Atelier de povestit in imagini pentru cei mici

Lucrul cu copii inseamna flexibilitate, creativitate si multa practica. La o varsta mai frageda este foarte important sa poti percepe cu toate simturile notiunile conceptuale pe care vrei sa le asimilezi. Procesul de invatare capata sens atunci cand poti experimenta empiric si poti vedea direct rezultatele. Fotografia este de mare ajutor in dezvoltarea unui copil intrucat consider ca ii ofera sansa de a fi mai constient de lumea  exterioara, sansa de a isi cultiva simtul observatiei cat si puterea de a isi concentra atentia.

De aceea am construit  ‘Atelierul de povestit in imagini’ in jurul notiunilor de baza in fotografie si l-am cladit pentru a intari fundatia de creativitate, perceptie senzoriala, observatie, concentrare mentala si intuitie. Programa de curs este creata pentru a petrece mai mult timp fotografiind decat notand notiuni vagi pe hartie. Aceasta cuprinde elementele tehnice de baza: diafragma, timp de expunere, ISO, modurile aparatului, moduri de masurare a luminii si de focusare, iar pe langa acestea include si regulile de compozitie, genurile fotografice si modalitatile de a folosi fotografia ca un mijloc de comunicare prin alcatuirea unui fir narativ coerent in imagini. La fiecare intalnire le dau copiilor exercitii pentru acasa, tematicile fiind intotdeauna alese chiar de ei, prin joc. Iar la fiecare inceput de sedinta le ofer feedback pe imaginile realizate acasa. Atelierul se incununeaza cu o diploma onorifica de participare si cu cel mai important exercitiu dintre toate: cel de autoevaluare a propriilor imagini.

Structura de curs este special conceput pentru grupele de varsta 10-12 ani si respectiv 13-15 ani. Ambele cursuri au loc in perioada 6 aprilie – 1 iunie 2013 si se desfasoara pe parcursul a 8 sedinte. Notiunile si limbajul sunt alese pentru a ajunge aproape de lumea copiilor. Folosesc intotdeauna analogii apropiate lor, multe jocuri si exercitii practice pentru a ii ajuta sa se familiarizeze cu aparatul foto. Partea de practica se realizeaza in exterior, in spatiul apropiat salii de curs, iar atunci cand nu ne permite vremea sa iesim, adaptez exercitiile practice pentru interior.

Pentru mine cel mai important lucru este sa confer sens notiunilor tehnice si regulilor  fotografice. Prin experiment si joc acest lucru vine de la sine. Ulterior intuitiva nativa a copiilor si creativitatea specifica lor functioneaza mult mai usor pe aceasta baza tehnica sigura.

Va astept cu drag la atelier! 

Cris Ardelean este fotograf si trainer acreditat CNFPA. Sustine cursuri la Centrul National Photographic si lucreaza cu copiii de peste un an la acest centru. 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.