(c) Ghidul DSLR

BenQ SW321C – Cel mai performant monitor din seria SW

A sosit momentul sa mă joc cu noul monitor BenQ SW321C, acesta este cel mai performant din seria SW. Acest produs se adresează celor care vor un monitor cu panou IPS pe 10 biti și diagonală de 32 inch. Noul BenQ SW321C este un monitor cu diagonală mare dedicat persoanelor care sunt foarte pretențioase când vine vorba de panourile pe care editează. Un astfel de monitor odată calibrat va oferi culori excelente și se prezintă ca fiind o alternativă bună la unele monitoare din seria Eizo CG. SW321C pastrează principalele caracteristici oferite de modelul anterior din serie.

Specificații BenQ SW321 C:

  • Diagonala de 32 inch în format 16:9;
  • Rezoluție: 3840 x 2160 pixeli;
  • Densitate de 137 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasă: 250 cd/m2;
  • Panou IPS pe 10 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Hub USB 3.1 cu 2 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
  • Cititor de carduri SDHC/SDXC;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x DVI-DL – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB Type-C ( Power Delivery 60W );
  • Gamut culoare: acoperă 99% din Adobe RGB, 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
  • Moduri de afișare: AdobeRGB /sRGB / B+W / Rec.709/ DCI-P3/ HDR/ Darkroom / Paper Color Sync / DICOM;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: 52W;
  • Greutate: 13.5 kg cu parasolar;
  • Dimensiuni: 448.15 x 759.4 x 257.89 mm.
(c) Ghidul DSLR

Utilizare

SW321C poate fi folosit și in mod portret cu sau fara parasolar. Vine dotat cu două porturi USB 3.1 în partea stângă alături de un cititor de carduri SDXC. Porturile USB oferă un plus de flexibilitate pe birou și permit conectarea rapida a hdd externe și a calibratoarelor. Conectarea monitorului la calculator am facut-o cu ajutorul unui cablu DisplayPort ( în monitor ) și miniDisplayPort (in placa video).

Calitatea contrucției lui BenQ SW321C este de top, nu diferă cu nimic față de SW320. Panoul are o carcasă rigidă din plastic dur cu suprafața mată. Monitorul va rezista în timp foarte bine, nu se va dezintegra daca este mutat des de pe un birou pe altul sau dacă se va afla constant în deplasare. Baza și piciorul ajustabil sunt realizate din aliaj de magneziu și acoperite cu panouri de plastic. BenQ SW321C este un model cu o construcție solidă și posibilitati de ajustare multiple. Standul permite mișcări de ajustare ample atat în modul landscape cât și în modul portret. Ajustarea pe înălțime, înclinarea și rotirea oferă piciorului un real avantaj pentru adaptabilitate în orice setup de studio sau de acasă. Design-ul nu a primit rama subțire, a rămas la fel cu rame cu grosime de ~3 cm de jur împrejur (așa cum ii stă bine unui monitor serios).

 

(c) Ghidul DSLR

Diagonala de 32 inch reprezintă un avantaj major pentru editorii/fotografii care lucrează zilnic cu fișiere de 36-100 Megapixeli. Editarea fisierelor pe o astfel de diagonală este o plăcere, editorii pretențioși vor beneficia de un spațiu de lucru generos cu o paletă bogată de culori și contrast echilibrat. Cititorul de carduri este util ca dotare, mai ales dacă folosești carduri SD, iar dacă nu folosești, poți conecta unul și un hdd extern pentru back-up în partea stângă a monitorului. BenQ s-a făcut remarcat prin prezența consistentă a unui cititor de carduri în toate monitoarele de editare foto.

PUC-ul de navigare prin meniuri a suferit și el un refresh de design, acesta vine acum cu o rotiță care permite comutarea și mai rapida prin meniuri și optiuni. Noul BenQ SW321C mi-a servit in editarea fotografiilor realizate în ultimele luni cu camerele testate în ultima perioada. Ca referință am folosit bătrânul BenQ SW2700, imaginile editate pe BenQ SW321C au fost trecute și prin monitorul de control în prima instanță, pentru a fi sigur că totul este în regulă.  În perioada testelor am editat aproximativ 5000 imagini RAW pe acest monitor. Diagonala de 32 inch oferă un spațiu de lucru generos în format 16 :9 pentru editare foto si video. Se poate lucra cu 2 aplicații în paralel fară probleme de cele mai multe ori.

(c) Ghidul DSLR

Calibrarea și performanța panoului

Chiar dacă este un monitor scump, noul BenQ SW321C necesită o ajustare cu ajutorul unui calibrator dedicat. Modelul de calibrator folosit este cunoscutul X-Rite i1 Studio care a calibrat și SW320/270C și alte modele de BenQ testate până acum. Iată câteva observații legate de calibrarea monitorului:

  • Inainte de orice calibrare, trebuie să avem monitorul pornit de minim 30-45 de minute;
  • Resetarea la setările din fabrica trebuie efectuat;
  • Calibrarea a fost facută la o luminozitate de 120 niti din totalul celor 250 disponibili, iar temperatura de culoare este Daylight 6500K;

 

(c) Ghidul DSLR

Concluzie

BenQ SW321C este un monitor performant care vine în ajutorul profesioniștilor cu pretenții. Monitorul este combinația ideală între diagonală, panou de calitate și construcție solidă. Cei 32 de inch oferă un spațiu de lucru generos pentru o gamă variata de aplicatii. Conectarea laptopurilor APPLE se poate face prin portul USB Type-C.

Ar fi fost totuși frumos să vedem integrat un Thunderbolt 3. Panoul ar fi putut să fie mai luminos, cei 100 niti lipsă se pot simți uneori când se lucrează în studio-uri mai ales unde lumina mixtă poate face greu de vizualizat conținutul.

BenQ SW321C este un monitor 4K excelent care vine cu o groază de dotări și este un facelift aproape perfect față de generația trecută. Panoul oferă o calitate de afișare a culorilor în 10 biti nativ, spațiul de culoare Adobe RGB/sRGB fiind acoperit în proportie de 100%. Acest monitor este într-o ligă proprie când vine vorba de calitatea imaginii.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.