Atelier de povestit in imagini pentru cei mici
Lucrul cu copii inseamna flexibilitate, creativitate si multa practica. La o varsta mai frageda este foarte important sa poti percepe cu toate simturile notiunile conceptuale pe care vrei sa le asimilezi. Procesul de invatare capata sens atunci cand poti experimenta empiric si poti vedea direct rezultatele. Fotografia este de mare ajutor in dezvoltarea unui copil intrucat consider ca ii ofera sansa de a fi mai constient de lumea exterioara, sansa de a isi cultiva simtul observatiei cat si puterea de a isi concentra atentia.
De aceea am construit ‘Atelierul de povestit in imagini’ in jurul notiunilor de baza in fotografie si l-am cladit pentru a intari fundatia de creativitate, perceptie senzoriala, observatie, concentrare mentala si intuitie. Programa de curs este creata pentru a petrece mai mult timp fotografiind decat notand notiuni vagi pe hartie. Aceasta cuprinde elementele tehnice de baza: diafragma, timp de expunere, ISO, modurile aparatului, moduri de masurare a luminii si de focusare, iar pe langa acestea include si regulile de compozitie, genurile fotografice si modalitatile de a folosi fotografia ca un mijloc de comunicare prin alcatuirea unui fir narativ coerent in imagini. La fiecare intalnire le dau copiilor exercitii pentru acasa, tematicile fiind intotdeauna alese chiar de ei, prin joc. Iar la fiecare inceput de sedinta le ofer feedback pe imaginile realizate acasa. Atelierul se incununeaza cu o diploma onorifica de participare si cu cel mai important exercitiu dintre toate: cel de autoevaluare a propriilor imagini.
Structura de curs este special conceput pentru grupele de varsta 10-12 ani si respectiv 13-15 ani. Ambele cursuri au loc in perioada 6 aprilie – 1 iunie 2013 si se desfasoara pe parcursul a 8 sedinte. Notiunile si limbajul sunt alese pentru a ajunge aproape de lumea copiilor. Folosesc intotdeauna analogii apropiate lor, multe jocuri si exercitii practice pentru a ii ajuta sa se familiarizeze cu aparatul foto. Partea de practica se realizeaza in exterior, in spatiul apropiat salii de curs, iar atunci cand nu ne permite vremea sa iesim, adaptez exercitiile practice pentru interior.
Pentru mine cel mai important lucru este sa confer sens notiunilor tehnice si regulilor fotografice. Prin experiment si joc acest lucru vine de la sine. Ulterior intuitiva nativa a copiilor si creativitatea specifica lor functioneaza mult mai usor pe aceasta baza tehnica sigura.
Va astept cu drag la atelier!
Cris Ardelean este fotograf si trainer acreditat CNFPA. Sustine cursuri la Centrul National Photographic si lucreaza cu copiii de peste un an la acest centru.