Fotografia de mâncare – Sfaturi practice și posibilități eficiente pentru monetizare

Fotografia culinară și-a făcut loc în inimile oamenilor, aflați atât în fața, cât și în spatele aparatelor foto. Fotografii pot face bani frumoși din poze la fel de savuroase ca preparatele surprinse în cadru, iar patronii de pub-uri și restaurante sunt dispuși să plătească oricând pentru meniuri cu poze care să le lase gura apă clienților.

De nicăieri, o nouă ramură a fotografiei și-a făcut loc în România și pare că nu a lipsit niciodată din viețile noastre și meniurile locurilor pe care le frecventăm. Pentru cei care vor să aducă puțină savoare rutinei lor fotografice, mai jos înșirăm “sarea și piperul” acestui tip de fotografie!

Sfaturi tehnice pentru cele mai bune poze cu mâncare

Iată care sunt cele mai importante sfaturi pe care experții le recomandă:

  • Alege întotdeauna cele mai proaspete ingrediente 

Chiar dacă lumina sau compoziția din farfurie sunt de nota 10, aspectul final va avea de suferit, în cazul în care nu lucrezi cu cele mai proaspete ingrediente. De exemplu, dacă boabele de mazăre au un aspect zbârcit sau dacă verdeața este ofilită, cadrul final nu va fi la fel de savuros. 

Aceste “mici defecte” se pot observa mai ales atunci când fotografiezi cu obiective “macro” de la o distanță extrem de apropiată. De aceea, îți recomandăm să elimini din cadru elementele cu imperfecțiuni și să le înlocuiești cu altele cât mai proaspete.

  • Fotografiază mâncare semi-gatită

Frumusețea compoziției poate fi eclipsată de aspectul anumitor alimente, pe care le-ai fiert în prealabil. Reține că pozele de fotografie nu se realizează atunci când procesul de gătire a fost dus până la capăt. 

Pentru a obține un cadru absolut “savuros”, să iei oala de pe foc, să aranjezi ingredientele pe o farfurie curată, să le faci un set de poze cu mâncarea respectivă, apoi să pui preparatul înapoi pe foc, ducând la bun sfârșit procesul de gătire.

  • Simplitatea compoziției – pariul câștigător 

Chiar dacă fotografii de mâncare recomandă adăugarea unor ingrediente secundare, menite să aducă mai multă savoare cadrelor surprinse, ponderea trebuie să fie una favorabilă felului principal. În jurul acestuia trebuie să graviteze întreaga compoziție, de aceea, nu este recomandat ca farfuria să fie prea “sufocată” de elemente culinare secundare.

  • Șterge farfuria. Curăță fundalul

Pentru că fotografiile de mâncare se caracterizează prin cadre close-up, realizate cu obiective “macro”, fiecare detaliu se va observa cu ușurință. 

Este extrem de neplăcut să observi abia în faza de editare foto că pe farfurie existau firimituri sau pete de sos, pe care nu le-ai observat în momentul în care ai făcut shooting-ul. 

Chiar dacă orice imperfecțiune se elimină în Photoshop, este mult mai simplu să ștergi foarte bine farfuria înainte de a apăsa pe butonul declanșator. 

  • Nu uita să schimbi perspectiva

Testează cât mai multe perspective – de sus, de la nivelul ochilor, dintr-un unghi de 45° – pentru a vedea mai apoi din ce poziție se vede cel mai bine preparatul pe care îl fotografiezi. 

Ține cont de faptul că felul de mâncare pe care îl fotografiezi determină perspectiva: în timp ce unele feluri sunt puse în valoare foarte bine atunci când sunt fotografiate de la nivelul ochilor, altele reușesc să îți facă poftă de mâncare, atunci când sunt fotografiate de sus. 

Alte “trucuri” de bun gust pentru fotografii culinare de vis

  • Verdețurile trebuie păstrate în apă cu gheață, pe întreaga durată a sesiunii foto;
  • Farfuriile pe care realizezi compozițiile trebuie să fie întotdeauna în culori neutre; 
  • Cărnurile se ung cu ulei sau cu sosul în care au fost preparate, pentru a străluci.

Greșeli de evitat atunci când fotografiezi mâncare

Există o serie de lucruri pe care NU trebuie să le faci, atunci când faci poze la mâncare: 

  • NU utiliza blitz-ul de la camera foto sau telefon, orientat direct pe farfuria cu mâncare; 
  • NU utiliza mai multe surse de lumină, de culori diferite, în același timp; 
  • NU utiliza farfurii ciobite, cu un design încărcat sau în culori tari; 
  • NU face poze la mancare utilizând lumina soarelui, fiind o lumină greu de controlat
  • NU integra în compoziție elemente de recuzită ce nu sunt complementare cu preparatul.

Ce accesorii foto nu trebuie să lipsească de la un shooting culinar?

Cum poți face bani din fotografia culinară? 

Pentru că fotografia de mâncare se identifică mai mult cu ideea de “monetizare” decât cu cea de “pasiune pentru frumos”, iată care sunt modurile prin care poți face bani din pozele pe care le faci:  

Fotografii de mâncare pentru bloguri culinare 

  • Dacă deții un blog cu rețete culinare, cel mai probabil ai deja activate o serie de metode prin care monetizezi vizitele pe acest domeniu. Fotografiile de mâncare de o foarte bună calitate pot crește traficul organic pe blogul respectiv, generand astfel venituri mult mai mari, prin monetizare.
  • Dacă ești un fotograf de mâncare super-bun, producătorii anumitor ingrediente îți pot oferi șansa de a găti cu produse din portofoliul lor. Evident, contra-cost.
  • Atunci când ai fotografiat suficiente preparate culinare, astfel încât să poți lansa chiar și un e-book, îl poți vinde apoi celor care susțin activitatea ta pe blog, fie în format digital, fie în format fizic.

Fotografii de mâncare pentru companii din domeniul culinar 

  • Marile hipermarketuri, dar și jucătorii mai mici din domeniul HoReCa, au un flux constant de produse noi în propria ofertă, produse pe care vor să le promoveze în promovate în: flyere, cataloage, reviste cu specific gastronomic etc. Colaborarea pe acest tip de proiecte se realizează pe bază de proiect, așadar, îți poți împărți agenda așa cum vrei, chiar și între mai multe business-uri de același gen;
  • Ține cont de faptul că o astfel de colaborare implică și realizarea unui contract cu termeni mult mai clari (s-ar putea ca un supermarket / hipermarket să îți ceară chiar exclusivitate): număr de poze pe săptămână, stabilirea anumitor locații pentru shooting, buget, recuzită etc.
  • Însă poți prinde contracte chiar și cu o companie din străinătate, având libertatea de a lucra din propriul tău studio, fără să fii nevoit să te deplasezi în țara respectivă;
  • Privind din perspectiva raportului oportunități-efort-câștig, acest tip de micro-job poate fi cea mai bună variantă de câștig, pentru freelancerii din domeniul fotografiei culinare.

Fotografii de mâncare pentru companii din site-uri de microstock

  • Dacă ești familiarizat cu fotografia, mai mult ca sigur că ai auzit de site-urile microstock, platforme pe care îți poți vinde munca depusă în domeniul pozelor de mâncare;
  • Nu trebuie să privești, însă, această alternativă de a face bani ca pe o sursă principală de venit, ci încearcă să o lipești de un proiect mai mare de care te ocupi în principal (precum cel despre care am discutat mai sus);
  • Spunem asta dintr-un motiv foarte simplu: aceste platforme digitale dispun de baze uriașe de imagini, de aceea, este foarte greu să câștigi un venit solid (și constant) din utilizarea acestor site-uri;
  • Mai mult decât atât, va trebui să uploadezi un număr foarte mare de poze (cu cât mai multe, cu atât mai bine) pentru a-ți asigura un câștig din vânzarea pozelor aici;
  • Ține cont și de comisioanele pe care site-urile de profil le percep, la fiecare unitate vândută de pe domeniul respectiv;
  • “Bila albă” a acestui tip de fotografie este că după ce le-ai urcat pe site, nu va mai trebui să te ocupi efectiv de vânzarea lor; pentru că acest lucru se va întâmpla automat, atunci când va exista un potențial cumpărător;
  • Din punct de vedere al raportului oportunități-efort-câștig, această metodă de monetizare trebuie privită mai mult ca un “hobby”, decât ca pe o activitate principală.

Fotografii de mâncare pe post de tablouri

  • Încă un mod prin care poți câștiga bani, atunci când faci fotografie de produs, este prin vânzarea de printuri înrămate, pe care să le vinzi sub forma de tablouri. Acest mod de lucru urmează modelul fotografiilor-tablou cu peisaje sau tip portret;
  • Sunt mult mai accesibile decat o pictură și pot aduce un plus de culoare unui spațiu din casele sau birourile clienților tăi;
  • De asemenea, acestea pot decora pereții unui pub sau a unui restaurant, iar tu poți chiar onora o serie de astfel de lucrări cu poze inspirate din specificul locației respective.

Iată care sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont, în privința fotografiei de mâncare. Dacă vrei să monetizezi această activitate, netul este cel mai bun prieten al tău, oferindu-ți o serie de întreagă de alternative, în acest sens. Dacă vrei să îți completezi kit-ul foto pentru acest tip de fotografie, te așteptăm pe f64.ro cu o gamă variată de produse.

 

 

 

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.