Review Nikon D850 cu Alexander Lupascu
- F64
- 19minutes read
Da da, știu, sunt sute de articole cu D850 pe internet, da, știu a apărut în 2017, da, știu, e old news..dar..
D850 a fost pe lista mea de aparate preferate încă de când a apărut în 2017 și deși cei mai mulți dintre voi sunt deja plictisiți de el, tare mult mi l-am dorit în geanta mea, totuși nu am putut justifica investitia având în vedere că am deja 4 body-uri.
Din toată experiența mea de 14 ani în fotografie cred că cea mai bună observație pe care o am legată de evoluția tehnologiei imagistice digitale este că aceasta a încetat să mai evolueze ca în primul deceniu al existenței ei. Țin minte și acum când a apărut D3/D300, high end-urile FX/DX de la Nikon care au rupt absolut tot ce era pe piață în acel domeniu, aparate care au redefinit termenul de fiabilitate și calitate a imaginii, aparate la care, sau ma rog la unul dintre ele (D3) că pe celalalt l-am și avut trei ani mai tarziu, am visat nopți la rând…
Explozia primului deceniu de digital s-a transformat într-o evolutie subtilă, de finețe, care mai degrabă aduce îmbunătățiri unui sistem deja existent decât să revoluționeze.
Cumva, este și normal să fie așa, tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii 20 ani iar aparatele au devenit mult mai capabile, uzura morală fiind, din punctul meu de vedere, tot mai mică iar discrepanțele legate de calitatea produsului finit ( în cazul nostru fișierele rezultate JPG/NEF ) între generații au devenit marginale ( din nou, din punctul meu de vedere).
Eram tare curios să testez D850, mai ales că vazusem între timp cam toate review-urile de pe youtube.
Iar după ce am meșterit cu D780 nu puteam să nu abuzez din nou de amabilitatea prieteniilor mei de la F64, așa că, atunci când a fost momentul potrivit, mi-au trimis un body D850 să îl testez.
Aveam planificate două ședinte de cuplu și a picat perfect, mi-am lăsat acasă nicoanele mele, am aruncat în geantă 850-ul și trei lentile și eram pregătit de război.
Dar, înainte de experiența mea pe teren cu D850, să vă povestesc puțin de ce s-a schimbat în design-ul lui față de generația anterioară, D810.
So, D810 a fost lansat în vara lui 2014 și a revolutionat cam tot ce însemna hires dslr în acel moment, calitatea fișierelor era inegalabilă și chiar și acum, după 6 ani este absolut excepțională, fiind tare greu în acest moment să justifici un upgrade bazat doar pe acest argument.
Pe cealaltă parte, D850 a fost lansat în 2017 și este, cred eu, o evoluție finală a segmentului Hires Dslr, care nu cred ca va mai primi un update având în vedere tranziția la sistemul Z pe care Nikon o face în acest moment.
Îmbunătățirile fizice sunt la unele capitole subtile dar cele mai evidente fiind la ecran care este absolut demential, acesta fiind touch și rabatabil ( 2 lucruri care îmi lipseau grav pe D810 , lucru care m-a făcut să pun ca și camera principală ( cu tot cu lipsa de 1/8000 ) D750 și să las D810 ca și camera secundară) și eliminarea flash-ului încorporat care sincer niciodată nu am înțeles de ce a mai existat pe aparate precum D750/D810.
Că tot am spus de ecran, funcția touch poate fi folosită în navigarea prin meniuri (dezactivată by default) și în live view pentru touch AF(really useful stuff).
Rezoluția acestuia a crescut de la 1.22m dots cât avea D810 la un fantastic 2.35m dots, aspect absolut vizibil, practic, rezoluția lui s-a dublat iar imaginile afișate sunt foarte detaliate.
O surpriză a fost adăugarea unui joystick care poate îndeplini aceleasi funcții ca și dpad-ul clasic care este în unele situații foarte comod și accesibil sub butonul de Af-On, foarte inspirată această decizie.
La fel ca și la 780-ul despre care am scris aici, Nikon a “revoluționat” cu adăugarea unui buton de iso dedicat chiar sub butonul de declansare și la fel cu aceeași problemă, poziționarea lui este total stupidă având în vedere memoria musculară formată cu remaparea butonului de REC (nu cred că există persoană pe planeta asta care să îl folosească pentru video).
Ideal ar fi fost să fie inversate ,de fiecare dată când trebuia sa schimb paramentii ISO, degetul meu mergea nativ către butonul de rec, dar să spunem că este totuși o îmbunătățire deoarece dimensiunea butonului dedicat de ISO este mai mare și, cel puțin în teorie, te poti dezobișnui rapid de butonul rec.
Și cum avem în discuție ISO, valorile acestuia la pragul de sus s-au dublat, practic de la nativul 12800 la 810 la 25600 la 850.
Modulul AF a primit și el un bump up de puncte de focus,153 la număr, la fel ca si pe D5 dar care, cel puțin din experiența mea, nu m-a uimit cu o super viteză și acuratețe față de vechiul sistem de 51AFP pe care îl are D810 și inainte să vă umflați și să spuneți că nu are cum, observațiile mele sunt făcute strict pe stilul meu de lucru, utilizarea aparatului și parametrii pe care îi folosesc de obicei în ședințele mele deci, în alte situații, precum viteza și sport diferențele pot fi mult mai considerabile (în bine) între cele două sisteme dar cum noi nu fotografiem curse de cai sau 100 de metri garduri la olimpiadă, ne rezumăm la domeniul nostru de activitate.
Procesorul de imagine a fost și el îmbunătățit, EXPEED 5, față de generația 4 cum este pe D810, lucru cumva necesar datorită rezoluției monstruoase pe care D850 o oferă.
O altă “îmbunătătire” (pentru unele persoane) este adăugarea unui slot XQD în locul celui CF pe care personal nu l-am testat deoarece nu am nici un card de genul, flota mea rezumându-se la SD-uri si CF-uri.
Niciodată nu am înțeles de ce s-a optat pentru folosirea acestui format (scump) având în vedere că, în contextul unui set-up de back-up 1 la 1 pe albele carduri, practic, scrierea va fi limitată de viteza cardului inferior (SD). Înțeleg nevoia de viteză în scriere dar totuși nu cred că cineva își va adăuga în flota un D850 pentru viteză, ci mai degrabă pentru finețe și rezoluție mare.
Bateria, la fel ca și la D780 este Nikon EN-EL15a care, în afară de culoarea gri și capacitatea de a fi încărcată în aparat la seriile Z nu văd să fie vreo diferență față de seria veche EN-EL15 deși din specificațiile producătorului ar trebui, cel putin în teorie să reziste mai mult (de apreciat aici că Nikon nu schimbă tipul bateriilor și le face intercompatibile, pentru câteva generatii cel puțin).
În timpul ședințelor pe care le-am făcut nu am sesizat vreo diferență în utilizarea lui D850 față de D810, în principiu ergonomia Nikon se moștenește de la o generație la alta iar upgrade-urile deși relativ considerabile sunt în utilizare mai mult o treabă de finețe și preferințe (vezi ecranul touch și adiția joystick-ului).
Ca și concluzie, mai este relavant D850 acum când majoritatea lumii a luat virusul mirrorless?
Răspunsul la această întrebare este foarte discutabil, conteaza cel mai probabil care sunt prioritățile fiecăruia.
Aș înlocui bătranul D810 cu un D850, cel mai probabil nu din două motive:
Unul a fi că rezoluția lui 850 este mult prea mare pentru nevoile mele( da știu, are raw M dar prefer să folosesc doar rezoluția nativă a senzorului)
Și al doilea, lipsa funcțiilor noi ale AF-ului în live view ( precum cele de la D780 migrate de pe sistemul Z6).
Singrurul context în care merită achiziția unui D850 este dacă ai neapărat nevoie de rezoluția absolut monstruoasă de 47Mpx altfel D780 este practic o alegere mult mai înțeleaptă cu funcții AF în live view mult mai updatate, format-uri de memorie SD mult mai accesibile și o calitate a imaginii aproape la fel de bună (pentru cei care nu cauta pixelii cu lupa).
D850 este, cred eu, ultimul rege din cele 3 dinastii HiRes DSLR de la nikon( D800 : 2012 – 2014 / D810 : 2014 – 2017 / D850 : 2017 – xxxx) un ultim flex în care au vrut să arate ce pot sa facă pe acest segment, tare mi-ar fi mirarea să mai apară în viitorul apropiat un D900 care să ridice standardul DSLR și mai sus de atât.
Aceasta este, în opinia mea, și motivul pentru care Nikon a adus o îmbunătățire și mai mare segmentului midrange D780 comparativ cu generația anterioară D750 care era mult mai castrată față se segmental HiEnd D810.
Vă las aici și câteva imagini de la cele două ședințe pe care le-am tras exclusiv cu D850 împreună cu obiectivele : Nikon 14-24 2.8 / 85 1.4 și Sigma 35 1.4 si 135 1.8.
Enjoy!
Articol și fotografii de Alexander Lupascu.
Pe Alex îl puteți găsi aici.
1 Comment
Salut Alex,
Ca si fost posesor de D850 pot sa asigur potentialii doritori, ca este o camera care livreaza o calitate a imaginii tot atat de buna ca si Z7 sau z7ll intr-un body mult mai bine realizat si mai robust decat noua gama Z care este o gluma proasta. Insa tineti cont ca aceasta camera cere mereu cea mai buna sticla, de preferabil obiective fixe si ideal ar fi sa fie folosita de pe un trepied stabil pentru a beneficia de toata calitatea imaginii pe care o poate produce.
Articolul este bine gandit si realizat, insa personal sunt dezamagit de imaginile din review pentru ca nu pun in valoare gama dinamica a camerei si din cauza editarii/filtrelor folosite imaginile arata ca si cum au fost realizate cu un telefon mai performant sau un aparat compact (tip ”sapunerira”) si nu cu um sistem asa de capabil cum este D850. Sper sa nu te superi dar asta este parerea mea.
Iar ca exemplu am sa las aici link-urile de la cateva imagini de-ale mele realizate cu aceasta camera:
https://500px.com/photo/275647351/The-best-of-Cinque-terre-by-Silviu-Gheorghe/
https://500px.com/photo/273768063/Sunset-in-hallstatt-by-Silviu-Gheorghe/
https://500px.com/photo/269304511/Gothic-cathedral-in-Palma-de-Mallorca-by-Silviu-Gheorghe/