SWPA 2022 – Finaliștii de pe lista scurtă, competiția Professional

World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă în categoria Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022. Pentru al 15-lea an, premiile acordate în categoria Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru aptitudini tehnice, cât și pentru o abordare originală a subiectelor contemporane.

Câștigătorul titlului Fotograful Anului 2022 va fi selectat din rândul celor ce se regăsesc pe lista finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat pe 12 aprilie. O selecție de imagini realizate de către finaliștii și fotografii selectați va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards la Somerset House în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022.

Peste 340,000 de imagini din 211 teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2022, iar peste 156,000 au fost trimise la categoria Professional – cel mai mare număr de înscrieri din istoria competiției.  

Cei trei finaliști și proiectele fiecărei categorii de la Sony World Photography Awards 2022 sunt:

Arhitectură & DESIGN

În Nur-Sultan Javier Arcenillas (Spania) prezintă o serie de fotografii ale arhitecturii remarcabile și excentrice a capitalei Khazakstanului. În Blueprint Yun Chi Chen (Taiwan) a realizat imagini suprapuse, în mai multe straturi, imitând procesul unui plan arhitectural tradițional, sau procesul de cianotipie, folosind tehnici digitale de post-producție. Lucrarea Dorf a lui  Domagoj Burilović (Croația) utilizează montajul foto pentru a exprima ironia modului în care natura a revendicat casele din Slavonia, o regiune care s-a îmbogățit în secolul al XIX-lea din exploatarea pădurilor și a terenurilor locale.

CREATIVITATE

New Waves de Raphaël Neal (United Kingdom) juxtapune scene generate de schimbările climatice cu portretele adolescenților; dipticele evidențiază consecințele devastatoare trăite de cei care vor fi cei mai afectați de acestea, în viitor. Sometimes the Sky Above us is Open de Sarah Grethe (Germania) urmează călătoria fotografei spre orașul natal al mamei sale din sudul Germaniei, unde explorează relația lor prin portrete și natură statică. Mellow Apocalypse de Alnis Stakle (Letonia) preia imagini din colecții open-source, cum ar fi muzee, instituții științifice și bănci de imagini, pentru a crea colaje detaliate în care elemente disparate se îmbină și se contopesc.

PROIECTE DOCUMENTARE

The Long Days of Hanau de Fabian Ritter (Germania) documentează comunitatea din Hanau, Germania în urma atacurilor rasiste din oraș,, care au avut loc pe 19 februarie 2020.  The Children of the Financial Collapse in Venezuela a renumitului fotojurnalist Jan Grarup (Danemarca), prezintă scene inspirate din disperarea și sărăcia cruntă a venezuelenilor din Columbia. Insurrection, lucrarea renumitului fotograf de știri Win McNamee (Statele Unite) surprinde scenele dramatice în care o mulțime de suporteri ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA și au pătruns în clădire pe 6 ianuarie 2021.  

MEDIU

Shunta Kimura’s (Japonia) Living in the Transition explorează impactul schimbărilor climatice din Bangladesh, unde localnicii se confruntă din ce în ce mai mult cu efectele acestora, cum ar fi eroziunea malurilor râurilor, alunecările de teren și creșterea nivelului de salinitate. În Nemo’s Garden, Giacomo d’Orlando (Italia) documentează prima seră subacvatică din lume – o posibilă soluție pentru nevoia disperată de a găsi metode alternative și durabile de cultivare a alimentelor. Portraits in Ashes, lucrarea acamatului fotograf Gideon Mendel (Africa de Sud) portretizează familii și personaje în interiorul structurilor goale ale clădirilor pustiite, surprinzând în mod emoționant distrugerea lăsată în urmă de incendiile din Grecia, Canada și Statele Unite.

PEISAJ

Realizată în timpul unei ninsori neobișnuit de abundente cauzată de schimbările climatice, lucrarea Solar Graphic a lui Andrius Repšys (Lituania) surprinde surse de energie durabile, cum ar fi baraje, turbine eoliene, și baterii solare fotografiate de sus, reducându-le la abstracțiuni grafice. Life on Earth de Lorenzo Poli (Italia), se adâncește în magia eterică a naturii și prezintă frumusețea misterioasă a unei lumi neîmblânzite, înfățișată printr-un set divers de peisaje. Când fotograful de portret Gareth Iwan Jones (Regatul Unit) nu a putut să-și desfășoare activitatea în timpul carantinei, acesta și-a îndreptat obiectivul camerei foto către siluetele copacilor pe cerul amurgului, creând o serie de imagini asemănătoare portretelor, reunite sub titlul Tree.

PORTOFOLIU

The Beauty of Humanity de Anna Neubauer (Austria) explorează dorința fotografului de a se îndepărta de stereotipurile tradiționale și de a sărbători diversitatea printr-o serie de portrete atent gândite. În Portfolio, Hugh Fox (Regatul Unit) surprinde momente liniștite ale vieții de zi cu zi cu familia și prietenii în timpul pandemiei. Fotograful comercial și editorial Julian Anderson (Regatul Unit) prezintă o selecție de portrete, lucrări peisagistice și imagini statice realizate pentru diverse tematici de revistă.

PORTRET

Caryatis 2021 de George Tatakis (Grecia) este un studiu al costumelor tradiționale feminine grecești, care derivă din diferite perioade de timp din istoria bogată a Greciei, fiecare fotografie fiind documentată cu meticulozitate și pusă în scenă. Migrantes, lucrarea stimatului fotojurnalist Adam Ferguson (Australia) reprezintă o serie de autoportrete ale migranților din Mexic în timp ce așteaptă să treacă granița în SUA. Folosind o cameră montată pe un trepied cu cablu de declanșare, Ferguson și-a invitat subiecții să aleagă momentul în care este realizată fotografia, oferindu-le astfel putere asupra imaginii proprii. Bushmeat Hunters realizată de către respectatul documentarist Brent Stirton (Africa de Sud) este o serie de portrete ale vânătorilor de carne de porc, înfățișați alături de prada lor, încadrate într-un mod care evocă picturile tradiționale ale vânătorilor.

SPORT

Surprinzând drama și emoția Olimpiadei, Tokyo Twenty Twenty One realizată de fotograful de sport Adam Pretty (Australia) ilustrează forța și devotamentul sportivilor. Kuarup de Ricardo Teles (Brazilia) documentează un ritual al indigenilor brazilieni Xingu pentru a onora moartea, care include o artă marțială numită Huka-huka – cei comemorați anul acesta au fost predominant victime ale virusului Covid-19. Loyal Fans de Roman Vondrouš (Republica Cehă) portretizează zelul și devotamentul fanilor clubului de fotbal Bohemians Prague 1905, care nu au fost descurajați de restricțiile pandemice, aducându-și propriile scări pentru a urmări meciurile peste gard.  

 Natură statică

 În seria From Nigeria to Nässjö, Cletus Nelson Nwadike (Suedia) fotografiază obiecte în zăpadă care îi amintesc în mod special de casă, un mod de a-și plânge mama, care n-a reușit să obțină o viză pentru a-și vizita familia. Pentru Constellation Haruna Ogata (Japonia) & Jean-Etienne Portail (Franța) au creat sculpturi abstracte și colorate pe care le-au fotografiat apoi ca serie de compoziții grafice elegante. Concordia de Alessandro Gandolfi (Italia) se concentrează pe o serie de bunuri salvate din epava Costa Concordia, o navă de croazieră care s-a scufundat în 2012, luând viețile a 12 persoane.

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ

 The Fox’s Tale de Milan Radisics (Ungaria) urmează observațiile fotografului în decursul a opt luni, timp în care a petrecut fiecare noapte fotografiind o vulpe tânără vizitându-i grădina din spatele casei.  Absolute Beginner de Oana Baković (România) este o serie de imagini care explorează marea varietate și frumusețe a florei din zona locală a fotografului. Exotic Appetite – Inside the Italian Exotic Animal Trade, lucrarea fotojurnalistului și câștigătorului titlului Fotograful anului 2019, Federico Borella (Italia) atrage atenția asupra comerțului cu animale exotice în Italia, unde acestea sunt expuse și vândute pentru profituri uriașe.

Lucrările fotografilor finaliști și selecționați în categoria Professional au fost evaluate de: Rahaab Allana, Curator și Editor, Fundația Alkazi pentru Arte New Delhi; Ângela Ferreira, artist, curator independent de fotografie și cercetător post-doctoral la Escola de Belas Artes Universidade Federal din Rio de Janeiro Brazilia; Deborah Klochko, Director Executiv și Curator Șef al Muzeului de Arte Fotografice, San Diego, Statele Unite; Richmond Orlando Mensah, Fondator și Director Creativ, Manju Journal, Ghana; și Mike Trow, Curator independent și Foto Editor, Președinte al Juriului.

Finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă a competiției Sony World Photography Awards 2022 au lucrări la fel de diverse, provocatoare și, cred, la fel de puternice ca întotdeauna. Standardul de lucru în categoria Professional m-a surprins prin profunzimea și varietatea sa. În anumite momente, s-ar putea să fi simțit cu toții criza în curs de desfășurare cauzată de Covid, care a însemnat că lumea s-a închis, dar când analizăm aceste proiecte este clar că nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Să avem șansa de a vedea atât de multă muncă din întreaga lume ne face să ne simțim atât copleșiți, cât și plini de energie. Importanța fotografiei în interpretarea lumii noastre, aducând în prim-plan probleme vitale umanitare, de mediu și emoționale, acoperind în același timp categorii atât de diverse precum Sport, Creativitate și Peisaj, fac această competiție atât de interesantă. Privind fotografiile și având provocarea de a de a le interpreta în mod deschis și sincer este un privilegiu, iar alături de un astfel de juriu atent, academic și global, sper că am reușit în misiunea noastră de a continua să evidențiem vitalitatea și puterea fotografiei.

Mike Trow - Președintele juriului

Câștigătorii globali ai categoriilor Student, Youth, Open și Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022 vor fi anunțați pe 12 aprilie 2022 și vor fi prezenți în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022. Pentru mai multe informații despre câștigători și listele scurte, vă rugăm accesați www.worldphoto.org.   

S-ar putea să te intereseze și articolele:

Sony World Photography Awards anunță participanții la competițiile Student și Youth 2022
Edward Burtynsky – Premiul pentru o contribuție extraordinară în domeniul fotografiei 2022
SWPA 2021 – Au fost anunțați câștigătorii globali ai categoriilor Professional, Open, Student și Youth

Tu ce fotografi urmărești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.