Idei și impresii de la workshopul dedicat portretelor creative și sesiunea touch & try, cu Luiza Marinaș și Sony
F64
- 16minutes read
Pe 21 august, de la ora 15:00 a avut loc Workshop-ul dedicat dedicat portretelor creative și sesiunea touch & try, alături de Luiza Marinaș Sony România.
Participanții au luat parte la un workshop dedicat portretelor creative, susținut de Luiza Marinaș care ne-a împărtășit noțiuni valoroase despre fotografia artistică, despre procesul de învățare, despre cum vedem și cum citim o imagine. Totodată, participanții au putut testa echipamente Sony (aparate mirrorless APS-C sau full frame și obiective) în cadrul unei sesiuni touch & try, într-o locație îndrăgită de Luiza Marinaș.
Ce echipamente au fost testate în cadrul workshop-ului?
Impresii de la workshopul dedicat portretelor creative
În cadrul workshopului participanții au aprofundat partea creativă a fotografiei și au aflat care sunt instrumentele necesare prin care îți poți dezvolta abilitatea de exprimare vizuală.
Seminarul dedicat portretelor creative a avut în vedere următoarele elemente:
- cum creăm si cum spunem o poveste
- despre subiect: despre tipuri și importanța alegerii subiectului potrivit pentru conceptul tău
- locația
- lumina
- posingul
- simbolistica elementelor din imagine
- alegerea vestimentației
- comunicare cu subiectul și cu privitorul
- etica
Dacă nu ai putut ajunge la eveniment, îți prezentăm câteva sfaturi pe care Luiza Marinaș le-a împărtășit participanților doritori să intre în minunata lume a portretului artistic:
Fotografia este un limbaj pictural, un mijloc de exprimare și comunicare vizuala, drept urmare fiecare element introdus în imagine reprezintă un cuvânt, o propoziție sau chiar un capitol din cartea pe care decizi să o scrii în fotografia ce urmează să o realizezi.
Mare parte a unei fotografii reușite constă în capacitatea fotografului de a comunica atât cu subiectul, cât și cu privitorul. Dacă reuțești să depășești cele 3 bariere – a timidității, lingvistică și culturală, atunci ești mai aproape decât crezi de acele fotografii la care visezi.
Învață să vezi lumea fotografic. Cum? Pentru a reuși să decupezi dintr-o scenă exact acea parte care redă mesajul dorit, de a include doar acele elemente necesare, nimic în plus, este necesar mult exercițiu și studiu. Studiu fotografic a tot ce reprezintă arta vizuală, fotografii, pictura, filme, mai multe filme, sculptura…
Jumătate dintr-o fotografie reușita constă în documentare. Înainte să declanșezi iți poți pune întrebarea dacă te interesează îndeajuns subiectul pentru a-i acorda atât de mult timp. Documentarea este asul din mâneca fotografului. Ce documentam: subiectul, locația, lumina, compoziția, cultura, eventuale bariere și cum le putem depăși, simbolism, posing și lista poate continua.
Impresii de la sesiunea touch & try
Pentru partea de practică au fost abordate 3 concepte diferite, portretul atât din punct de vedere minimalist cât și complex, ținând cont de lumină, compoziție, simbol și de micile detalii care fac diferențe în fotografie.
Participanții au fost foarte încântați de testarea echipamentelor Sony:
Sesiunea touch & try a avut loc într-o locație îndrăgită de Luiza Marinaș din Parcul Carol. Modelul s-a contopit perfect cu întreaga locație, iar participanții și-au dat frâu liber imaginației, iată care a fost atmosfera:
Pe lângă locație, model și echipamente, editarea joacă un rol foarte important în realizarea unei fotografii cu adevărat excepționale. Nu mai trebuie menționat faptul că diferența dintre before & after este pur și simplu…wow!
Toți participanții s-au descurcat admirabil, iar rezultatul final este impresionant. Iată câteva dintre fotografiile făcute de participanți în cadrul workshopului:
Participanții au fost foarte încântați, prin urmare ne-au lăsat și feedback constructiv:
A fost foarte bine, Luiza este un profesionist foarte răbdător cu cei din jur. Mulțumesc Luizei, Simonei (modelul) și organizatorilor!
Experiența mea în cadrul workshopului fotografia de portret cu Luiza a fost foarte buna, am apreciat că Luiza și-a prezentat fotografiile ei și ne-a explicat clar și foarte bine povestea din spatele fotografiilor ei. De asemenea, că am fotografiat afară în parcul Carol. În timpul ședințelor foto cu Luiza și modelul adus în parcul Carol am văzut implicarea ei și cum comunică cu fiecare dintre noi, ne-a încurajat să arătam ce am fotografiat la portrete (model) ca să ne corecteze pe moment. În final Luiza a rugat fiecare participant să stea 1 minut cu modelul să-l fotografieze cum dorește, eu neavând experiența sa comunic cu modelul, sau să îl poziționez într-o anumită poziție, am solicitat ajutor din partea Luizei, și astfel am reușit să fac o fotografie frumoasă de portret, lucrul acesta m-a încântat și m-am bucurat foarte mult de rezultat. Vă mulțumesc că ați făcut acest eveniment de workshop gratuit și pentru noi oamenii care nu ne permitem financiar să ajungem să învățăm de la fotografii profesioniști.
A fost o sesiune antrenantă, interactivă, cu aplicații practice utile și multă comunicare. Pentru mine a fost binevenita. Mulțumesc!
Pe Luiza Marinaș o găsiți pe site-ul personal și în echipa Photo Insights.