Fotografia de stradă cu Sony și Cristian Munteanu: sfaturi și making of de la workshop

Pe 24 iulie, de la ora 15:00 a avut loc Workshop-ul de fotografie de stradă și sesiune touch & try, alături de Cristian Munteanu și Sony România.

Participanții au luat parte la un workshop despre fotografia de stradă susținut de Cristian Munteanu care ne-a împărtășit noțiuni valoroase despre fotografia de stradă ca mijloc de dezvoltare structurală, momente inspiraționale, cromatică, geometrie, lumini/umbre, conexiuni, dar și despre realism, autenticitate și documentare. Totodată, participanții au putut testa echipamente Sony (aparate mirrorless APS-C sau full frame și obiective) în cadrul unei sesiuni de fotografii de stradă, în zona din vecinătate.

Iată cum a fost la Workshop-ul fotografie de stradă și sesiune touch & try, cu Cristian Munteanu și Sony:

Cristian Munteanu le-a oferit participanților o serie de sfaturi exemplificate, bazându-se pe fotografii din propriul portofoliu :

(C) Cristian Munteanu

“De ce am declanșat aici? Merg foarte mult pe cromatică, un lucru pe care îl recomand pentru fotografia de stradă. Dincolo de cromatică aceasta, am declanșat datorită mâinii în șold, datorită posturii. ”

Cristian Munteanu
(C) Cristian Munteanu

"De ce alb-negru și nu color? Datorită ochiului, am vrut să scot în evidență vânătaia de la ochi. Dacă era color se pierdea din vânătaie, alb-negru este mult mai pregnantă și mult mai clară.”

(C) Cristian Munteanu

“Scopul meu ca fotograf este să vă captez atenția, dacă reușesc să vă fac să vă întrebați ce e în poză, e o fotografie bună. Încercați să fotografiați neobișnuitul, în cazul acesta v-am lăsat să vă întrebați ce animal este în poză.”

(C) Cristian Munteanu

“De ce am fotografiat din unghiul acesta? Pentru acoperiș, pentru ondularea aceea, pentru culoarea complementară verde și pentru păr, am vrut albul acela care să atragă atenția. Aș fi scos găleata de vopsea, însă este bine să nu interveniți în fotografie.”

(C) Cristian Munteanu

“Acesta este un portret urban, probabil printre cele mai bune portrete urbane ale mele. Am lăsat fereastra pentru perdea, pentru florile de pe perdea, subiectul este florar. Am încercat să le aduc privitorilor context, ca la o privire mai atentă să spună anumite lucruri despre subiect.”

Pentru fotografia de stradă Cristian Munteanu recomandă de urmărit, dar și drept model de “studiu” următorii fotografi: Matt Stuart, John Goldsmith, Shin Noguchi, Shane Gray, David Solomons, Maciej Dakowicz, Gustavo Minas.

„Și nu uitați, în fotografia de stradă, dar nu numai, în fotografiile bune, este important să avem sau să creăm context.”

Cristian Munteanu

Cristian Munteanu fotografiază cu un Sony A6000 și obiectivul 24mm f/1.8, însă a testat multe alte aparate și obiective de la Sony. 

De ce recomandă Cristian Munteanu Sony pentru fotografia de stradă?

Sony A6400

  • dispune de un sistem de autofocus impresionant, cu 425 de puncte de focus, plasate pe toata suprafața cadrului, asigurand o acoperire perfectă pentru aproximativ 84% din imagine
  • dispune de procesorul de imagine BIONZ X, care permite focalizarea precisă în aproximativ 0.02 secunde, asigurând claritatea perfectă chiar și pentru subiecte aflate în mișcare

Sony A6600

  • este ideal pentru fotografii care își doresc un produs compact, portabil, de o versatilitate spectaculoasă, integrând în același timp funcții creative potrivite atât pentru captarea de imagini statice, cât și pentru înregistrarea de clipuri video
  • poate imortaliza până la 11 cadre pe secundă 
  • încorporează cele mai noi tehnologii Sony precum: Real-Time Tracking AF, care ajută la realizarea unei tranziții fluide, de la urmărirea subiectului la detectarea faciala și chiar a ochilor

