(c) Gabriel Romosan

Portretul unui eveniment sportiv

Provocarea

Ca fotografi de sport, ni se întâmplă să documentăm evenimente recurente, competiții cu mai multe etape, campionate care aduc provocări noi an după an. Este o situație ideală pentru toți: organizatorii știu sigur că vor primi fotografii impecabile cu evenimentul lor iar concurenții ne cunosc deja, se simt confortabil în fața aparatului și parcă ne caută cu privirea, dornici să le facem o “nouă poză de profil”.În plus, noi suntem familiarizați cu toate aspectele evenimentului și ne putem concentra pe imagini noi, inedite.

Sună excelent, doar că aici intervine provocarea noastră: cum reușim să venim cu idei noi, cu perspective diferite, când toate elementele ecuației sunt aceleași ca până acum? Aceleași locuri, aceleași chipuri și aceleasi acțiuni.

În cazul meu, mă confrunt cu acest “challenge” de fiecare dată când sunt invitat să fotografiez Romanian Time Attack Challenge, sau, pe scurt, ROTAC. Pe circuit, mai ales pe cele din România, unghiurile bune sunt limitate și fără puțină creativitate, riști să repeți aceleași poze, de la o cursă la alta. Dar mi-a venit o idee.

Formula 1.4, cu 85mm pe oră

Pentru că lunile trecute am fost cu toții “parcati” pe acasă, m-am hotărât să pun accentul pe ce ne-a lipsit cel mai mult în perioada izolării: oamenii și expresiile lor, chiar și acoperite cu măștile regulamentare. În fond, toate evenimentele sportive sunt despre cei care concurează, chiar dacă uneori jucăriile cu mulți cai putere fură lumina reflectoarelor.

Așadar, am tras pe dreapta tele-ul Sony GM 70-200 F2.8, ideal pentru fotografia sportivă, și am ales să documentez evenimentul cu un obiectiv dedicat portretelor: Sony GM 85 f1.4. Datorită focalei lungi și diafragmei generoase, este unealta ideală atunci când vrei să izolezi subiectul de fundal.

Izolarea subiectului

Ca tot ne-am obișnuit anul acesta cu izolarea, m-am gândit că ar fi o idee bună să îmi izolez subiecții din nou. Nu de tot, doar de fundal. De ce?

Pentru că am vrut să spun o poveste simplă, curată, cu subiect (izolat, fireste) dar si cu predicat, focusandu-mă pe oameni și pe expresiile lor, fericiți că pot în sfârșit să dea bice sutelor de cai putere de sub capote. Și cred că Sony GM 85 f1.4, cuplat cu body-ul Sony A9, a facut o treabă excelentă. Sper să vă placă și vouă!

Articol și fotografii de Gabriel Romosan

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.