”De ce ai ales Nikon Z?” – ne răspunde Alexander Lupascu, fotograf de nuntă și eveniment
- Marius Băltărețu
- 6minutes read
1. Ce fel de echipament îți este necesar pentru fotografia de nuntă/eveniment?
Cel puțin două aparate, recomandabil trei, trei obiective (14-24mm f/2.8 / 35mm f/1.4 / 85mm f/1.4) toate asezonate cu vreo două flash-uri și măcar o lumină continuă.
2. Cum a fost procesul tău de trecere de la DSLR la Nikon Z?
Dacă e ceva care să îmi placă la Nikon este că ergonomia și meniurile sunt structurate, cu mici exceptii, la fel ca acum 14 ani când am pus mâna pe primul body pro, Nikon D300S. Acest aspect a făcut ca achiziția lui Z 6II să nu fie foarte complicată, singurul detaliu care a trebuit studiat a fost noul sistem AF mirrorless. Acest system AF, dacă este folosit cum trebuie în funcție de context, oferă rezultate foarte bune.
3. Ce te-a surprins cel mai mult la tehnologia Nikon Z?
Rapiditatea a fost primul lucru pe care l-am observant la sistemul Z. La DSLR-urile mele, D750 si D810, călcâiul lui ahile era bufferul, aspect care, pentru stilul meu de tras, era un motiv de frustrare destul de mare. Al doilea lucru important pentru a fost distribuirea punctelor de focus pe o suprafata mult mai mare decat la DSLR (unde erau pozitionate pe centru toate).
4. Spune-ne unul din lucrurile tale preferate la aparatul Z 6II.
Vizorul digital este un adevărat deliciu, se vede absolut impecabil, faptul că nu există lag e nemaipomenit. Randarea lui foarte curată și realistă, îl face să fie cu mult peste ce am mai văzut pe piață la aparatele din aceeași gamă. Apoi, cum ziceam mai sus, bufferul care pare să nu se mai umple, comparativ cu frații lui DSLR.
5. Ce sfat le oferi fotografilor care încă nu au trecut pe mirrorless?
Poți folosi foarte bine în paralel sistemul Z împreună cu DSLRul, adaptorul FTZII face ca obiectivele Nikon F să funcționeze ireproșabil pe noua montură. Știu că mulți vă gândiți că nu e fezabil financiar să se facă o trecere completă de la un sistem la altul într-o perioada scurtă. Însă, gândită cum trebuie și făcută în pași planificați bine, se poate face fără problemă și fără costuri exagerat de mari, iar beneficiile sunt mai mult decât avantajoase!