(c) Daniel Penciuc

Fotografie de portret cu Canon 85mm f/1.4 IS L USM

Îmi plac obiectivele cu diafragmă deschisă, sharp la deschiderea maximă și cu focus rapid. Sunt lucruri importante pentru mine, deoarece fotografiez de regulă la deschiderea maximă a diafragmei, iar pentru că fotografiez des copii, este esențial ca focusul să fie făcut repede.

Un plus ce mi l-a adus obiectivul Canon EF 85mm f/1.4 IS L USM a fost faptul că obiectivul are un sistem optic de stabilizare cu 4 stopuri și, deoarece eu fotografiez fără trepied, lucrul acesta mă ajută foarte mult. Am avut ocazia să fotografiez timp de 3 ore cu obiectivul acesta, în cadrul unui eveniment fotografic organizat în Cluj-Napoca.

Am început ședința foto într-o seră din Grădina Botanică din Cluj-Napoca, spre finalul programului. Lumina nu era cea mai potrivită, însă cu ISO ridicat și ajutorul stabilizării de imagine, fotografiile au putut fi făcute fără dificultate. Am fotografiat, bineînțeles, cu diafragma la f/1.4, doar pentru fotografia în care sunt ambele modele am folosit diafragma la f/2.

M-am folosit de plantele din seră pentru a pune în valoare modelele, fotografiindu-le împreună sau separat. Calitatea imaginii este impecabilă, chiar dacă lumina nu a fost cea mai bună.

Partea a doua a ședinței foto am făcut-o în grădinile din jurul serei, aducând în compoziția fotografiilor plantele găsite acolo. Aici am fotografiat exclusiv cu diafragma la f/1.4, pentru a profita de bokeh-ul fantastic pe care îl oferă noul obiectiv Canon 85mm f/1.4 din seria L.

Am terminat ședința foto exact la închiderea Grădinii Botanice, însă când am ajuns în zona unde eram cazat, am văzut un gutui pe marginea drumului.

Fotografii se pot face oriunde, iar inspiratia vine de peste tot. Am fotografiat, bineînțeles, folosind tot obiectivul Canon 85mm, la diafragma de f/1.4.

Cu această ocazie am putut testa și rapiditatea focusului lui Canon 85mm în condiții mai dificile, pentru că sora mai mică a modelului, împreună cu fiica mea, au vrut să-i arate Andreei cum se face de fapt o ședință foto. Focusul extrem de rapid m-a ajutat să obțin cadre sharp în timp ce copiii se mișcau rapid, iar eu fotografiam la diafragma de f/1.4.

Articol și fotografii de Daniel Penciuc.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.