Cum fotografiez în condiții de frig

Fotografierea în frig începe încă dinainte de a ieși din casă, nu numai cu echipamentul foto, ci și cu îmbrăcămintea. Ați putea crede că vă trebuie tone de haine, dar, de fapt, trebuie să porți hainele potrivite. În loc să vă puneți zece perechi de șosete, purtați mai degrabă perechea potrivită de șosete, geaca potrivită, un prim strat din lână și o pereche de mănuși groase. O îmbrăcăminte bună vă va ține nu doar cald, ci și în siguranță.

Nu uitați că, indiferent ce indică termometrul sau prognoza meteo, vântul poate face ca vremea să pară de două ori mai rece. Și păstrați-vă apa izolată; nu vă puteți menține hidratat bând un bloc de gheață!

© Kyle Meyr | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/5000s @ f/1.4, ISO 50

Utilizarea camerei și a echipamentului

Atunci când fotografiez la schi, adopt stilul „fotografiat din alergare”, asemănător cu cel al unui fotograf de reportaj; aleg un obiectiv și îl montez pe Sony Alpha 1 sau Sony Alpha 7R III, iar la cameră prind cureaua de umăr. Schiez cu prietenii până când găsim locul perfect. Apoi schiez înaintea lor, mă las în genunchi și îi fotografiez în timp ce trec pe lângă mine. Fără pregătiri, fără încercări repetate, doar fotografiez și trec mai departe.

© Kyle Meyr | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 500

Pot spune cu sinceritate că nu am avut niciodată probleme cu camerele Sony fotografiind la temperaturi scăzute. Atât Sony Alpha 1, cât și Sony Alpha 7R III se comportă exact așa cum ar face-o în condiții obișnuite, cu mențiunea că autonomia bateriei este, evident, puțin mai mică, așa cum se întâmplă cu toate dispozitivele electronice. Așadar, mă asigur întotdeauna că am la mine o mulțime de baterii și că le păstrez cât mai la cald posibil.

© Kyle Meyr | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/8.0, ISO 100

Obținerea cadrului dorit

Ceea ce vreau să arăt în imaginile mele este puterea naturii. Mediului nu-i pasă dacă ești acolo sau nu, oamenii neavând posibilitatea de a interacționa cu acesta de la egal la egal. Îi aparținem și ne supunem voinței sale. Sună ciudat, dar în momentul în care încerci să dormi la -13°C, cu vânturi violente și doar o bucată de țesătură și câteva pene de rață între tine și hipotermie, totul devine clar. Așadar, încerc să arăt asta în imaginile mele: natura mare și oamenii mici.

© Kyle Meyr | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/3200s @ f/2.8, ISO 125

Pentru a arăta acest lucru, folosesc o varietate de obiective. Pentru documentarea poveștilor sau a locațiilor și pentru lucrările care necesită reacții rapide, folosesc, de obicei, obiective cu zoom precum FE 16-35mm f/2.8 GM sau FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Apoi, dacă urmăresc un anumit aspect sau efect creativ, folosesc un obiectiv cu distanță focală fixă precum FE 50mm f/1.4 ZA sau FE 85mm f/1.4 GM.

Trebuie să-mi aleg obiectivul și setările de expunere pe baza mediului și a condițiilor care mi-au fost oferite. Din nou, oamenii sunt atât de nesemnificativi și trebuie să fim flexibili și să lucrăm cu ceea ce avem.

© Kyle Meyr | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/4000s @ f/1.4, ISO 125

Există zile foarte reci, care exclud prezența norilor sau care permit doar nori diafani care îmbrățișează vârfurile munților pentru a simplifica siluetele. Aceștia pot înmuia lumina și facilita fotografierea către lumină, lucru pe care nu reușesc absolut deloc să îl evit. Zăpada este, de asemenea, cea mai bună sursă de lumină. Atunci când fotografiați oameni sau corturi sau orice altceva, lumina tinde să ricoșeze din zăpadă în toate direcțiile. Aceasta umple umbrele, fie că vă place sau nu. Acest lucru conferă fotografiilor o senzație de luminozitate și de degajare.

© Kyle Meyr | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/6.3, ISO 400

Dar există și zile în care vântul bate cu putere, iar frigul nu se la lasă mai prejos. Fotografia de mai sus a fost realizată pentru corturile Helsport, cu legendarul Børge Ousland. A fost o ședință foto cruntă și aproximativ -15°C cu vânt de până la 20 m/s. Acestea sunt zilele în care trebuie să accepți totul așa cum este și nu poți nici măcar să te prefaci că toată lumea se simte bine. Cu vânt care ridică zăpada, ai șanse să obții un fundal alb și curat, fără forme. Dar vântul poate și să blocheze subiectul, limitându-te la fotografie cu cadru larg și apropiat. Este incredibil cât de mult vântul și frigul pot dicta condițiile unei ședințe foto.

Un sfat pentru a vă simți confortabili: găsiți fotografia care să vă distragă atenția de la frig. Te poți pierde atât de mult în concentrarea asupra fotografiei încât frigul nu te mai doare atât de tare, cel puțin până la apusul soarelui, când se lasă frigul ADEVĂRAT.

Nimic nu pare la fel de rece ca atunci când este întuneric.

Produse prezentate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

10 idei pentru fotografii sau proiecte foto pe timp de iarnă
Sfaturi pentru fotografierea peisajelor de iarnă
Despre fotografiatul sporturilor de iarnă

Tu ce trucuri folosești atunci când ieși iarna la fotografiat? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.