Romanian Visual Awards 2024:rezultate finale
- Cristina Garlesteanu
- 39minutes read
Anul acesta, Romanian Visual Awards a fost un adevărat spectacol de creativitate și talent. Cu un număr impresionant de 1.500 de proiecte înscrise la 19 categorii, concursul a adus împreună 1.350 de participanți, fiecare cu povestea și viziunea sa unică. De-a lungul perioadei de evaluare, 13.609 oameni au votat proiectele preferate, iar la gala de premiere au fost prezenți 330 de invitați, care au sărbătorit excelența în artele vizuale românești.
Cu un nivel competițional foarte ridicat, la unele categorii, decizia juriului a fost extrem de dificilă, diferența de punctaj între locul 1 și locul 2 fiind de doar un punct. Acest lucru a subliniat calitatea excepțională a lucrărilor și talentul incredibil al participanților.
Câștigătorii Romanian Visual Awards 2024
Best YouTube Creator
Locul 3: Paulian Prăjitură
Locul 2: Mihai Bogdan Iorga
Best Event Videographer
Locul 3: Cosmin Cimil
Locul 2: Raul Jichici
Marele câștigător: Cristi Toporan
Best Movie Production
Locul 3: Bobe Vlad
Locul 2: Răzvan Alexandru Duță
Marele câștigător: Oiță Ioan Alexandru
Parolă vizionare video: acp_22
Best Event Photographer
Locul 3: Alexandru Lupașcu
Locul 2: Vlad Solomon
Best Documentary Project
Locul 3: George Alexandru/ (același punctaj și pentru) Ana Alexandrescu
Locul 2: Remus Țiplea
The Bear Necessities – de Ioana Moldovan
O poveste despre urși bruni în România și complexitățile coabitării dintre om și animal.
Best Fine Art Photographer
Locul 3: Gabriela Panțu
Locul 2: Robert Fulop
Best People Photographer
Locul 3: Vlad Dumitrescu
Locul 2: Vlad Bîrdu
Marele câștigător: Gabriela Panțu
Best Analog Photographer
Locul 3: Gelu Strâmboaia
Locul 2: Tamas Andras
Marele câștigător: Paul Aioanei
Best Book/Publication
Locul 3: Ștefan Neagu
Locul 2: Asociația Omnia Photo / Cristian Bassa
“Brăila Blue” este o încercare de a salva pe film orașul meu natal. Multe părți din Brăila par a fi făcute din același material cu aspirina efervescentă. Locurile familiare, clădirile și oamenii se dizolvă rapid. Iar asta, în mod ironic, e ceva greu de înghițit.
Fiecare exemplar din “Brăila Blue” este cusut de mine și reprezintă o experiență tactilă intimă. Tăierea cartoanelor, a pânzei și încasetarea cărții sunt făcute cu grijă de mâinile lui Adrian Roșu. Împreună formăm Diafan, un colectiv preocupat de fotografia pe film și tehnicile analog. (Laura Dragomir)
Best Illustrator
Locul 3: Dumitru Laurențiu Gabriel
Locul 2: Ioana Harasim
Best Landscape Photographer
Locul 3: Andrei Baciu și Alexandru Cătălin
Locul 2: Adrian Petrișor și Zsolt Andras Szabo
Best Wildlife Photographer
Locul 3: Remus Țiplea și Szekely Janos
Locul 2: Adrian Baltariu și Paulian Prăjitură
Marele câștigător: Szilveszter Kis
În imagine se poate vedea o furnică roșie (Myrmica ruginodis) care poartă următoarea generație. Aceasta o prinde în fălci și o poartă până când ajunge în siguranță. Eu am găsit-o pe un ciot de copac. Dispăruse de multe ori în crăpăturile copacului, dar i-am urmărit mișcările și am sperat că va reapare într-o data. Odată ce a apărut, am mutat rapid aparatul foto în intervalul de focalizare corespunzător și am plasat blițul extern în spatele lui pentru a străluci de lumină. Am ținut aparatul de fotografiat în mână, fără trepied. Nu am avut prea multe șanse să încerc, pentru că a dispărut din nou în Dacă te uiți și mai atent la oul de furnică, poți vedea că mica furnică se află înăuntru și se dezvoltă.
Nikon D5300
(Reversat Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6
Exif: 1/200s, ISO 100, f/8
Fotografia a fost făcută lângă pârâul Borzont, în zori, când încă era ceață. Efemeride se odihnește pe un fir de iarbă așteptând dimineața. Se poate vedea în imagine că picăturile de rouă s-au precipitat pe corpul. Acest fenomen este cauzat de diferențele de temperatură. Corpul Efemeridelui este cald, iar zona înconjurătoare este mai rece. Am folosit o lumină de fundal pentru a ilumina corpul fluturelui. De asemenea, lumina de fundal a făcut vizibile particulele de vapori din imagine, care circulă în spațiu.
Nikon D800
Reversat Nikkor 18-55mm f3.5-5.6
1/160s, ISO 500, f/8
Este prezentată o implementare tehnică extrem de dificilă. Planul meu era să fotografiez molii zburătoare. M-am plimbat în întuneric total pe pajiște și am folosit o iluminare continuă pentru a face vizibilă viteza de declanșare lentă a penajului moliei. La sfârșitul expunerii, am avut grijă să fotografiez fluturele (Anania hortulata) în sine, nu doar clapele aripilor sale. Am avut la dispoziție doar 2-3 secunde pentru a face acest lucru, dar m-am străduit foarte mult după ce, în cele din urmă, am reușit să obțin o imagine clară din sute de fotografii. Factorul noroc este ridicat, deoarece nu poți determina traiectoria fluturelui, iar adâncimea de câmp a fost de numai 5 milimetri. Această molie a intrat în lumină în cel mai bun moment posibil și se afla în cea mai bună poziție posibilă atunci când s-a declanșat blițul.
Nikon D5300
Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6
1/6s, ISO 200, f/8
Best Phone Photographer
Locul 3: Diana Maria
Locul 2: Cristina Venedict și Bianca Georza
BRAND AWARDS
Categoria Brands, deși fără premii în produse, și-a propus să recunoască și să celebreze contribuțiile de suflet care aduc un impact semnificativ în comunitatea foto-video din România. Această categorie a fost dedicată brandurilor, galeriilor, festivalurilor și tuturor inițiativelor care, prin creativitate, pasiune și dedicare, reușesc să inspire și să promoveze arta vizuală în toate formele ei.
Fie că este vorba despre un proiect de suflet, o galerie care oferă o platformă artiștilor emergenți, un festival care aduce împreună iubitorii de imagine sau o acțiune care merită să fie cunoscută de întreaga comunitate, categoria Brands este locul unde aceste eforturi sunt recunoscute și apreciate la justa lor valoare. Într-o industrie în care valoarea umană și artistică trece uneori neobservată, această categorie își propune să fie un far de lumină, punând în centrul atenției acele inițiative care fac cu adevărat o diferență.
Așa că haide să vedem proiectele premiate:
Best Photography School
- Scoala de Fotografie Avatar
- ISEE
- Scoalafoto.ro
- Photolife
Best Community Building
WEDDCAMP Community
Canon Fan Group
- *special prize – Cristian Spătăcean
Best Visual Art Suporter NGO
- Școala de Valori
Best Special Project
- LYNX Festival – FORONA
- Raw Meteo
- WEDDCAMP – Seri de critică LIVE
- Fiți cuminți creative Fest
- Celula Foto
Best Education Supporter
- Tell a Story Conference
- ISEE
Best Gallery
- Is this art? – @CDRF
- Celula de artă
Romanian Visual Awards 2024 a fost o celebrare remarcabilă a talentului și pasiunii din comunitatea artistică românească. Felicitări tuturor câștigătorilor și participanților, care au demonstrat încă o dată că artele vizuale din România sunt la cel mai înalt nivel!
Nikon D800
Micro-Nikkor 55mm f/2.8
1/160s, ISO 800, f/22