PhotoStory 2019: Interviu cu Bogdan Moldovan
Anul acesta, PhotoStory 2019 revine cu a treia ediție, prin care sărbătorim 18 ani de activitate! În 2019, ne vom axa pe comunitate, pe ceea ce am reușit să creăm împreună cu partenerii noștri de-a lungul a 18 ani în care am învățat, am crescut împreună și ne-am adaptat schimbărilor.
Dezbaterea de anul acesta va avea tema “Poți face bani din fotografie în 2019?”. La această dezbatere vor participa fotografii Bogdan Moldovan, Mihnea Ratte, Daniel și Ana Maria Ilinca, Marian Sterea și Ionuț Macri.
Am pregătit o serie de interviuri, pentru a te pune în temă și despre speakeri, despre câteva dintre mesajele pe care le au de transmis, opinii, ce au în plan să facă la eveniment și multe altele. Iată ce ne-a răspuns Bogdan Moldovan!
Tu și fotografia. Care este povestea voastră? Ce ți-a dăruit fotografia până acum?
Radioul este pasiunea datorită căreia sunt acum, aici, în Bucuresti, recunoscător pentru toate lucrurile frumoase care mi s-au întâmplat. După 20 de ani de activitate mi-am dorit ceva nou, o activitate care să-mi dea din nou fluturi în stomac. Fotografia m-a ajutat sa mă desprind de pasiunea care m-a definit atâția ani, m-a ajutat sa mă desprind de zona de confort.
Care consideri că sunt ingredientele cheie pentru o fotografie reușită?
Evident lumina bună, dar de cele mai multe ori viziune, compozitie, o locație faină, un model talentat, hair, make-up și styling impecabile, un pic de noroc și fericirea echipei care lucrează la proiect. O echipă fericită înseamnă un proiect reușit.
Care este fotograful de portret preferat și de ce el/ea? Vorbește-ne pe scurt despre o imagine a lui/ei care ți-a rămas întipărită în minte.
Urmăresc de la începuturi mai mulți fotografi, de la fiecare am avut câte ceva de învățat, însă Peter Hurley a fost printre primii fotografi care m-a cucerit, nu neapărat printr-o fotografie anume ci prin atitudinea cu care lucra cu clienții lui, reușind astfel să obțină o fotografie perfectă chiar și de la cei mai timizi sau dificili clienți. Primele mele portrete sunt puternic influențate de stilul lui.
Ce i-ai sfătui pe cei care vor să își încerce norocul în fotografia fashion și cea comercială?
Să le abordeze cu foarte multă răbdare, multe nopți nedormite, zeci de ore de editare, sa fie corect și să predea proiectul impecabil și la timp, iar la sfârșitul zilei să lase tuturor din echipă senzația că au avut cea mai tare experiență împreună.
Te vezi pe viitor abordând sau reabordând alte genuri fotografice? Dacă da, care ar fi acestea?
În procesul de învățare am trecut cred, cu excepția fotografiei de nou născuți, prin toate genurile. Fotografia comercială și cea de arhitectură mi-au rămas la suflet.
Ești un autodidact convins. Ce a presupus asta în ceea ce privește fotografia și ce părere ai despre educația fotografică-e mai bine să o deprinzi de unul singur sau urmând cursuri, workshop-uri samd?
Sunt convins că un curs sau workshop de fotografie sunt un input masiv de informație și experiențe, experiențe pe care nu ai cum să le traiești singur în fața unui calculator. Poate prea multă informație într-un timp foarte scurt. Din pricina vârstei fragede a primului nostru copil, timpul liber era un lux suprem, așa că Youtube cu tutoriale despre fotografie și editare a fost infotainment-ul meu înainte de culcare. Cred în cursurile de fotografie, sunt poteca rapidă către ce ai nevoie, dar dacă ar fi să o iau de la capat aș aborda același traseu ca până acum.
Mâine ne vedem la Photo Story 2019-De 18 ani devotați pasiunii tale! Ce vom discuta la întâlnirea cu tine?
Voi vorbi despre experiențele mele din cei 7 ani de activitate, din prisma omului care face fotografie din pură plăcere.