității. Avem un proverb care spune: Cocorul trăieste 1000 de ani și Broasca țestoasă 10000 de ani. Acum 300 ani în Japonia media de viață era între 30-40 ani. Oamenii sperau să aibă o viață lunga și să aibă noroc, iar pentru asta făceau cocori din origami.

 

Cum reacționează piața din România la produsele tale?

Produsele mele sunt unice în lume. Combin tehnica japoneză cu cea americană.

Sunt numai câteva săptămâni de cand am început – cu ajutorul prietenilor mei – să vorbesc despre munca și arta mea. Până acum primesc reacții foarte pozitive, mai ales că oamenii din România susțin viziunea mea și mă ajută.

Fotografii de Matei Moroldo.

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Am avut onoarea să o cunosc personal pe Ayako. Este o persoană atât plăcută şi frumoasă sufleteşte. Este o plăcere modul în care îşi prezintă arta şi cum le-o împărtăşeşte celorlalți.

  • Foarte interesant articolul, multumesc pentru informare si mai astept articole asemanatoare! Succes in continuare!

  • Cum pot cumpara flori facute de Ayako?

  • Multumesc mult Macrina, Matei si Camelia! 97 de share!!! Inseamna ca a ajuns acest articol la mii, zeci de mii de oameni!! Echipa creaza produse minunate, stralucite!

  • Matei a surprins magia ordinii, puritatii miscarilor si esenta procesului de creatie. Un mare BRAVO!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.