SWPA 2021 – Au fost anunțați câștigătorii globali ai categoriilor Professional, Open, Student și Youth

World Photography Organisation este încântată să anunțe câștigătorii la nivel global ai prestigioasei competiții Sony World Photography Awards 2021. Titlul de Photographer of the Year și premiul în valoare de 25.000 de dolari, precum și echipamentul foto digital oferit de Sony sunt acordate reputatului fotograf documentarist Craig Easton (Regatul Unit) pentru seria sa Bank Top. De asemenea, sunt anunțați și cei zece câștigători ai categoriilor, alături de locurile doi și trei ai competiției Professional, precum și câștigătorii globali ai categoriilor Open, Student și Youth.

Câștigătorii vor fi dezvăluiți într-un anunț video special realizat de CEO-ul World Photography Organisation Scott Gray, alături de prezentatorul, gazda TV și autorul Konnie Huq. Clipul video conține interviuri, clipuri din culise și reacții din partea fotografilor câștigători și poate fi vizualizat accesând  worldphoto.org/ceremony-2021

De asemenea, astăzi are loc vernisajul expoziției virtuale în care sunt prezentate lucrările câștigătoare, precum și cele ale finaliștilor. A Year in Photos de la Sony World Photography Awards 2021, un documentar realizat special, găzduit de istoricul de artă Jacky Klein și de comediantul Nish Kumar; și o copie digitală gratuită a cărții Sony World Photography 2021, toate vor fi disponibile pentru vizualizare și descărcare pe worldphoto.org/announcement-2021

Bank Top, o colaborare cu scriitorul și academicianul Abdul Aziz Hafiz, analizează reprezentarea și denaturarea percepției asupra comunităților din nordul Angliei, concentrându-se pe cartierul Bank Top din Blackburn. Proiectul face parte dintr-o lucrare mai amplă a lui Easton în regiune, care include și lucrarea numită Thatcher’s Children (locul doi, Proiecte Documentare, 2021 categoria Professional), o investigație asupra naturii cronice a sărăciei, așa cum a fost ea experimentată de trei generații dintr-o singură familie, dar și Sixteen (selectată în categoria Portret a premiilor din 2017), o privire asupra viselor, aspirațiilor și temerilor tinerilor în vârstă de 16 ani din toate categoriile sociale.  

 

Bank Top este rezultatul inițiativei Blackburn Museum & Art Gallery numită Kick Down the Barriers (Doborâți barierele), un proiect realizat ca răspuns la relatările mass-media care înfățișează orașul drept „cel mai segregat din Marea Britanie”.  În încercarea de a contesta această raționament, muzeul a invitat artiști și scriitori să colaboreze cu locuitorii din diferite cartiere și să creeze împreună cu ei o reprezentare robustă și autentică a comunității lor.

(c) Craig Easton

Pe parcursul unui an, Easton și Hafiz au lucrat îndeaproape cu locuitorii pentru a explora poveștile și experiențele acestora printr-o serie de portrete alb-negru și texte care să însoțească fiecare imagine. Acestea evidențiază probleme legate de excluziunea socială, situația locuințelor, șomaj, imigrație și reprezentare publică, precum și impactul politicii externe aplicate în trecut și în prezent. Munca lor combate generalizările simpliste și își propune să ofere un context mai larg cu privire la modul în care s-au coagulat aceste comunități, dar și o mai bună înțelegere a modului în care prosperă împreună în prezent. 

Mike Trow, Președintele competiției Professional 2021 a transmis: „Ceea ce este atât de impresionant la acest proiect este intenția, devotamentul și înțelegerea pe care le aduce Craig. El a lucrat îndeaproape cu scriitorul Abdul Aziz Hafiz pentru a crea o lucrare completă, recunoscând tacit că pentru un proiect atât  de sensibil precum acesta cuvintele contează. Aceștia nu sunt oameni care doresc neapărat să fie fotografiați, dar Craig le-a câștigat încrederea. Se uită cu sinceritate la cameră și observăm o înțelegere reciprocă între documentarist și subiect. Greutatea morală din spatele acestei lucrări este cea care o face atât de importantă și demnă de acest premiu.”

 Comentând victoria sa, Easton a declarat: „Sunt încântat că această lucrare este recunoscută de Sony World Photography Awards. Fotografiez ca să învăț, să încerc să înțeleg și pentru a documenta și a împărtăși povești. Este un privilegiu să poți face acest lucru și să contești percepțiile și stereotipurile – un aspect deosebit de important pentru mine. Este minunat pentru mine să spun aceste povești din comunități subreprezentate sau denaturate din nordul Angliei, unde trăiesc, să fie recunoscute și împărtășite la nivel mondial. Mulțumesc.”        

Urmărește-ne în continuare pentru a afla noutăți importante pentru comunitatea de creatori de conținut!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.