(c) Ioanna Sakellaraki

SWPA 2020 – Competițiile Student și Youth

World Photography Organisation a anunțat astăzi fotografii care au intrat pe lista scurtă în cadrul competiției Student și oferă noi informații despre proiectele fotografice ale artiștilor care au primit în 2019 granturile Sony Student. De asemenea, au fost transmise și noi detalii referitoare la fotografii aflați pe lista scurtă în competiția Youth. Lucrările artiștilor finaliști din competițiile Youth și Student, dar și cele ale câștigătorilor granturilor vor fi incluse în expoziția Sony World Photograhy Awards 2020 ce va avea lor la Somerset House din Londra în luna aprilie.

Fotografii selectați pe lista scurtă în cadrul competiției Student

Pe lista scurtă a competiției Student se regăsesc lucrările a zece studenți aflați la instituții de învățământ superior de top din întreaga lume. Aceștia au fost provocați să trimită o serie de cinci până la zece imagini prin care să răspundă la două brief-uri diferite. Toți cei zece fotografi aflați pe lista scurtă au primit aparatură foto Sony pentru a-i ajuta să-și completeze proiectul, iar marele câștigător al titlului Student Photographer of the Year va primi echipamente Sony în valoare de 30.000 de euro pentru a fi folosite în cadrul instituției de învățământ.

Prima temă propusă s-a numit Invisible Lines și i-a provocat pe studenți să interacționeze cu poveștile oamenilor care încearcă să depășească bariere invizibile, fie ele naturale, sociale sau intelectuale. Astfel, lucrarea lui Reyad Abedin (Bangladesh, Counter Foto – A Center for Visual Arts) numită The Name of My City is Dust and Smoke and Life include imagini ale orașului său natal, Dhaka, acolo unde dezvoltarea rapidă a infrastructurii și granițele fine dintre natură și construcțiile realizate de oameni au avut un efect devastator asupra echilibrului ecologic al mediului înconjurător, atât în oraș, cât și în afara lui. Pentru proiectul său denumit The Truth is in The Soil, Ioanna Sakellaraki (Grecia, Royal College of Art) a trăit alături de comunitățile tradiționale de bocitoare din peninsula Mani din Grecia. Surprinzând perfect trauma pierderii și suferința personală, imaginile lui Sakellaraki ilustrează siluetele bocitoarelor proiectate pe fundaluri abstracte, o reprezentare fidelă a relației omului cu moartea și a acceptării dificile a acestui ritual.

Cel de-al doilea brief, Sustainability Now, a fost dedicat producerii unor lucrări care să aibă legătură cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Printre cele mai apreciate proiecte se numără Guardians, realizat de Fangbin Chen (China, Qilu University of Technology), care documentează eforturile comunității locale de a opri răspândirea coronavirusului. Invocând vânătoarea animalelor sălbatice drept o potențială sursă a epidemiei, fotografiile lui Chen îndeamnă la reconsiderarea relației oamenilor cu natura. În Roots of Cause, Arantza Sánchez Reyes (Mexic, LCI Monterrey) reflectează la eforturile locuitorilor din Monterrey, Mexic, un oraș cunoscut drept unul dintre cele mai poluate din America Latină, de a restabili echilibrul cu natura, printr-un stil de viață sustenabil.

Alți fotografi recunoscuți pentru proiectele lor sunt: Micaela del Sol Angulo (Peru, Centro de la Imagen), Robin Ansart (Franța, Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière), Amy Davis (Africa de Sud, CityVarsity Cape Town), Ashley Tofa (Noua Zeelandă, Universitatea din Auckland), Tobia Faverio (Italia, Nuova Accademia di Belle Arti) și Chip Skingley (Marea Britanie, University of the West of England – Bristol).

Lista scurtă a competiției Student a fost selectată anul acesta de Tim Clark, curator, scriitor și redactor șef al publicației „1000 Words”.

Granturile Sony Student 2019

Selectați de pe lista scurtă a competiției Student din cadrul Sony World Photography Awards 2019, fotografii care au primit recent granturile Sony Student sunt Joel Davies (Marea Britanie), Sam Delaware (Statele Unite ale Americii) și Tobias Kobborg Kristensen (Danemarca). Fiecare dintre ei a primit 3.500 de dolari și provocarea de a-și folosi echipamentul Sony pentru a produce un proiect care să ilustreze tema Changing Cities, o explorare a inițiativelor verzi din diferite orașe.

Lista scurtă a competiției Youth

În acest an, World Photography Organisation a lansat un nou format dedicat competiției Youth 2020, cu scopul de a oferi mai multe oportunități pentru tinerii fotografi, schimbare care a determinat o creștere a înscrierilor cu peste 50%. Începând din iunie și până în decembrie 2019, fotografii au putut trimite lunar până la trei imagini care să definească o anumită temă dată. Printre categoriile abordate se numără Peisaj, Călătorie, Portret și Fotografie de Stradă. În fiecare lună a fost anunțat un nou câștigător pentru domeniul respectiv, acesta fiind adăugat pe lista scurtă pentru obținerea premiului Youth Photographer of the Year 2020.

Competiția Youth Photographer of the Year este prezidată de Gisela Kayser, Managing Director și Artistic Director, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., din Berlin. Alături de vizibilitatea la nivel mondial și expunerea lucrărilor lângă cele care aparțin creatorilor de conținut de top din întreaga lume, câștigătorul va primi și un echipament fotografic Sony pentru a-și duce mai departe viziunea.

  • Peisaj – Jason Chen, Statele Unite ale Americii
  • Mediu înconjurător – Dita Suci Putri Rahmawati, Indonezia
  • Natură și viață sălbatică – Bruce Bai, China
  • Călătorie – Ram Kaushalyan, India
  • Portret – Kolton Almany, Statele Unite ale Americii
  • Fotografie de stradă
  • Open Call –  Liam Moynihan, Statele Unite ale Americii.

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.