SWPA 2022 – Câștigătorii la categoriile Professional, Open, Student și Youth

World Photography Organisation anunță lista completă a câștigătorilor prestigioasei competiții Sony World Photography Awards 2022. Celebrul fotograf Adam Ferguson (Australia) a câștigat distincția Fotograful Anului, împreună cu un premiu de 25.000 de dolari și un kit alcătuit din echipamente de imagistică Sony. De asemenea, au fost anunțați câștigătorii a 10 alte categorii, alături de locurile 2 și 3 din categoria Professional, precum și câștigătorii categoriilor Student, Youth și Open.

Câștigătorii au fost dezvăluiți printr-un videoclip de special care conține interviuri și reacții ale fotografilor câștigători și care poate fi vizionat pe site-ul worldphoto.org/ceremony-2022.

Expoziția Sony World Photography Awards 2022 are loc la Somerset House, în Londra, începând cu 13 aprilie, până pe 2 mai 2022, iar în cadrul acesteia sunt expuse peste 300 de lucrări și sute de alte imagini în formate digitale realizate de câștigători și nominalizați. De asemenea, sunt prezentate și lucrările care au obținut distincția Outstanding Contribution to Photography, ale renumitului fotograf canadian Edward Burtynsky.

Fotograful anului

Migrantes este o serie de auto-portrete alb-negru ale migranților din Mexic, realizate atunci când așteptau să treacă granița în Statele Unite. Fotografiile au fost făcute în colaborare cu subiecții, iar Ferguson a pregătit setup-ul pentru fiecare imagine, montând o cameră de dimensiune medie pe un trepied cu un declanșator de la distanță, oferindu-le astfel oamenilor posibilitatea să aleagă momentul fotografierii și să participle activ în procesul de documentare a vieții lor.

În februarie 2021, după o schimbare în ceea ce privește președinția Statelor Unite, numărul de migranți din America Centrală și de Sud care au venit la granița Statelor Unite cu Mexic a crescut semnificativ. Imaginile migranților încărcați cu foarte multe bagaje, despărțindu-se cu greu de cei dragi, totul sub blițurile fotografilor, au făcut înconjurul presei din întreaga lume. Deși Ferguson a subliniat importanța acestui tip de fotojurnalism, acesta a sesizat și o lipsă specifică a imaginilor captate de partea mexicană a graniței, în special imagini care să ofere și perspectiva migranților. În acest context, Ferguson a propus proiectul editorului său de la New York Times care i-a acordat echipa necesară pentru a călători în Juarez și Reynosa pentru 11 zile în lunile aprilie și mai 2021. Abordarea sa pentru acest proiect a fost inspirată de seria Ghetto a lui Adam Broomberg și Oliver Chanarin – o călătorie vizuală prin 12 ghetouri moderne, printre care și Spitalul de Psihiatrie Rene Vallejo din Cuba, în care cei doi au dat pacienților control asupra declanșatorului pentru realizarea imaginii.

Însoțit de jurnaliștii mexicani Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina și Laura Monica Cruz Flores, Ferguson a abordat migranții care stăteau în adăposturi aproape de graniță, înregistrând poveștile, de multe ori copleșitoare ale acestora și lucrând împreună cu ei pentru a pune în scenă și a capta imaginile într-un cadru relaxat, unde aceștia s-au simțit mai puțin stânjeniți. A ales să facă aceste poze doar în variantă alb-negru pentru a elimina haosul de culori din fundal și pentru a reduce imaginea strict la valoarea ei emoțională. Seria care a rezultat prezintă un portret plin de emoție al oamenilor suspendați în timp, aflați în căutarea unei vieți mai prospere.

Comentând despre proiectul câștigător al lui Ferguson, Mike Trow, Președinte al competiției din 2021, a spus: „Ce a făcut Adam Ferguson la granița dintre Mexic și Statele Unite alături de familiile de migranți este foarte emoționant. Acest set de portrete vorbește de la sine despre cum moralitatea și respectul pot ajuta la evitarea manipulării și pot împiedica invadarea intimității, lucruri de care fotografia este acuzată de multe ori. Prin punerea declanșatorului în mâinile subiecților, Adam le oferă puterea de a alege cum doresc să fie perceput. Aceste fotografii sunt frumoase, au multă însemnătate și sunt blânde. Au fost și alte povești pe care noi, ca juriu le-am admirat foarte mult, dar seria lui Adam a ieșit în evidență pentru că a transmis un mesaj elocvent și cald despre oamenii care trec prin greutăți, dar care țin profund la decența și dragostea lor, indiferent de loc sau statut social.”

Prin colaborarea cu migranții, această serie de fotografii a fost o încercare de a crea imagini care să inspire empatie, mai degrabă decât simpatie. Oferind controlul imortalizării și acordând fiecărui migrant posibilitatea de a fi implicat în procesul reprezentării sale,, am sperat să elimin firul narativ referitor la marginalizare și să conturez o poveste care să fie umană, onestă și cu care poți empatiza. Sunt foarte recunoscător oamenilor curajoși și puternici care au fost de acord să lucreze cu mine și în numele cărora accept acest premiu. Să câștig premiul Fotograful Anului oferă acestei povești o altă viață. Permite unei noi audiențe să se conecteze la poveștile importante ale persoanelor care și-au împărtășit cu mine istoriile personale.”

Adam Ferguson

Câștigătorii categoriei Professional

Fotografii câștigători ai competiției Professional au fost selectați de un grup de jurați experți, pe baza unei serii de 5 până la 10 imagini, care au variat de la povești despre politică și schimbări climatice, până la meditații personale despre familie și pierdere ori abordări creative despre natură statică și viață sălbatică.

Toți câștigătorii au primit un kit care conține echipament de imagistică Sony.

Fotograful Anului în Categoria Open

Competiția Open celebrează puterea unei singure imagini. Fotografiile câștigătoare sunt selectate pe baza abilității lor de a comunica o direcție narativă vizuală remarcabilă, printr-o tehnică excelentă. Ales dintre cei 10 câștigători ai categoriei Open, Scott Wilson (Regatul Unit) este Fotograful Anului 2022 la categoria Open și câștigătorul unui premiu cash de 5.000 de dolari, al unui echipament de imagistică digitală de la Sony și va beneficia de expunere globală.

Fotograful Anului la Categoria Student

Ezra Bohm (Olanda) de la Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie a primit premiul Fotograful Anului 2022 la categoria Student, câștigând echipament Sony în valoare de 30.000 de dolari pentru instituția sa de învățământ. Bohm a fost ales pentru seria sa intitulată The Identity of Holland, realizată ca răspuns la brief-ul numit Connections, care i-a provocat pe studenți să prezinte o poveste care să evidențieze cum ei, sau o persoană pe care au documentat-o, interacționează cu lumea. Pentru seria sa câștigătoare, Bohm i-a fotografiat pe rezidenții unor comunități din Olanda, care mențin un mod tradițional de viață, punând în valoare hainele autentice extraordinar de detaliate și conexiunile pe care aceștia le au cu istoria culturală a țării.

Fotograful Anului la categoria Youth

Selectat din șase câștigători ai altor categorii, Tri Nguyen (Vietnam, 18 ani) a câștigat premiul de Fotograful Anului 2022 la categoria Youth pentru imaginea sa intitulată Under the Moonlight. Fotografia înfățișează un tânăr care se scaldă într-o lumină artificială precum cea a lunii, pe un fundal abandonat. Lumina lunii construiește un fascicul luminos precum cel conturat de reflectoare, care cade asupra tânărului, simbolizând dorința sa de a-și accepta defectele. Imaginea este parte a unei serii care investighează introspecția și dorința de a evada din tipare și a celebra propriile imperfecțiuni.

Expoziția Sony World Photography Awards 2022

Expoziția Sony World Photography Awards 2022 este deschisă la complexul Somerset House, în Londra, începând cu 13 aprilie și până pe 2 mai 2022. Mai mult, pe lângă lucrările câștigătorilor de anul acesta, expoziția prezintă și prezentări solo ale câștigătorului titlului de Fotograful Anului 2020, Pablo Albarenga (Uruguay),  și din din 2021, Craig Easton (Regatul Unit).

Tu ce fotografi urmărești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.