(c) Daniel Penciuc

Fotografie de portret cu Canon 85mm f/1.4 IS L USM

Îmi plac obiectivele cu diafragmă deschisă, sharp la deschiderea maximă și cu focus rapid. Sunt lucruri importante pentru mine, deoarece fotografiez de regulă la deschiderea maximă a diafragmei, iar pentru că fotografiez des copii, este esențial ca focusul să fie făcut repede.

Un plus ce mi l-a adus obiectivul Canon EF 85mm f/1.4 IS L USM a fost faptul că obiectivul are un sistem optic de stabilizare cu 4 stopuri și, deoarece eu fotografiez fără trepied, lucrul acesta mă ajută foarte mult. Am avut ocazia să fotografiez timp de 3 ore cu obiectivul acesta, în cadrul unui eveniment fotografic organizat în Cluj-Napoca.

Am început ședința foto într-o seră din Grădina Botanică din Cluj-Napoca, spre finalul programului. Lumina nu era cea mai potrivită, însă cu ISO ridicat și ajutorul stabilizării de imagine, fotografiile au putut fi făcute fără dificultate. Am fotografiat, bineînțeles, cu diafragma la f/1.4, doar pentru fotografia în care sunt ambele modele am folosit diafragma la f/2.

M-am folosit de plantele din seră pentru a pune în valoare modelele, fotografiindu-le împreună sau separat. Calitatea imaginii este impecabilă, chiar dacă lumina nu a fost cea mai bună.

Partea a doua a ședinței foto am făcut-o în grădinile din jurul serei, aducând în compoziția fotografiilor plantele găsite acolo. Aici am fotografiat exclusiv cu diafragma la f/1.4, pentru a profita de bokeh-ul fantastic pe care îl oferă noul obiectiv Canon 85mm f/1.4 din seria L.

Am terminat ședința foto exact la închiderea Grădinii Botanice, însă când am ajuns în zona unde eram cazat, am văzut un gutui pe marginea drumului.

Fotografii se pot face oriunde, iar inspiratia vine de peste tot. Am fotografiat, bineînțeles, folosind tot obiectivul Canon 85mm, la diafragma de f/1.4.

Cu această ocazie am putut testa și rapiditatea focusului lui Canon 85mm în condiții mai dificile, pentru că sora mai mică a modelului, împreună cu fiica mea, au vrut să-i arate Andreei cum se face de fapt o ședință foto. Focusul extrem de rapid m-a ajutat să obțin cadre sharp în timp ce copiii se mișcau rapid, iar eu fotografiam la diafragma de f/1.4.

Articol și fotografii de Daniel Penciuc.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *