Cu Canon EOS R10 la BIAS 2022
F64
- 17minutes read
EOS R10 și EOS R7 sunt noile aparate din oferta celor de la Canon, care sunt și primele aparate cu senzor APS-C ce adoptă montura Canon RF, precum Canon R, RP, R6 etc. Din punctul meu de vedere, o mișcare foarte bună și probabil că vor renunța treptat la aparatele cu montura EF-M pentru a păstra o montură universală.
Cum anul acesta, după ceva așteptare, s-a putut organiza show-ul aviatic BIAS (o oportunitate foarte bună pentru un spectacol, dar și pentru a testa aparatura foto) și urma să merg ca în fiecare an, am ales să testez modelul Canon R10, varianta mai mică și “mai puțin performantă”, cu obiectivele Canon 70-200 F4 IS USM L și obiectivul de kit Canon 18-45mm IS STM.
Aparatul e gândit pentru gama entry level, însă cu funcții care îl pot recomanda și utilizatorilor avansați.
Puncte forte
- Construcția. Aici o pot trece și ca minus, pentru că discutăm de plastic, însă este construit foarte bine, ușor, cu grip suficient de adânc pentru o utilizare comodă, cu butoane amplasate exact unde e nevoie, pentru setare rapidă.
- Sistemul de focalizare foarte rapid, cu tracking spectaculos
- Rafală de 15 cadre în shutter mecanic și 23 în shutter electronic
- Display reglabil cu touchscreen
- Poate fi folosit cu obiective EF cu ajutorul adaptorului
- Calitatea imaginii, atat RAW cât și JPG foarte bună
- Gama dinamică bună
- Buton separat pentru AF/MF
Punctele mai slabe
- Bateria. Folosește acumulator mic, LP-E17, care în mod normal ține în jur de 400-500 de cadre, însă eu am reușit să îl folosesc pentru aproximativ 1500 de cadre, în rafală, fără să folosesc display-ul. Pe partea video e clar că o să fie o problemă și recomand acumulator de rezervă.
- Butonul care reglează dioptria pentru cei cu ochelari poate fi glisat foarte ușor, din greșeală
- Nu există compartiment separat pentru card, acesta fiind în același compartiment cu bateria
- Vizorul este destul de mic, însă e suficient de luminos și are un refresh rate bun. Nu are lag și câteodată uiți că privești printr-un vizor digital.
- Limitarea de 1/4000 a shutterului, inclusiv pentru digital
- Deși există posibilitatea utilizării cu 15 cadre pe secundă, bufferul se umple foarte rapid și durează ceva până scrie pe card.
- Un singur slot de card
În utilizarea normală, pentru un eveniment precum BIAS, îl consider un aparat foarte potent, care se descurcă fără probleme, nu ratează cadre, urmărește perfect subiectul chiar și când apar obstacole între cameră și subiect, iar rafala e suficient de mare, chiar dacă bufferul se umple rapid. De luat în considerare că la un astfel de eveniment, unde o să folosești rafală, recomand card de cel puțin 64gb, pentru că o să se umple rapid.
Aparatul oferă și posibilitatea de a fotografia în format RAW comprimat fără a se pierde din calitate și asta ajută foarte mult, pentru că aproape dublează numărul de cadre pe care îl poți realiza.
Singurele cadre pe care le-am ratat au fost strict din vina mea, pentru că am încercat să fac panning și fie am făcut setările greșite, fie am mișcat aparatul mai rapid sau mai încet decât ar fi trebuit.
Cadrele focalizate corect au fost foarte clare, culori foarte bune, rezoluție suficient de mare cât să îmi permită și un crop generos, iar gama dinamică m-a surprins plăcut, reușind să recuperez detalii atât din zonele de highlights, cât și din shadows.
Canon R10 e un aparat foarte reușit, atât pentru începători, cât și pentru cei avansați, pe care îl recomand pentru fotografie de peisaj, portret, dar și pentru cei care vor să fotografieze sport și wildlife, datorită sistemului de autofocus foarte rapid și precis și posibilitatii de a fotografia la rafală mare.
Revenind și la partea de obiective, am ales să folosesc și obiectivul de kit, pentru cadrele wide și pentru că a existat și o expoziție statică, dar și un obiectiv tele, cu montura nativă RF, care are să aibă o focală de cel puțin 200mm (focala echivalentă pe crop fiind de 320mm la capătul lung).
Obiectivul de kit, Canon 18-45 IS STM este fix ca orice alt obiectiv de kit, dar cu optica impresionant de bună, cu focalizare rapida și un plus este faptul că se poate glisa astfel încât ocupă puțin spațiu în geantă/rucsac. E un obiectiv foarte ușor, mic, însă care oferă rezultate foarte bune.
Pentru Canon 70-200 F4 IS L USM nu am găsit un minus de performanță, deși am încercat să îi găsesc un punct slab.
- construcție foarte bună, robust, cu butoane puse exact unde trebuie, cu click și cursa perfecte
- optica impresionant de bună, perfect sharp de la F4 pe toata plaja focală
- manevrabilitate foarte bună, atât inelul de zoom, cât și cel de focalizare sunt bine gândite, suficient de mari, iar zoom-ul se realizeaza fără dificultate, dar cu suficientă rezistență
- nu există aberații cromatice
- vignetarea e foarte mică și poate fi eliminată complet în post-procesare
Un singur minus al obiectivului aș putea spune că e butonul de zoom lock. Acesta nu poate bloca și la o altă focală, măcar la focala de 200mm. Blochează doar la minim 70mm.
Ca o concluzie, trusa pe care am folosit-o e una care m-a mulțumit din toate punctele de vedere, autofocus, rafală, calitate optică și dimensiuni.
EOS R10 este cu siguranță o reușită a celor de la Canon și abia aștept să testez și EOS R7.
1 Comment
Sper sa o achizitionez si eu de craciun. Foarte bun articolul