Sony A7 III

  • este ideal pentru fotografia de stradă, fiind rezistent la praf și intemperii
  • modul silențios și eye focus & face register sunt unele dintre caracteristicile necesare în fotografia de stradă ale unui aparat foto
  • este echipat cu un sistem de procesare a imaginii nou care permite fotografierea imaginilor la rezolutie completa cu pana la 10 cadre pe secundă în rafală

Sony 16-55mm f/2

  • este compact și ușor, designul mecanic și optic optimizat asigură o greutate de doar 494 de grame cu un obiectiv cu zoom compact și constant F2,8 de 16-55 mm (24-82,5 mm tip cadru întreg)
  • obiectivul este ideal pentru portrete sau instantanee, iar combinat cu un body E-mount compact, formează un sistem extrem de mobil pentru o gama largă de aplicații de fotografiere

Sony 24-70mm f/4

  • încorporează sistemul de stabilizare OSS (Optical SteadyShot) ce permite să lucrați cu timpi de expunere și distanțe focale mai mari, minimizand efectul de imagine mișcată
  • poate fi folosit în condiții mai puțin prielnice, fiind rezistent la praf și umezeală

Participanții au fost foarte încântați, prin urmare ne-au lăsat și feedback constructiv:

„Vă mulțumesc mult pentru invitație și șansa de a participa la acest workshop, din care am avut multe de învățat.”

Alexandru Ionuț Petrișor

„Mulțumesc foarte mult pentru workshopul de astăzi, a fost foarte interesant și inspirațional. Aștept cu interes și alte evenimente de gen.”

Irina Lupusavei

„Super organizare, mi-a plăcut mult tot evenimentul și de Cristi. O să mai particip și în viitor!”

George Ștefănescu

„Evenimentul de sâmbătă despre fotografia de stradă, organizat de F64 și Sony, a fost foarte bine organizat online (înscriere) și la sala (snackuri, apă etc.). Mi s-a răspuns prompt la problemele pe care le-am întâmpinat la înscrierea/ participarea la eveniment. Timpul a fost bine ales la ora (15:00), mi-a plăcut foarte mult ca ați invitat un fotograf cu experiență, care ne-a povestit și arătat despre proiectele lui foto, și că am testat aparatele Sony (de la care mi-am dorit cândva sa testez unul dintre modele), de asemenea că am ieșit la fotografiat. Pe final mi-a mai plăcut ca ați făcut și o tombolă pentru participanți. Felicitări pentru eveniment!”

Maria Olteanu

„Mie mi-a plăcut atmosfera, Cristi a reușit să capteze atenția iar oamenii colaborau și erau interesați de subiect. Ca structură a fost fain, el a prezentat și poze de impact atât din portofoliu lui cât și din cel universal, a povestit ce înseamnă proiect și fotografie documentară și cred că participanții au plecat cu informații valoroase.”

Ramona Copil

Câteva fotografii făcute de participanți în cadrul workshopului:

"De ce fotografia de stradă? Pentru că mintea se simțea satisfăcută atunci când reușeam să surprind pe stradă niște cadre care mie mi se păreau bune, deci este vorba despre o satisfacție interioară. Fotografia de stradă are un anumit ritm, o anumită melodie pe care trebuie să te pliezi și să o înțelegi. "Pornind de la întrebarea “De ce?” pe măsură ce am fotografiat am ajuns la un moment dat să mă întreb “De ce declanșez acum?” . Este o altă întrebare foarte bună pe care recomand să v-o puneți. Este o întrebare care teoretic nu face nimic, însă cu timpul vă va ajuta să declanșați atunci când trebuie."

Cristian Munteanu

Pe Cristian Munteanu îl mai găsiți și în echipa CreativEdu, iar site-ul personal este acesta.

Ție de ce îți place fotografia de stradă? Și ce te face să declanșezi? Lasă-ne un comentariu mai jos!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Bravo, la mai multe! Sa mai aduceti oameni (gen Cristian) de la care se poate invata ceva si care au ceva de spus si in cap.
    (spre deosebire de alti NLPisti non-fotografi non-arhitecti care vorbesc ore si nu spun nimic)(adica Eftene).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.