(c) Vlad Crihan

Review Sigma 70mm, cu Vlad Crihan

Înainte să fac trecerea de la Nikon la Sony utilizam un Sigma 105mm f/2.8 Macro. Un obiectiv foarte bun, versatil, cu o calitate a imaginii de invidiat. Acum, de când am trecut pe Sony, Sigma a lansat un nou obiectiv macro, de data aceasta având ”insigna” ART și am zis că trebuie să-l testez.

Specificații Sigma 70mm:

  • 13 elemente în 10 grupuri
  • Diafragmă cu 9 lamele
  • Filet filtru de 49mm

La prima vedere obiectivul este foarte mic, comparativ cu alte obiective macro, sau cu alte obiective Sigma din seria Art. Pe corpul obiectivului sunt prezente două butoane, unul de AF/MF iar celălalt pentru a limita focusul (Full / între 0.5m și infinit și între 0.25m și 0.5m).

Inelul de focus are o cursă foarte fină însă lungă, astfel că trebuie să învârți foarte mult de el pentru a ajunge la magnificarea de 1:1.

La testele mele am fotografiat cercei. Fotografie clasică de produs, folosind un cort pentru fotografie de produs.

Mi-a fost foarte ușor să folosesc obiectivul, nu a trebuit să folosesc trepied datorită greutății relativ mici al acestuia. Viteza de focalizare deși nu extrem de rapidă pentru un obiectiv macro s-a descurcat foarte bine pe Sony A7 III. Singurul dezavantaj ar fi că pe măsură ce te apropii mai tare de subiect și de magnificarea aceea de 1:1 apare fenomenul de hunting.

Fiind un obiectiv din gama Art este sharp indiferent de diafragma la care este folosit, deși pentru fotografie de produs la f/2.8 s-ar putea să fie un DOF mult prea îngust.

Puncte forte

Pentru acest obiectiv aș spune că principalul punct forte este calitatea imaginii și sharpness-ul. Un alt avantaj al acestui obiectiv ar fi dimensiunile reduse. După o utilizare continuă de aproximativ 2-3 ore fără trepied pot spune că este foarte ușor întrucât nu s-a resimțit. Cred că aș mai fi putut continua să fotografiez încă pe atât.

Puncte slabe

Da, există și câteva puncte slabe ale acestui obiectiv. Pentru mine un minus foarte mare a fost motorul de focus care este foarte gălăgios. De asemenea, un alt minus ar fi faptul că lungimea obiectivului variază în funcție de distanța de focalizare. Pentru o magnificare de 1:1 obiectivul devine destul de lung. Ultimul punct slab ar fi lipsa stabilizării, dar în cazul meu nu am fost foarte afectat datorită stabilizării din body.

Concluzie:

Sigma 70mm f/2.8 macro este o alternativă la un preț foarte atractiv la obiectivele Macro dedicate (Sony, Canon, Nikon). Dacă nu te deranjează atât de mult sunetul și dorești un obiectiv foarte sharp pentru fotografii de produs de invidiat atunci este alegerea perfectă.

Articol și fotografii de Vlad Crihan.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • unul din punctele prezentate ca negative ar fi, de fapt, pozitiv: faptul ca obiectivul este foarte lung la magnificare 1:1 inseamna ca isi pastreaza lungimea focala la distanta minima de focalizare, lucru care nu este valabil pentru obiectivele macro (si nu numai) cu focalizare interna

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *