Sony World Photography 2023 – Lansarea competiției

Înscrierile pentru cea de-a 16-a ediție a Sony World Photography Awards sunt deschise începând cu 1 iunie 2022, iar lucrările și portofoliile pot fi înscrise gratuit pe www.worldphoto.org 

Creată de World Photography Organization, competiția Sony World Photography Awards este una importantă în industrie. Celebrând cele mai bune lucrări de fotografie contemporană din ultimul an, Sony World Photography Awards le oferă fotografilor din întreaga lume vizibilitate largă și oportunități variate. Sony susține această competiție pentru a contribui la dezvoltarea continuă a culturii fotografice, oferind o platformă globală noilor talente.

Înscrierea în competiție este complet gratuită, iar fotografiile sunt evaluate anonim de juriul format din specialiști din industrie. 

Fotografii din întreaga lume sunt invitați să se înscrie la cele patru mari competiții ale Sony World Photography Awards: Professional, care recompensează lucrările remarcabile dintr-o serie de 5-10 imagini, înscrise în cele 10 categorii;  Open, ce premiază cele mai bune imagini din lume în funcție de 10 categorii; Youth, care susține fotografiile creatorilor de conținut talentați cu vârsta de sub 19 ani și Student, care evidențiază munca studenților fotografi de pe tot globul.

Alte categorii ale competiției sunt și  National & Regional Awards, Latin America Professional Award și Alpha Female Award.

Noutăți pentru 2023

Premiul pentru Sustenabilitate

Anul acesta organizatorii Sony World Photography Awards lansează un premiu nou prin care sunt recunoscute poveștile oamenilor și organizațiilor ale căror acțiuni evidențiază unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă propuse de ONU. Acestea pot include reprezentări ale schimbărilor climatice, o evidențiere a tehnologiilor și inovațiilor ecologice sau celebrarea indivizilor și a grupurilor care luptă pentru a face o diferență.

Fotograful care va câștiga premiul pentru Sustenabilitate va fi recompensat cu un premiu în bani în valoare de 5.000 de dolari și cu expunerea proiectului său ca parte a expoziție Sony World Photography Awards din Londra. Toți fotografii care intră în competiția Professional sunt eligibili pentru a obține acest premiu, câștigătorul fiind selectat dintr-o listă lungă de 30 de fotografi din fiecare categorie.

Expoziția individuală a Fotografului Anului

În 2023, în cadrul competiției va fi introdusă o nouă componentă, ca parte a premiului pe care îl va obține Fotograful Anului. Pe lângă premiul în bani în valoare de 25.000 de dolari, o gamă de echipamente de imagistică digitală Sony și includerea în expoziția și cartea Sony World Photography, câștigătorul va fi, de asemenea, recompensat cu o prezentare individuală a lucrărilor sale, ca parte a expoziției Sony World Photography din Londra și în următorul an. Această oportunitate le va permite fotografilor să-și dezvolte în continuare proiectul câștigător sau să expună o lucrare nouă, obținând astfel o expunere suplimentară a muncii lor și evoluând o etapă în plus în carieră.

Formatul Competiției Youth

Sony World Photography 2023 introduce un nou format pentru competiția Youth, aceasta fiind deschisă de acum oricărui fotograf cu vârsta sub de 19 ani, invitând participanții să trimită până la trei imagini care să surprindă tema Your Everyday (Viața cotidiană).

 Tema presupune ca fotografii să împărtășească scene din viața lor de zi cu zi, dar și cu persoanele din jurul lor. Fie că este vorba despre străzi pline de viață, peisaje idilice sau portrete captivante, indiferent de gen, tehnică sau subiect, competițiile încearcă să îmbrățișeze viziunea unică a oamenilor asupra lumii. Juriul va selecta o listă scurtă de 10 fotografi care vor continua să concureze pentru titlul de Fotograf al Anului la categoria Youth.

Tema pentru categoria Student

Pentru competiția Student din acest an, participanții au fost rugați să se raporteze la tema In a Changing World (Într-o lume în schimbare). Lumea noastră se schimbă rapid, iar juriul de anul acesta caută fotografi care să  arate povești cu valențe pozitive despre dezvoltare și progres. Lucrările ar putea cuprinde o întreagă gamă de subiecte diferite; de la mediu, la tehnologie, la felul în care lucrăm și trăim. Studenții s-ar putea concentra asupra modului în care oamenii au schimbat tiparele de lucru și configurațiile birourilor, asupra felului în care răspundem la criza climatică într-un mod responsabil ori asupra progreselor speciale în tehnologie și cercetare. 

În 5 până la 10 imagini, fotografii ar trebui să înfățișeze modul în care ei sau o persoană pe care îl/o documentează reacționează la schimbările din jurul lor. Imaginile pot fi realizate cu orice dispozitiv, filmate în orice stil. Răspunsurile creative sunt încurajate, dar este esențial ca fotografii să respecte brief-ul stabilit.

Premii și termene 2023

Competiția Sony World Photography Awards este deschisă pentru înscrieri începând cu 1 iunie 2022. Descrierile complete ale competițiilor și ale categoriilor pot fi găsite la www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Termenele limită pentru înscrierea la cele patru competiții ale Sony World Photography Awards sunt:

Professional: 13 ianuarie 2023, 13:00 GMT

Open: 6 ianuarie 2022, 13:00 GMT

Student: 30 noiembrie 2022, 13:00 GMT

Youth: 6 ianuarie 2022, 13:00 GMT

Toți câștigătorii competițiilor Professional, Open, Youth și Student vor primi echipamente de imagistică digital Sony. În plus, vor fi acordate premii în bani în valoare de 25.000 de dolari pentru câstigătorul titlului de Fotograf al Anului, 5.000 de dolari pentru Fotograful al Anului la categoria Open și 5.000 de dolari câștigătorului Premiului pentru Sustenabilitate. Toate lucrările câștigătoare vor fi prezentate la expoziția anuală Sony World Photography Awards din Londra și vor fi incluse în turneul internațional. Fotografiile câștigătoare vor fi publicate și în cartea anuală Sony World Photography Awards.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.