(c) Cristina Venedict

Obiective ideale pentru fotografia de portret

Fotografia de portret este unul dintre cele mai populare și abordate genuri fotografice, la pol opus, însă cot la cot cu fotografia de peisaj. Așadar, fie că vorbim despre autoportrete, portrete de stradă, portrete fine-art, fashion, fotografierea copiilor sau nou-născuților există niște numitori comuni care aduc toate ramurile fotografiei de portret împreună. Odată este echipamentul, iar aici ne referim în mare parte la obiective, despre care vom vorbi mai jos și la portret în sine, adică faptul că indiferent de ce portret facem, vrem ca acesta să transmită o emoție care să pună în valoare și subiectul și fotograful.

Înainte să trecem la detalii tehnice și sfaturi pentru alegerea obiectivului indiferent de brand, hai să trecem în revistă câteva principii de bază ale fotografiei de portret:

#1 Planuri și unghiuri

Planul ne ajută să amplasăm subiectul în cadru şi reprezintă cantitatea de spaţiu pozitiv sau negativ dintr-o imagine. În fotografia de portret, cel mai des întâlnim următoarele planuri: planul general, american, mediu, prim-planul, gros-plan și planul de detaliu.

Prin intermediul unghiului ne poziţionăm faţă de subiect, iar în funcţie de acesta vom dezvălui privitorului experienţe şi emoţii diferite. Fiecare unghi de abordare în parte va avea un impact diferit asupra privitorului şi a modului în care acesta percepe subiectul şi scena fotografiată. Unghiurile cele mai des folosite sunt: plonje, racursi și la nivelul privirii.

#2 Fii atent la:

  • Lumină și fundal – lumina naturală este mult mai oportună captării tonurilor pielii, dar și a întregii game de culori din care se compune subiectul. Cel mai bun moment pentru a face o fotografie de portret ar putea fi în timpul zilei, afară, într-un moment în care poți valorifica la maximum lumina soarelui.
  • Ochi – Dintre toate trăsăturile feței, ochii sunt cei mai importanți pentru portret, întrucât prin intermediul privirii transmitem cel mai adesea emoțiile. Chiar și o schimbare subtilă a privirii va induce mai departe expunerea unor sentimente și emoții diferite.

Fotografia de portret este cea care transmite un mesaj folosindu-se întotdeauna de un subiect uman, de un zâmbet, o stare de spirit și o pereche de ochi. La final, dincolo de echipament, planuri, unghiuri sau lumină, fotografia de portret înseamnă emoție. Înseamnă interacțiune între fotograf și model, comunicare și poveste.

#3 Echipamentul – obiective ideale pentru fotografia de portret

Despre aparatele foto ideale pentru fotografia de portret, vorbim chiar în articolul de mai sus. Însă, după cum am menționat obiectivele sunt mult mai importante în acest caz, fiindcă atâta timp cât deții minimul necesar din punctul de vedere al funcțiilor poți, foarte ușor să fotografiezi portrete.

Așa că, hai să vedem care sunt tipurile de obiective cele mai recomandate pentru fotografia de portret și apoi să trecem la lunga listă de variante disponibile la F64!

  • Obiectivul de 50mm – Acest obiectiv se poate găsi atât cu diafragmă f/1.4, cât și cu f/1.8, cel din urmă fiind mai accesibil. Abordarea printr-un astfel de obiectiv fix, va fi foarte asemănătoare cu cea pe care o percepem noi când privim în jur.
  • Obiectivul de 85mm – Obiectivul de 85mm se găsește cel mai adesea cu diafragma f/1.8 dar si cu f/1.4 și îți oferă o perspectivă considerată de cei mai mulți dintre fotografi ca fiind cea mai adecvată pentru fotografia de portret. Putem spune că nu are deformări sesizabile, iar în același timp, obiectivul îți permite să stai la o distanță rezonabilă față de subiect.
  • Obiectivele între 100-300mm – Obiectivele care au distanța focală menționată mai sus (teleobiective) ne vor ajuta să ne apropiem foarte mult de subiect în cadru, comprimând și estompând în același timp fundalul. Există teleobiective și peste 300mm, însă folosirea lor pentru fotografia de portret nu este indicată, exceptând portretele de sportivi, acțiune etc.
  • Lensbaby – un obiectiv cu efecte creative – Prin construcția lui, acest obiectiv poate crea un blur selectiv, dând posibilitatea obținerii unor rezultate interesante. Ca distanță focală, poate fi cuprins între fisheye și 85mm.

Olympus

Fujifilm

  • În cazul în care poți planifica din timp ședința foto, alege o lumină difuză, blândă, către finalul zilei, atunci când soarele este auriu (ora de aur) sau o zi cu nori care vor acționa ca un diffuser natural al luminii. Pentru a afla exact cel mai propice moment al zilei poți utiliza cu încredere aplicația Exate Gloden Hour.
  • Fotografierea copiilor presupune foarte multă creativitate, nu numai spontaneitate, acest lucru însemnând că poți opta din timp pentru o locație urbană sau un parc din apropiere. Un gard de lemn, o ușă medievală sau o casă rustică, va contrasta minunat cu o rochie de prințesă. Lăsați-i pe cei mici să își aleagă singuri jucăriile preferate și experimentați combinații de haine cât mai interesante.
  • Dacă ai timp pentru a studia portofoliile fotografilor renumiți, cu siguranță vei remarca unghiuri din cele mai diverse, unghiurile despre care am vorbit mai sus.
  • Și, nu uita, conexiunea cu subiectul este cea mai importantă!

Pentru că fotografia de portret este extrem de diversă, stufoasă și cam singura limită clară pe care o impune este aceea de a avea un subiect principal îți lăsăm și alte materiale educaționale care sigur îți vor fi de folos:

Tu ce obiective folosești pentru fotografia de portret? Spune-ne și nouă!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.