Adagio – Poveste a copilăriei prin fotografie
- Alexandra Crisbășan
- 11minutes read
Mary Sandoval s-a născut și a crescut în România, însă pasiunea pentru artă a purtat-o prin multe colțuri ale lumii. Explorarea culturilor reprezintă un punct central în inspirația pentru fotografie, probabil de aceea ajuns să se stabilească ulterior atât în Seoul, Coreea de Sud cât și Washington DC, SUA. Sigur, lucrurile nu s-au oprit aici. Pasiunea mereu găsește o cale să te poarte mai departe, indiferent dacă ai ajuns să îți împlinești toate visele sau te afli într-un impas. Imaginile lui Mary au ajuns să fie premiate la nivel internațional. Totodată, fiind pasionată și de pictură, a avut numeroase expoziții în Seoul. Exprimarea emoțiilor este puntea care face legătura dintre pasiunea ei pentru fotografie și cea pentru pictură.
Mai departe însă, sumarizăm povestea celui mai nou album foto al creatoarei: “Adagio” spune povestea copilăriei a doi frați surprinși de mama lor. De-a lungul ultimilor patru ani, aparatul de fotografiat a surprins cum picioarele și brațele au crescut mai mult, jocul lor lipsit de griji, inocența și emoțiile autentice.
„Atâta timp cât nu ne pierdem copilul interior, vom ști întotdeauna cum să ne găsim drumul către acasă. Sunt recunoscătoare că îmi retrăiesc copilăria prin aventurile de zi cu zi ale băieților mei. ‘Adagio’ va fi întotdeauna cea mai importantă lucrare pe care am făcut-o vreodată. Știu că sunt subiectivă, dar acestea sunt cele mai frumoase fotografii pe care le-am văzut.”- menționează Mary.
Ea mai detaliază cum la începutul carierei sale îi era destul de dificil să înțeleagă și stăpânească tainele unui portret profesional realizat, însă asta s-a schimbat odată ce a început să practice fotografia de nuntă, dar nu s-a dovedit a fi suficient. Ușor, ușor a început să simtă nevoia de a aduce ceva în plus imaginilor sale, să aducă subiectului său și o formă de elevare, să capteze mai bine esența sufletului unui om. Astfel, impactul emoțional al fotografiilor sale a ajuns ceva ce și-a dorit să ofere împreună cu orice portret propriu zis.
Așa a ajuns să documenteze copilăria fiilor săi prin fotografie și să considere că poate fi unul dintre cele mai valoroase cadouri pe care putem să le oferim ca părinți.
“Prin aceste imagini sper să creez un fel de moștenire vizuală care va însemna totul pentru noua generație. Imaginează-ți nepoții ținând în mână un album foto vechi de 30-50 de ani.”- spune Mary.
În timp ce creativitatea te face să produci conținut, pur și simplu, din minte, din banalul sau extraordinarul vieții de zi cu zi, chiar dacă să zicem că nu prinzi momentul atunci, ci doar păstrezi esența să o redai mai târziu, nu cred că se poate compara cu a fi martor. Într-adevăr satisfacția că ai creat ceva de la 0 este aparte, însă așa se dovedește a fi și surprinderea momentului potrivit, a declanșa în secunda oportună. Să știi că acum, viața cuiva se schimbă în fața ochilor tăi și să poți păstra asta pentru totdeauna, este ceea ce face fotografia documentară sau fotojurnalismul inedite. Nu are nicio legătură cu a purta anumite haine, a sta cumva pe canapea sau pe pătură, pe câmp, zâmbind la cameră ori într-o casă perfect curată. Mi se pare doar că are legătură cu “viața bate filmul” sau în acest caz cu viața îți șoptește cadrul, depinde de tine dacă și cum poți să-l furi din timp.
Legat de “Adagio” fascinantul rămâne în unicitatea legăturilor familiale sau de fapt, în profunzimea legăturilor pe care o simți atunci când privești imaginile. Despre cum percepi imperfecțiunea și crudul realității, momentele care nu dau bine pe cameră decât dacă știi cum să accesezi conexiunea lor emoțională. Momentele tăcute sau amuzante de care părinților le este dor ulterior. Acestea sunt imaginile care cu timpul doar devin mai bune, pentru că firescul din trecut, reprezintă uneori o nostalgie a prezentului care era cândva viitorul incert.
Mi-a plăcut mult și un citat pe care artista l-a folosit pe website-ul său:
“Trebuie să știi că nu este nimic mai prețios, puternic și întregitor, benefic pentru o viață bună în viitor ca amintirile despre acasă, despre copilărie. Oamenii îți vorbesc mult despre educație, dar niște amintiri bune, sacre, prezervate din copilărie, sunt, poate, cea mai bună formă de educație. Dacă un om deține multe astfel de amintiri cu el de-a lungul vieții, va fi în siguranță până la sfârșitul zilelor sale. Dacă cineva are doar o singură amintire prețioasă rămasă în inima sa, poate și aceea ne poate uneori salva.” – Dostoievski
Printre expozițiile, publicațiile și premiile lui Mary se numără:
- 2019 ADAGIO – expoziție de fotografie la Namib Gallery, Seoul, Coreea de Sud
- 2019 ADAGIO- expoziție de fotografie la Dwight International School, Seoul, Coreea de Sud
- 2019 Brâncuși în ulei – expozitie de grup, de pictură la Yongsan International Art Exhibition, Seoul, Coreea de Sud
- 2019 – Expoziție de pictură individuală la Conrad Seoul, Coreea de Sud
- 2019 – Festivalul Internațional de Artă, Seoul, Coreea de Sud
- 2019 – Photo Art Magazine, Seoul, Coreea de Sud
- 2018 – Dialog textil, interviu cu Răzvan Vâlceanu, București
- 2017 – Publicații în: “Save Family Photos”, “United with Love”, “Your Perfect Wedding Photographer”, “The Black Tie Bride”, “Artfully Wed”, “La Blouse Roumanie”, Washington DC, SUA
- 2016 – Premiu pentru fotografia de nuntă la Fearless Photographers, SUA
- 2015 – Mențiune onorabilă la Concursul Internațional de fotografie alb-negru pentru copii / Categoria Fine Art, SUA
- Este fotograf profesionist certificat la The New York Institute of Photography
- Membru în The International Society of Professional Wedding Photographers
- Membru în Fearless Photographers
- Fotograf oficial al Magic Hour
- A avut interviuri pentru MyWED, despre industria fotografiei de nuntă și cum să-ți susții stilul, în SUA și în Coreea de Sud pentru Korea.net despre cum să fii artist oriunde ai locui în lume.