Edward Burtynsky – Premiul pentru o contribuție extraordinară în domeniul fotografiei 2022

World Photography Organisation este încântată să anunțe că premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei, din cadrul Sony World Photography Awards 2022, îi este acordat anul acesta renumitului fotograf canadian Edward Burtynsky. Considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai de succes fotografi contemporani din lume, Burtynsky este cunoscut pentru peisajele industriale realizate și pentru imaginile care ilustrează criza generalizată a mediului înconjurător.

Zeci de fotografii de mari dimensiuni vor fi prezentate ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2022 la Somerset House, Londra. Selecția realizată de artist evidențiază principalele lucrări și teme abordate de-a lungul carierei sale de 40 de ani. Acestea includ scene epice din Anthropocene (2018). Luându-și numele din denumirea propusă pentru actuala epocă geologică, această serie oferă o perspectivă profundă asupra activității umane și asupra influenței pe care aceasta o are asupra Pământului și a  sistemelor sale.

(c) Edward Burtynsky

De asemenea, sunt incluse imagini din lucrarea Oil (2009) a lui Burtynsky, o cronică de 12 ani a ciclului complex al petrolului — de la extracție la distribuție și utilizarea zilnică – și dependența noastră de această resursă finită. În plus, vor fi prezentate pentru prima dată în Marea Britanie imagini din viitoarea serie Africa (2022) a lui  Burtynsky, o perspectivă atât asupra peisajului natural african, cât și asupra zonelor care au fost transformate prin extracția resurselor. Alte proiecte reprezentate în expoziție includ Salt Pans (2016), Water (2013) și Railcuts (1985). 

Burtynsky s-a născut în 1955, din părinți ucraineni, în  St. Catharines, Ontario și a obținut o diplomă în domeniul Artelor Aplicate – Fotografie / Studii Media de la Universitatea Ryerson în 1982. A crescut privind navele de marfă trecând prin orașul său natal și a  urmărit munca tatălui său la uzina  General Motors, unde și el a lucrat mai târziu. Astfel, imaginația lui Burtynsky a fost modelată de amploarea majoră a producției umane, influențând dezvoltarea propriului stil fotografic.  

Universul său imagistic explorează impactul colectiv pe care noi, ca specie, îl avem asupra planetei. În reprezentările izbitoare ale peisajelor schimbate radical de activitățile oamenilor, Burtynsky dezvăluie cu sinceritate scara imensă a infrastructurii și distrugerii alimentate de sistemele capitaliste și de consumerism. Privite, în principal, din „perspectiva unei păsări”, priveliștile lanțurilor muntoase, ale cursurilor seci de apă, carierelor, minelor, agriculturii și ale urbanismului extins dincolo de limite sunt distilate în abstracții de culoare și formă. Pe cât de minunate, pe atât de terifiante, compozițiile meticulos executate ale lui Burtynsky îi atrag pe spectatori cu frumusețea lor la nivel estetic și le mențin atenția pe măsură ce încep să apară detalii tulburătoare, dezvăluind amploarea fenomenului devastator surprins de obiectivul său.  

(c) Edward Burtynsky

Sunt foarte încântat să accept acest premiu. Munca mea din ultimii 40 de ani mi-a oferit privilegiul de a vedea lumea, de a înțelege problemele cu care le confruntăm și de a fi martor la toate acestea alături de camera mea. Diferitele fotografii din această expoziție pot fi cel mai bine percepute atunci când sunt privite ca un singur corp de lucrări; împreună sunt o lamentare pentru pierderea naturii. Există un dinamism pentru fiecare imagine – ele îi permit spectatorului să se apropie și să despacheteze lucrurile, să înțeleagă amploarea și să se identifice, cu adevărat, cu acest context.

Edward Burtynsky

Premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în domeniul Fotografiei recunoaște munca unei persoane sau cea a unui grup cu un impact semnificativ asupra mediului fotografic. În calitate de cel de-al 15-lea beneficiar al său, Edward Burtynsky se alătură unei liste distinse de nume emblematice precum William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020) și Graciela Iturbide (2021) pentru a numi doar câțiva.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Mihaela Coman – De la pasiunea pentru fotografie la SWPA
Gerhard Steidl – Premiul Outstanding Contribution for Photography 2020
Ai putea fi fan Sony pentru că...

Tu ce fotografi internaționali urmărești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și: