Interviu: Petsonality, proiectul foto despre animale de companie

Postat de: F64 F64

Petsonality este un proiect creat din suflet, un proiect pentru cei care fac parte din viața noastră de zi cu zi, fie că împart aceeași locuință cu noi sau trecem pe lângă ei pe stradă. Este vorba despre necuvântători, despre prea mulți necuvântători care nu au o casă și nici coniții minime de trai. Prin fotografierea animalelor, Petsonality a reușit să le găsească stăpâni sau mai bine spus, prieteni, așa cum îi denumește fotograful. Hai însă să n-o mai lungim mult cu introducerile și să lăsăm însăși autorul să ne povestească mai multe:

Bună, ne bucurăm să te avem alături pe Blogul F64 și suntem curioși să aflăm mai multe despre proiectul tău, dar nu înainte de a face cunoștință cu tine. Ne povestești un pic cine ești când nu fotografiezi?

Bună! Ce pot spune despre mine? Am 26 de ani, de mic copil am avut 2 mari iubiri: animalele și fotografia.

Ai aflat că te pasionează fotografia cum? Și când?

Pe vremea când erau în trend doar aparatele pe film, “furam” camera de fotografiat a parintilor și la developare mereu aveau surpriza să-mi găsească “munca”. Încă mai am fotografiile . 🙂 Cred că apreciez foarte mult unde am ajuns deși nu e mare realizare pentru că nu a fost un “proces” ușor, deloc. Primul meu aparat DSLR are o poveste și el, am câștigat un concurs foto unde premiul era un obiectiv. Am reușit să-l vând împreună cu aparatul meu vechi ca să-mi cumpăr primul DSLR de pe piață.

Cum și-a făcut apariția fotografia cu animale? A existat și înainte de Petsonality sau a fost o constatare a situației animalelor fără stăpân din țară care a pornit inițiativa?

Încă de la primul meu aparat fotografiam și animale. Mai mergeam la câteva persoane acasă unde aveau de exemplu, mai multe pisici și încercam să îi ajut cu munca mea. Totuși, abia la începutul anului, în ianuarie am avut curajul să dezvolt acest proiect. Am și eu un cătel adoptat și din păcate pot spune că în țara noastră sunt foarte multe suflete abandonate care ar avea mare nevoie de ajutor.

Și noi am avut în 2016, Programul „Prima casă” pentru căței tot cu scopul de a ajuta necuvântătorii să-și găsească un cămin. Acum suntem în 2018, iar prin proiectul Petsonality ai realizat peste 100 de ședințe foto care au ajutat patrupedele să-și găsească stăpâni. Cum crezi că am putea ajuta animalele pe viitor mai mult?

Eu îmi doresc din tot sufletul să dezvolt acest proiect și mai mult. Să pot face cât mai multe ședințe foto. Acum iarna, o să fie greu din cauza vremii, dar sper să reușesc să fac cât mai multe fotografii și în aceste condiții. Ar fi tare frumos dacă am putea extinde acest proiect împreună. Mi-a plăcut foarte mult ideea voastră cu prima casă, s-ar putea repeta. În plus am cateva idei pe care aș vrea să vi le propun.

Cum decurge o ședință foto cu un patruped? Cum începi? Ce cauți să surprinzi?

Înainte de sedință cer poze și încerc să-mi dau seama ce accesorii aș putea să folosesc, pentru a crea cadre cât mai deosebite. Fiecare animal are o personalitate a sa, asta încerc să surprind. Când ajung la sedință încerc să mă împrietenesc cu animăluțul. Partea aceasta îmi merge destul de ușor. Animalele simt dacă le iubești.

Ca o fotografie să fie reușită e nevoie de: multa răbdare în primul rând. Uneori fac și 70-80 de fotografii cu un singur suflet ca să am la final din ce alege. Dacă observ că nu sunt atenți încerc să scot sunete mai ciudate. (aici începe lumea să se uite insistent la mine 😀 ) Dacă sunetele mele nu funcționează, găsesc mereu o colecție pe youtube.

Un mic tip interesant: dacă cătelul pare prea serios în poze merită fugit cu el 2-3 ture. Când începe să obosească își schimbă expresia total și booom! Pare deja că zâmbește! După ședință urmează procesul de editare. Prima dată lucrez în Lightroom și apoi trec selecția finală și în Photoshop (de aici și ideea cu numele paginii).

Petsonality

Ne povestești o întâmplare pe care nu o vei uita din timpul proiectului și de ce ți-a rămas în minte?

Toți îmi sunt tare dragi, dar cred că amintirea lui Flinn mi-a rămas cel mai mult în minte. El a fost găsit de 2 clujence minunate care i-au salvat viața. Veterinarul i-a recomandat analgezice până la un an. A ajuns la mine când avea aproximativ 6 luni. Din cauza durerii nu putea sta mult timp pe picioare, se tot se culca. Așa am reușit să-l pozez cu caciula roșie. Mă bucur enorm că fotografiile mele au avut efect și imediat după ce au fost postate Flinn și-a gasit prieteni pe viață.

Ce urmează după Petsonality? Mai sunt proiecte pe care plănuiești să le aduci la viață prin imagine?

Mi-e greu să spun ce urmează pentru că îmi doresc să dezvolt și mai mult acest proiect și să ajut animalele cât pot de mult. Ar fi foarte frumos dacă aș reuși să fac și o expoziție foto caritabila pentru aceste suflete sau dacă stau să mă gandesc în planuri foarte mari, să am un spațiu unde să pot face aceste fotografii, dar aici este nevoie de mulți bănuți deja.

Petsonality

Cât de important este echipamentul foto pentru tine, ce preferi să utilizezi în mod special?

Momentan majoritatea fotografiilor sunt facute cu un Canon 6D și obiectivul 135mm f/2 de la Canon. Îmi doresc enorm să pot să schimb aparatul pentru simplul fapt că este tare bătrân și mă tem că nu o să mai reziste în ritmul în care lucrez. Obiectivul pe care îl folosesc însă, mi se pare chiar foarte bun pentru că îmi permite să am o distanță destul de ok între mine și animalele pe care le pozez. Astfel se simt și ei mai relaxați.

Pot spune că undeva la 50-60% contează echipamentul și restul e editare. Uneori stau și 30-40 de minute pe o singură fotografie.

Vrei să le transmiți ceva cititorilor noștri? Un sfat? Un îndemn, un mesaj?

Din propria experienta pot spune că animalele ne schimbă viața în bine și merită să facem tot ce putem pentru ei. Nu e nevoie să fii fotograf ca să ajuți. Consider că fiecare om are un talent. E nevoie doar de destulă dorință și poate un pic de imaginație.

Petsonality

Urmărește proiectul Petsonality aici.

Tu cum ți-ai adoptat animalul de companie? V-ați întâlnit pe stradă, l-ai salvat sau adoptat de la cineva sau dintr-un loc specializat? Spune-ne și nouă povestea în comentarii!
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top