Ce aparat foto DSLR să cumperi, în funcție de profilul activității tale

Fotografia este o activitate plăcută atât pentru persoanele care și-au transformat-o într-o meserie cât și pentru cele pasionate de trecut și de amintirile pe care le culeg cu trecerea timpului. Un aparat de fotografiat potrivit îți poate aduce un plus de plăcere atât carierei tale cât și a satisfacției de a face poze. Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite camere foto este cea tip DSLR.

Camera DSLR și caracteristicile acesteia

Camera DSLR, prescurtare de la Digital Single-Lens Reflex, este un aparat foto performant, însă, cu o construcție complexă. DSLR-ul oferă o calitate superioară a fotografiilor și are multe posibilități de prelucrare pentru acestea. Cu atât mai mult, DSLR-ul are o gamă variată de opțiuni și accesorii ce pot fi schimbate în funcție de aria de activitate.

Caracteristicile unui aparat DSLR sunt:

  • Senzorul: este cel care oferă rezoluția imaginii; numărul de megapixeli este o trăsătură importantă deoarece ascunde zgomotul de imagine din poze, în special, în zonele umbrite; însă, nu este singurul criteriu esențial;
  • Vizorul: el poate fi optic sau electronic;
  • Sensibilitatea ISO: un aparat bun, fie acesta de entry-level sau profesional, ar trebui să aibă o arie extinsă a sensibilității ISO;
  • Obiectivul de kit: aparatului îi este necesar un sistem de stabilizare;
  • Sistemul de focalizare: zona pe care vrei să pui accentul într-o imagine;
  • Fotografierea în rafală: este necesară în cazul evenimentelor dinamice și pentru cadrele rapide;
  • Filmarea: majoritatea filmează deja Full HD.

Cum alegi un aparat DSLR potrivit activității tale

Fotografii pentru iubitorii de natură

Pasionații și iubitorii de natură au nevoie de aparate foto DSRL profesionale care să cuprindă vitalitatea și naturalețea peisajelor.

Atunci când vrei să fotografiezi peisaje montane, vei vrea să prinzi, la o calitate superioară, vârfurile de munte, alături de zonele înzăpezite sau cele pline de brazi verzi și tineri. 

Astfel, vei avea nevoie de un aparat cu senzor mare, performant atât pe timp de zi cât și la lumină slabă, și în special, pentru sesiuni de foto în perioade cu vreme extremă (soare puternic, ninsoare sau ploi).

Un produs potrivit pentru pasiunea ta este de la gama Nikon, datorită specificațiilor pe care le oferă.

De exemplu, Nikon D750 este un DSLR cu moduri de balans de alb pentru diferite tipuri de vreme: cloudy, color temperature, daylight, shade. Și opțiunea de focalizare auto avansată de până la 51 puncte este potrivită pentru fotografierea zonelor montane. 

Pentru fotografierea zonelor de pe litoral, a valurilor dinamice, a pescărușilor, a oamenilor care se joacă pe nisipul încins de soare, vei avea nevoie de un aparat foto potrivit. Canon deține o gamă largă de produse pentru astfel de imagini. 

De exemplu, Canon EOS 90D este un aparat pentru fotografii entuziaști datorită modului de focalizate atât auto cât și manual performant și a opțiunii de a face poze în rafale rapide.

Fotografii pentru pasionații de portrete și iubitorii de animale

Surprinderea unei microexpresii în portretul unei persoane este o activitate plăcută și, totodată, dificilă, dacă nu folosești aparatul foto și obiectivul potrivit. Expresiile faciale au fost dintotdeauna un subiect frumos pentru pasionații de fotografie, datorită posibilităților oferite.

Un aparat DSLR potrivit pentru această nișă ar trebui să aibă câteva caracteristici speciale:

În primul rând, trebuie să ai în vedere distanța focală potrivită. Un obiectiv pentru portrete ar fi indicat să aibă o distanță focală peste 85 mm. Un aparat potrivit ar putea fi din categoria Canon EOS 6D Mark II datorită focalizării performante și a senzorului de calitate. În plus, pentru fotografierea de portrete, poți utiliza obiective optice de tipul full frame, speciale pentru acest tip de aparat.

Gama de aparate foto Pentax este potrivită pentru iubitorii de animale, deoarece, are are opțiunea de cadre în rafală și, astfel, vei putea să-l prinzi pe companionul tău în cele mai drăguțe ipostaze.

Fotografii pentru evenimente

Fie că este vorba de un meci de fotbal, de un concert, de un eveniment caritabil, de o competiție de jocuri video sau, chiar, de o piesă de teatru, surprinderea dinamismului la astfel de întruniri este dificilă, dacă nu folosești un aparat potrivit. 

Atunci când vrei să faci poze la un eveniment, trebuie să iei în calcul unde se desfășoară acesta (afară sau în interior), lumina, vremea, evenimentul în sine. Sunt multe aparate care pot surprinde momentele dinamice, însă, ele trebuie însoțite de anumite caracteristici dar și de accesoriile necesare.

Alături de obiectivul necesar, aparatele DSLR din gama Sony pot surprinde cele mai bune momente ale evenimentelor datorită opțiunii de wide-angle, a diafragmei deschise, a plajei mari a valorii ISO și a celei de focalizare.

Fotografii pentru gurmanzi

Fotografierea diferitelor platouri de mâncare a devenit o artă cunoscută și îndrăgită, în special, în rețelele de social media. Dacă vrei să fotografiezi mâncarea, vei avea nevoie de un trepied, alături de alte accesorii, precum obiectivele de macro.

Un aparat potrivit pentru astfel de delicii ar trebui să aibă un o diafragmă mai mică și o expunere potrivită pentru lumina din momentul respectiv.

Fotografiatul este o activitate minunată, indiferent dacă faci acest lucru pentru tine și pentru plăcerea de a păstra și înrăma amintiri sau pentru a deveni profesionist al acestei arte. Indiferent de nișa în care îți folosești abilitățile, asigură-te că ai bateria încărcată și acumulatori de rezervă pentru ca sesiunea foto să decurgă fără întreruperi.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *