Tot ce trebuie să știe un începător despre astrofotografie – Partea I

Vrei să stăpânești astrofotografia? Vrei să înveți arta de a surprinde luna plină, perseidele, felul magnific în care strălucesc stelele? Îți prezentăm un ghid cu aproape tot ceea ce trebuie să știi despre minunata lume a astrofotografiei.

În primul rând, astrofotografii în devenire trebuie să știe că planificarea, răbdarea și persistența sunt esențiale când vorbim despre acest gen de fotografie. Diverse obstacole, precum vremea nefavorabilă, alunecări de teren sau defecțiuni ale echipamentului pot îngreuna situația. Dincolo de toate aceste obstacole, astrofotografia este una dintre cele mai impresionante forme de fotografie.

Tipuri de astrofotografie

Astrofotografia este un termen captivant. Există diferite tipuri de astrofotografie, fiecare cu diferite tehnici, echipamente și planificări necesare.

Astrofotografia spațială profundă

Astrofotografia spațială profundă se referă la imaginile care sunt realizate cu ajutorul unui telescop a obiectelor dincolo de sistemul nostru solar. Acestea sunt acele imagini uimitoare pe care le vedeți cu galaxii și nebuloase îndepărtate, iar aceasta este cea mai tehnică și dificilă formă de astrofotografie.

Astrofotografia sistemului solar

Acestea sunt imagini cu planetele, lunile și soarele propriului nostru sistem solar. Imaginile sunt fotografiate în cea mai mare parte prin telescoape, dar un obiectiv supertele pe o cameră DSLR poate oferi de asemenea un rezultat bun.

Astrofotografia de câmp larg

Aceasta este astrofotografia în cadrul căreia se fotografiază cu o cameră DSLR și obiective cu câmp vizual larg, precum obiectivele wide. Acestea sunt imaginile cu cerul înstelat sau stele deasupra unui peisaj – cu siguranță una dintre cele mai accesibile forme de astrofotografie pentru începători.

Astrofotografia Timelapse

Aceasta este o extensie a astrofotografiei de câmp larg. Singura diferență este că efectuați o mulțime de expuneri în timp, apoi combinați cadrele pentru a realiza un videoclip.

Astrofotografia Căii Lactee

Astrofotografia Căii Lactee poate fi puțin evazivă pentru locuitorii orașului. În ceea ce privește echipamentul, majoritatea DSLR-urilor decente cu un mod manual funcționează – locația este infinit mai importantă când vine vorba de fotografierea galaxiei.

Ghid de echipament pentru astrofotografie

În epoca modernă a fotografiei digitale, astrofotografia de câmp larg este acum la îndemâna oricui. În ceea ce privește echipamentul, tot ce ai nevoie este o cameră DSLR modernă, cu capacități bune în a fotografia în lumina scăzută, un obiectiv rapid și un trepied robust.

Dincolo de asta, puteți adăuga și accesorii suplimentare la trusă, care vă vor permite să faceți ceva mai mult. Desigur, puteți acumula o mulțime de alte echipamente specializate, cum ar fi monturile ecuatoriale, care urmează rotația cerului nopții, dar deocamdată ne vom concentra pe elementele de bază.

Ce aparat de fotografiat este cel mai bun pentru astrofotografie?

Un DSLR cu capacități bune de a fotografia în lumina redusă este perfect pentru astofotografie. În mod ideal, veți avea nevoie de o cameră full frame precum Canon 5D Mark II și Mark III sau Canon 6D. De asemenea, puteți obține rezultate rezonabile cu camerele cu senzor crop precum Canon 7D.

Care sunt cele mai bune obiective pentru astrofotografie?

Când fotografiați stelele, aveți nevoie de un obiectiv cu diafragmă mare, care să permită o cantitate cât mai mare de lumină prin obiectiv. În mod ideal, o deschidere maximă de cel puțin f/2.8 este cea mai bună, dar totuși puteți obține rezultate bune cu un obiectiv f/4.0.

Lucrul bun despre astofotografie este că utilizați doar focalizarea manuală.

Am nevoie de un trepied pentru astrofotografie?

Un trepied este unul dintre cele mai importante echipamente de care aveți nevoie pentru astrofotografie. Aveți nevoie ca platforma camerei dumneavoastră să fie solidă, întrucât vă veți confrunta cu precădere cu timpi de expunere de 10-30 secunde, de aceea este important să aveți un trepied robust care să vă țină camera pe loc.

Care este cel mai bun telescop pentru astrofotografie?

Există o serie de factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți telescopul. Cel mai important, veți dori să alegeți un telescop cu un suport motorizat, care vă va permite să folosiți expuneri mai lungi pentru a surprinde toate minunile cerului noaptea. Lungimea focală, diafragma și funcțiile mai avansate precum conectivitatea WIFI sunt alte aspecte de luat în considerare atunci când cumpărați un telescop.

În a doua parte a acestui ghid, vom discuta despre cum să fotografiezi în lumina scăzută și cum să planifici sesiunile de fotografiat în acest domeniu al astofotografiei. 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.