(c) Gabriel Romosan

Portretul unui eveniment sportiv

Provocarea

Ca fotografi de sport, ni se întâmplă să documentăm evenimente recurente, competiții cu mai multe etape, campionate care aduc provocări noi an după an. Este o situație ideală pentru toți: organizatorii știu sigur că vor primi fotografii impecabile cu evenimentul lor iar concurenții ne cunosc deja, se simt confortabil în fața aparatului și parcă ne caută cu privirea, dornici să le facem o “nouă poză de profil”.În plus, noi suntem familiarizați cu toate aspectele evenimentului și ne putem concentra pe imagini noi, inedite.

Sună excelent, doar că aici intervine provocarea noastră: cum reușim să venim cu idei noi, cu perspective diferite, când toate elementele ecuației sunt aceleași ca până acum? Aceleași locuri, aceleași chipuri și aceleasi acțiuni.

În cazul meu, mă confrunt cu acest “challenge” de fiecare dată când sunt invitat să fotografiez Romanian Time Attack Challenge, sau, pe scurt, ROTAC. Pe circuit, mai ales pe cele din România, unghiurile bune sunt limitate și fără puțină creativitate, riști să repeți aceleași poze, de la o cursă la alta. Dar mi-a venit o idee.

Formula 1.4, cu 85mm pe oră

Pentru că lunile trecute am fost cu toții “parcati” pe acasă, m-am hotărât să pun accentul pe ce ne-a lipsit cel mai mult în perioada izolării: oamenii și expresiile lor, chiar și acoperite cu măștile regulamentare. În fond, toate evenimentele sportive sunt despre cei care concurează, chiar dacă uneori jucăriile cu mulți cai putere fură lumina reflectoarelor.

Așadar, am tras pe dreapta tele-ul Sony GM 70-200 F2.8, ideal pentru fotografia sportivă, și am ales să documentez evenimentul cu un obiectiv dedicat portretelor: Sony GM 85 f1.4. Datorită focalei lungi și diafragmei generoase, este unealta ideală atunci când vrei să izolezi subiectul de fundal.

Izolarea subiectului

Ca tot ne-am obișnuit anul acesta cu izolarea, m-am gândit că ar fi o idee bună să îmi izolez subiecții din nou. Nu de tot, doar de fundal. De ce?

Pentru că am vrut să spun o poveste simplă, curată, cu subiect (izolat, fireste) dar si cu predicat, focusandu-mă pe oameni și pe expresiile lor, fericiți că pot în sfârșit să dea bice sutelor de cai putere de sub capote. Și cred că Sony GM 85 f1.4, cuplat cu body-ul Sony A9, a facut o treabă excelentă. Sper să vă placă și vouă!

Articol și fotografii de Gabriel Romosan

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *