Tot ce trebuie să știe un începător despre astrofotografie – Partea a II-a

Dacă în prima parte a acestui ghid despre astrofotografie pentru începători am discutat despre tipurile de astrofotografie și despre echipamentul esențial recomandat pentru acest gen de fotografie, în această parte vom oferi câteva sfaturi despre cum să fotografiezi în lumina scăzută și cum să planifici sesiunile de fotografiat cerul înstelat.

Sfaturi pentru astrofotografie pentru fotografierea în lumina scăzută

Elimină orice mișcare a camerei

În orice formă de astrofotografie, vă veți ocupa de expuneri îndelungate. Acest lucru înseamnă că pentru cele mai bune rezultate, trebuie să eliminați orice mișcare sau vibrație a camerei. Modul evident de a face acest lucru este să montați camera pe un trepied rezistent. Există însă și alte situații care provoacă mișcare și vibrații ale camerei.

Simpla apăsare a butonului declanșator poate determina mișcarea ușoară a camerei. Probabil că nu veți observa această mișcare în imaginile astrofotografice de câmp larg, dar dacă încercați să fotografiați luna cu un teleobiectiv, chiar și cea mai mică mișcare va fi amplificată. Cea mai bună modalitate de a rezolva acest lucru este fie să folosiți un cablu de declanșare a obturatorului, fie să setați autodeclanșatorul pe cameră la două secunde.

Încadrarea

Încadrarea fotografiei nu va fi la fel de ușoară ca atunci când faci fotografii în timpul zilei. Va trebui să faci fotografii de testare pentru a vedea exact ce capturezi de fapt.

Focalizarea

Focalizarea poate fi o provocare pentru mulți noi astrofotografi. Comutați camera în manual și găsiți cea mai strălucitoare stea din câmpul în care vă aflați. Utilizați funcția Live View a camerei pe care o detineți, creșteți ISO-ul și coborâți apertura pentru a obține cele mai bune șanse de focalizare corectă.

Planificarea

Ai echipamentul, dar este nevoie și de o planificare minuțioasă.

Locația

Astrofotografia în mediile urbane poate fi aproape imposibilă din cauza poluării. Pentru a obține fotografii cu adevărat uimitoare, s-ar putea să fie nevoie să ieșiți din oraș și să găsiți un loc mai retras. Există o serie de aplicații și servicii care vă pot ajuta să urmăriți o locație excelentă.

Află unde se află stelele cu ajutorul unor site-uri specializate

O parte a planificării astrofotografiei este să știi unde se află partea cerului pe care vrei să o fotografiezi și cum se aliniază aceasta cu compoziția planificată de tine. Așa cum vă puteți imagina, cerul nocturn este în continuă mișcare, poziția stelelor se schimbă constant pe tot parcursul anului. Există câteva aplicații pentru smartphone care vă ajută în această planificare, cum ar fi Starwalk.

Ține cont de vreme

Ultimul lucru pe care îl doriți este o ploaie neașteptată sau nori care acoperă cerul, așa că asigurați-vă că sunteți pregătiți în această privință. Există o mulțime de aplicații care vă pot oferi o prognoză detaliată.

În a treia parte a acestui ghid, vom aborda tehnica astrofotografiei: care sunt setările camerei și regulile de compoziție de care trebuie să ții cont.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *